ΑΞΙΚ: Πέραν του 100% η αύξηση των φοιτητών

Αναγκαία η στήριξή του για να συνεχίσει
να τροφοδοτεί την τουριστική βιομηχανία

 

Το ΑΞΙΚ βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι για τη μελλοντική του πορεία, ενώ την ίδια ώρα είναι αναγκαία η στήριξη για περαιτέρω εκσυχρονισμό του. Όπως σημείωσε η διευθύντρια του ΑΞΙΚ, Εύη Σωτηρίου, κατά την πρόσφατη τελετή αποφοίτησης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 μετά πολλών κόπων και μόχθων που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στις πολύ αντίξοες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, το Ινστιτούτο εκσυγχρόνισε και αναβάθμισε τα εκπαιδευτικά προγράμματά του, διεύρυνε και εμπλούτισε το έργο του και επιβραβεύτηκε με αποτελέσματα που μιλούν από μόνα τους.

Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 εισήχθησαν στο ΑΞΙΚ 271 φοιτητές με πλήρη απορρόφηση στα δύο προγράμματα σπουδών, υπερκαλύπτοντας το στόχο των 200 φοιτητών που είχε τεθεί πριν μια επταετία όταν στο ΑΞΙΚ φοιτούσαν μόλις 134 φοιτητές, και σημειώνοντας μια αύξηση που υπερέβη το 100%. Ωστόσο πέραν των αριθμών φοιτητών, σημαντικότερη αύξηση σημειώθηκε στο επίπεδο εισδοχής, γεγονός που επιτρέπει στο Ινστιτούτο, ολοένα και περισσότερο, να επιλέγει τους καλύτερους που συνειδητά επενδύουν σε μια σταδιοδρομία στον τουριστικό τομέα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τη χρονιά που πέρασε το ΑΞΙΚ διαγωνίστηκε με άλλα σημαντικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας και πέτυχε για πρώτη φορά τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του Erasmus+, Βασική Δράση 2 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ΑΞΙΚ συντονίζει τις ενέργειες 7 εταίρων από 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός προγράμματος συνεργάτη εργοδότη για τα ξενοδοχειακά και τον τουρισμό. Σημαντική επίσης εξέλιξη αποτελεί σύμφωνα με την κυρία Σωτηρίου και η πρόσφατη Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συνεργασία αυτή ενέχει ουσιαστικές συνέργειες, διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές και παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής πρόσθετης αξίας προς όφελος των δύο ιδρυμάτων, των φοιτητών και αποφοίτων. Επίσης η διευθύντρια του ΑΞΙΚ αναφέρθηκε και στη Μελέτη Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία οι εμπειρογνώμονες αναφερόμενοι στο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο προτείνουν τη στήριξή του, τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της δομής και της στελέχωσής του, καθώς και την παροχή των αναγκαίων πόρων που προσφέρονται στην Εκπαίδευση για υλοποίηση των προγραμματισμένων του δράσεων.

Η κυρία Σωτηρίου αναφέρθηκε και στην ανάγκη για στήριξη της πολιτείας ώστε να καταστεί το ΑΞΙΚ ένα πρότυπο δημόσιο τριτοβάθμιο ίδρυμα επαγγελματικής ειδίκευσης για την ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, που αναμφίβολα αποτελεί τον αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy