Μπάχαλο με την εφαρμογή του νόμου για την ηχορύπανση

 Μεγάλη η ευθύνη των Τοπικών Αρχών με βάση τον περί Κέντρων Αναψυχής Νόμο του 2016

Της Κάλιας Ανδρέου

Δεν είναι στις προτεραιότητες της Αστυνομίας το θέμα της οχληρίας που προκαλείται από ηχητικές εκπομπές κέντρων αναψυχής, αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς τον δήμαρχο Λευκωσίας ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.
Αυτό για το οποίο φαίνεται -μέσα από την αλληλογραφία- να υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ των Τοπικών Αρχών και της Αστυνομίας, είναι το κατά πόσον, βάσει της νομοθεσίας, είναι καθήκον της Αστυνομίας ή άλλων Αρχών να αναλάβει την ευθύνη και να καταπολεμήσει την παρανομία και την αναρχία στο θέμα της ηχορύπανσης και της οχληρίας.

 

 «Μη αστυνομικής φύσεως» η ευθύνη για καταπολέμηση της ηχορύπανσης

Πιο αναλυτικά:
Στην απαντητική επιστολή του Αρχηγού της Αστυνομίας, ημερομηνίας 30 Μαΐου 2018, προς τον κ. Γιωρκάτζη, αναφέρεται επί λέξει: «Ενόψει των αυξημένων υποχρεώσεων της Αστυνομίας σε σχέση με την ασφάλεια και προστασία του πολίτη, που σχετίζονται κυρίως με την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, διαπιστώνεται ότι η Αστυνομία χρειάζεται να επικεντρωθεί σε αρμοδιότητες αστυνομικής φύσεως, ενώ καθήκοντα και ευθύνες μη αστυνομικής φύσεως (όπως το θέμα οχληρίας που προκαλείται από ηχητικές εκπομπές κέντρων αναψυχής και από διάφορες άλλες μορφές συμπεριφορών) πρέπει να αναληφθούν από άλλες αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες.

DOC.20160215_.1300043_.protaras_(Copy)_

Ζητά να απεμπλακεί η Αστυνομία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Χ» με τον βοηθό του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, κ. Στέλιο Στυλιανού, αναφορικά με το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη ελέγχου των παρανομούντων, ανέφερε ότι «με βάση τη νομοθεσία είναι και η Αστυνομία αρμόδια να κάνει καταγγελίες με θέμα την ηχορύπανση» και πρόσθεσε ότι «παρά τα τόσα καθήκοντα που είμαστε επιφορτισμένοι να αναλαμβάνουμε, η Αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας».
Ο κ. Στυλιανού απέφυγε να τοποθετηθεί επί της επιστολής ημερομηνίας 30 Μαΐου 2018, στην οποία ο Αρχηγός της Αστυνομίας χαρακτηρίζει τον έλεγχο ως «αρμοδιότητες και ευθύνες μη αστυνομικής φύσεως», τονίζοντας ότι πάγια θέση της Αστυνομίας είναι να απεμπλακεί από τέτοιου είδους καθήκοντα και να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα που την απασχολούν, όπως είναι η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το σοβαρό έγκλημα και τα τροχαία δυστυχήματα.

 

Το μπαλάκι… στην Αστυνομία

«Πρωτίστως ευθύνη της Αστυνομίας ο έλεγχος για την οχληρία», αναφέρει ο κ. Μάκης Νικολαΐδης εκ μέρους του δημάρχου Λευκωσίας.
Σε επικοινωνία της «Χ» με το δημαρχείο Λευκωσίας, ο κ. Μάκης Νικολαΐδης, εκ μέρους του κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, επιμένει στην ευθύνη της Αστυνομίας για έλεγχο της οχληρίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Αστυνομία δεν αποποιείται ευθύνες, με βάση την επιστολή της 30ής Μαΐου προς τον δήμαρχο Λευκωσίας. Επικαλέστηκε μάλιστα την απαντητική επιστολή του Αρχηγού της Αστυνομίας προς τον κ. Γιωρκάτζη ημερομηνίας 18 Ιουνίου, στην οποία αναφέρεται ότι «σας πληροφορώ ότι η Αστυνομία Κύπρου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και με το μειωμένο προσωπικό που διαθέτει, καθώς και τα αυξημένα καθήκοντα, συνεχίζει τους ελέγχους στο πλαίσιο σχετικής νομοθεσίας και στο μέτρο των δυνατοτήτων της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την επιστολή της η Αστυνομία δεν αναλαμβάνει ξεκάθαρα την ευθύνη ελέγχου της ηχορύπανσης παρά μόνο τονίζει τα αυξημένα της καθήκοντα και τους ελέγχους που διενεργεί στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ο Δήμος Λευκωσίας έχει λάβει σειρά από πρωτοβουλίες και προβαίνει συνεχώς σε διάφορες παρεμβάσεις ένεκα του προβλήματος που προκύπτει με την ηχορύπανση, ενώ τονίζει ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν ευκολύνει την όλη προσπάθεια.
Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε ότι «η θέση του Δήμου Λευκωσίας είναι ότι επιβάλλεται να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός των αστυνομικών που κατά τις βραδινές ώρες θα περιπολούν ή θα επισκέπτονται κέντρα αναψυχής για πάταξη οχληριών από εκπομπές ήχου, μέχρι να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα στα οποία αναφέρεται και ο Υπ. Εσωτερικών για την πρακτική εφαρμογή του νέου νόμου».

 

 Ένας νόμος… ανεφάρμοστος με το ΥΠΕΣ να υψώνει τα χέρια

 

Αλαλούμ με την ανεφάρμοστη νομοθεσία

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, κ. Ελένη Μαύρου, στα μέσα του 2016 υιοθετήθηκε μετά από διαβούλευση μια καινούρια νομοθεσία, η οποία εμπλέκει τους δήμους και αξιοποιεί σύγχρονη τεχνολογία για τον έλεγχο των κέντρων αναψυχής.
Η ίδια σημείωσε ότι «ενώ η νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/2017, ποτέ δεν λειτούργησε. Η πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών ανέδειξε το κενό αυτό αλλά και την ευθύνη των αρμόδιων Αρχών που δεν έκαναν την προεργασία που ήταν απαραίτητη».
Συμπλήρωσε ότι «ως απάντηση αυτής της συζήτησης, αντί το Υπουργείο Εσωτερικών να εισηγηθεί μέτρα που να αντιμετωπίζουν πιθανές δυσκολίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας, πρότεινε την αναστολή της επ’ αόριστον. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να προκληθεί ένα αλαλούμ, διότι οι πρόνοιες που υπήρχαν με την παλιά νομοθεσία στον ποινικό κώδικα, βάσει των οποίων παρενέβαινε και η Αστυνομία κυρίως, στον έλεγχο της ηχορύπανσης, σήμερα δεν υφίστανται».
«Άρα έχουμε ένα νόμο που δεν εφαρμόζεται και δεν έχουμε άλλα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος και ο ένας ρίχνει την μπάλα στον άλλον», πρόσθεσε η κ. Μαύρου. «Εάν ανασταλεί ο υφιστάμενος νόμος χωρίς ενδιάμεσες πρόνοιες, υπάρχει το κενό», κατέληξε.

 

Τι γίνεται με τη νομοθεσία

Σύμφωνα με τον περί Κέντρων Αναψυχής Νόμο του 2016 εντοπίζονται αυξημένες αρμοδιότητες και καθήκοντα των Τοπικών Αρχών στον έλεγχο της ηχορύπανσης.
Μερικά από τα σημεία που αναφέρονται στο Νόμο κάνουν λόγο για την «αρμόδια Αρχή», εννοώντας το δήμο, η οποία έχει την εξουσία, όπως και η Αστυνομία Κύπρου, να ορίζει επιθεωρητή ηχητικής ρύπανσης και την αρμοδιότητα να ελέγχει την τήρηση των ορίων εκπομπής ήχου από τα κέντρα αναψυχής.
Ακολούθως, σημειώνεται ότι η άδεια εκπομπής ήχου εκδίδεται από την οικεία αρμόδια Αρχή, ενώ είναι αυτή που καθορίζει το ανώτατο όριο εκπομπής ήχου των κέντρων αναψυχής.

 

 

ayianapanightlife

 

Υποβολή παραπόνου για ηχορύπανση στους δήμους

Όσον αφορά την υποβολή παραπόνου για ηχορύπανση, ο Νόμος αναφέρει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο δύναται να υποβάλει παράπονο στην οικεία αρμόδια Αρχή για εκπομπή υπερβολικού ήχου, ο οποίος προκαλείται από κέντρο αναψυχής.
Η αρμόδια Αρχή είναι υποχρεωμένη να προβεί σε διερεύνηση του παραπόνου και να εξετάσει αν υπάρχει άδεια εκπομπής ήχου και κατά πόσον τηρούνται από τον ιδιοκτήτη οι όροι της άδειας. Έχει μάλιστα την εξουσία να προειδοποιήσει τον παραβάτη και να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο. Σε περίπτωση παράλειψης πληρωμής του επιβαλλόμενου προστίμου, η οικεία αρμόδια Αρχή μπορεί να προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον Νόμο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου διαπιστώνεται από την αρμόδια Αρχή ότι χρειάζεται λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, μπορεί να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες στην παρουσία μελών της Αστυνομίας.
Σημειώνεται ότι οι επιθεωρητές ηχητικής ρύπανσης μπορούν οποτεδήποτε να διεξάγουν αυτεπάγγελτα έλεγχο σε κέντρο αναψυχής και έχουν την εξουσία να εκδίδουν ειδοποίηση εξώδικου προστίμου.

 

Με δικά τους έξοδα η πιλοτική εφαρμογή της νομοθεσίας

Σε επικοινωνία που είχε η «Χ» με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Μπιραριών, ο κ. Πάμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αποφάσισε να εφαρμόσει τη νομοθεσία πιλοτικά, παίρνοντας την πρωτοβουλία να αγοράσουν με δικά τους έξοδα τα προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα, τα οποία εντοπίζουν την «υπέρβαση» του επιτρεπόμενου ορίου ήχου.
Αν μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, πρόσθεσε, παρατηρηθούν λάθη στη νομοθεσία, θα μπορούν έτσι να τα διορθώσουν και να μπει η νομοθεσία σε πλήρη εφαρμογή, ενώ τόνισε ότι η τυχόν αναστολή του νόμου ισούται με κατάργηση νόμου και ότι αυτό «είναι έγκλημα». Ένας από τους λόγους που ζητά ο Σύνδεσμος εφαρμογή, είναι για να εκλείψουν οι παρανομίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy