Μπάχαλο με τη λειτουργία χοιροστασίων πλησίον κατοικημένων περιοχών

Ελλιπείς έλεγχοι και σπίτια που βρέθηκαν δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες

Το μπάχαλο που επικρατεί στη χώρα μας με τις πολεοδομικές ζώνες, η ανομία και η έλλειψη ελέγχου και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών φαίνεται να συντηρούν και να διαιωνίζουν το πρόβλημα των κτηνοτροφικών περιοχών και ειδικότερα της λειτουργίας των χοιροστασίων που επηρεάζουν με τη δυσοσμία και την οχληρία κατοίκους κοινοτήτων που γειτνιάζουν.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες για πολλοστή φορά σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας και Περιβάλλοντος με όλους σχεδόν τους παρευρισκομένους να ζητούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό από το κράτος και συμμόρφωση των παρανομούντων με τη νομιμότητα. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, το θέμα εγγράφηκε από βουλευτές μετά από τη διαμαρτυρία κατοίκων πολλών περιοχών που γειτνιάζουν με χοιροστάσια.

Ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι απαραίτητος για την οικονομία και την κοινωνία μας, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς, σημειώνοντας ωστόσο πως επικρατεί αλαλούμ και δεν υπάρχει σχεδιασμός και πλάνο λειτουργίας των κτηνοτροφικών περιοχών από το κράτος. Μίλησε για ασυνεννοησία μεταξύ κρατικών υπηρεσιών, ασάφεια ως προς το ποιος ασκεί έλεγχο, ενώ υπέδειξε και το γεγονός ότι οι οικιστικές ζώνες επεκτάθηκαν, πλησιάζοντας τις κτηνοτροφικές. Απογοήτευση για το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η κατάσταση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου.

Από την πλευρά τους οι αγροτικές οργανώσεις ζήτησαν να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός και μελέτη για την κτηνοτροφία. Ο γ.γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας υπέδειξε ότι πρέπει να γίνει σχεδιασμός, να εφαρμοστούν καλές πρακτικές και να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι κανονισμοί, ενώ ο γ.γ. του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης είπε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, εστιάζοντας στο γεγονός ότι με την οικοδομική ανάπτυξη τα σπίτια βρήκαν τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο πρόεδρος των χοιροτρόφων ανέφερε ότι από τα 135 χοιροτροφεία που λειτουργούσαν παλαιότερα, τώρα λειτουργούν μόνο 35, ενώ το 20% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στην Κύπρο είναι εισαγόμενο. Είπε ότι για την κατάσταση που επικρατεί δεν ευθύνονται οι χοιροτρόφοι αλλά τα αρμόδια κρατικά τμήματα που δεν βοηθούν έτσι ώστε να επιλύονται προβλήματα. Κατήγγειλε παράλληλα ότι τα συμφέροντα καθόρισαν τις αλλαγές στις πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα τα σπίτια να βρεθούν δίπλα από τα χοιροστάσια.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Κραυγή απόγνωσης εξέπεμψαν κοινοτάρχες καθώς και κάτοικοι περιοχών που γειτνιάζουν με κτηνοτροφικές μονάδες. «Βγάζουμε σκοπιές κάθε μέρα για να βλέπουμε πότε φορτώνει το βυτιοφόρο ζωικά απόβλητα και πού πάει και τα πετάει», ανέφερε κάτοικος της Ορούντας, ζητώντας την εφαρμογή των νόμων για τα χοιροστάσια που λειτουργούν στην κοινότητά τους και τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας.

Αποποιούνται όλοι τις ευθύνες τους, είπε ενώπιον των βουλευτών ο κοινοτάρχης Πύργου Λεμεσού, λέγοντας πως δεν πηγαίνει κόσμος να κατοικήσει στην κοινότητα λόγω της δυσοσμίας. Προσκάλεσε παράλληλα τους βουλευτές να επισκεφθούν την περιοχή. Καλύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό ζητά το ΕΤΕΚ. Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου μίλησε για την ανάγκη ορθολογιστικής ανάπτυξης, σημειώνοντας πως πάσχουμε ως κράτος στην παρακολούθηση των όρων λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy