Αβραμόπουλος: Βελτιωμένη η κατάσταση του προσφυγικού στην Ελλάδα

Θετική είναι η αποτίμηση για την κατάσταση στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επισημαίνει πως η δουλειά που γίνεται, θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας Επίτροπος σημειώνει πως οι εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν έως τη 15η Μαρτίου 2017 από την Ελλάδα προς άλλα κράτη- μέλη δεν θα επιστραφούν, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πάντοτε είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, έχουν ήδη επανεγκατασταθεί 17.000 άτομα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί.

“Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες με όποιο τρόπο χρειαστεί. Όσον αφορά στην ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα, είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Το ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λήγει τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει βέβαια ότι τελειώνουν και οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών- μελών. Τα κράτη- μέλη θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση να μετεγκαταστήσουν όλους τους επιλέξιμους υποψηφίους που θα φθάσουν στην Ευρώπη πριν το τέλος Σεπτεμβρίου”, αναφέρει στην συνέντευξή του ο Έλληνας Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά την χορήγηση ασύλου, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση των τελευταίων δύο ετών ανέδειξε τις διαρθρωτικές αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος ασύλου, υπενθυμίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών όσον αφορά στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, τα ποσοστά αναγνώρισης και το είδος της προστασίας που παρέχονται σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

“Όλα αυτά στη πράξη οδηγούν σε δευτερογενείς μετακινήσεις και στην αναζήτηση ευνοϊκότερου καθεστώτος ασύλου (“asylum shopping”) από τους αιτούντες άσυλο, που οδηγεί στην άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών- μελών για την παροχή προστασίας σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Συνεπώς, χρειαζόμαστε ένα σύστημα χορήγησης ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών και όπου καμία χώρα δεν θα αφήνεται μόνη της να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές προκλήσεις αλλά και για τη διασφάλιση της ίσης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ένωση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα κράτη- μέλη που τυχαίνει να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβαρύνονται δυσανάλογα. Γι` αυτό προτείναμε τη δημιουργία ενός διορθωτικού μηχανισμού κατανομής στο πλαίσιο του νέου συστήματος του Δουβλίνου με σαφείς και δεσμευτικούς νομικούς κανόνες”, αναφέρει ο Επίτροπος.

Για την τρομοκρατία και τα θέματα ασφάλειας στην ΕΕ ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί νέες δομές συνεργασίας για να εξασφαλιστεί η  μέγιστη δυνατή υποστήριξη προς τις επιχειρησιακές δράσεις των κρατών- μελών.

“Η απειλή όμως παραμένει μεγάλη και εξελίσσεται διαρκώς. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και στρατηγική προσέγγιση για να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Έχουμε εντοπίσει τα κενά των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, και έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων (όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν) για τη δημιουργία νέων, όπου αυτό απαιτείται ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπισθεί (για παράδειγμα το ETIAS και το σύστημα Εισόδου/Εξόδου πρότασή μου που μόλις συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο)”, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος.

Για την οικονομική κρίση και την κατάσταση την Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει την εκτίμηση ότι είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης εφόσον οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

“Η συνεχής απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι εξίσου σημαντική για να βγει οριστικά η ελληνική οικονομία από την κρίση και αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους”, αναφέρει.

Μίλησε και για το ρόλο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι ήταν καθοριστικός και η θέση του για στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα “ήταν σαφής και σταθερή εξαρχής”.

“Ο Γιούνκερ είναι ένας εκ των λίγων Μεγάλων Ευρωπαίων πολιτικών αυτής της γενιάς. Η στήριξη προς την Ελλάδα οφειλόταν στην αγάπη που έχει τη χώρα μας, αλλά ήταν και μια συνειδητή πολιτική απόφαση λόγω της προσήλωσής του στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής της ολοκλήρωσης. Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν καλά τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε σε όλα τα στάδια αυτής της κρίσης”, αναφέρει ο Επίτροπος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy