Μπάχαλο με το ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα

Μπάχαλο έχει δημιουργηθεί στην αγορά με τη νέα νομοθεσία, για την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων για εμπορικές δραστηριότητες.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έχουν προκύψει τέσσερα σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο αφορά τη μεμονωμένη πώληση οικοπέδου σε ήδη ανεπτυγμένη περιοχή. Η νομοθεσία προνοεί ότι δεν επιβάλλεται ΦΠΑ 19% στις περιπτώσεις μεμονωμένης πώλησης. Ωστόσο με βάση ευρωπαϊκή οδηγία (που αφορά την φορολογική ουδετερότητα) εάν η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη ανεπτυγμένη, επιβάλλεται ΦΠΑ για σκοπούς ίσης μεταχείρισης ανεξάρτητα αν πρόκειται για μεμονωμένη πώληση. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε πράξη ο Έφορος Φορολογίας καλείται να γνωματεύσεις ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις περιπτώσεις όπου η αγορά γίνεται με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς. Η νομοθεσία αναφέρει ότι όσοι αγοράζουν οικόπεδο από πωλητή που ασκεί εμπορικές δραστηριότητες, πληρώνουν ΦΠΑ 19% αλλά απαλλάσσονται από τα μεταβιβαστικά τέλη. Ωστόσο η νομοθεσία για την ενοικιαγορά δεν περιλαμβάνει ανάλογες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα όσοι αγοράζουν με την υπό αναφορά μέθοδο να πληρώνουν και ΦΠΑ 19% και μεταβιβαστικά τέλη.

Το τρίτο πρόβλημα αφορά τις περιπτώσεις αγοράς ανεπτυγμένου ακινήτου από επιχειρηματία που ασκεί εμπορική δραστηριότητα. Όπως είπε ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης, σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα είναι ακόμη πιο περίπλοκα από το προηγούμενο παράδειγμα αφού όλοι (και όσοι αγοράζουν με τίτλο και όσοι αγοράζουν με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς) πληρώνουν και ΦΠΑ 19% και μεταβιβαστικά τέλη.

Το τέταρτο πρόβλημα αφορά τις περιπτώσεις αγοράς οικοπέδου από νεαρά ζευγάρια με σκοπό να ανεγείρουν οι ίδιοι την κατοικία τους. Σε αυτή την περίπτωση με βάση τη νομοθεσία πληρώνουν ΦΠΑ 19% επί της αγοράς του οικοπέδου και ΦΠΑ 5% για τις εργασίες ανέγερσης της κατοικίας. Αντίθετα όσοι αγοράζουν έτοιμο σπίτι από επιχειρηματία ανάπτυξης γης, πληρώνουν για το σύνολο ΦΠΑ 5%.

Σημειώνεται ότι η νέα νομοθεσία για την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων για εμπορικούς σκοπούς, τέθηκε σε εφαρμογή πριν 75 μέρες και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου 2018.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών κάλεσαν τον Έφορος Φορολογίας να καταθέσει στη Βουλή όλες τις εγκυκλίους οι οποίες έχουν εκδοθεί για το θέμα του ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα (εκδόθηκαν συνολικά 4). Το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε νέα συνεδρία της Επιτροπής, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy