Μπάχαλο τα έκαναν στο Υπ. Παιδείας με τις εξετάσεις πρόσβασης

Παζλ για δεινούς λύτες αποτελεί η λύση του προβλήματος που προέκυψε με τον τρόπο εισαγωγής των Κύπριων μαθητών στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας πιάνεται αδιάβαστο και πρόχειρο. Ενώ τροχιοδρομεί αλλαγές εδώ και σχεδόν τρία χρόνια που αφορούν τη διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης, φαίνεται ότι κάπου οι σχεδιασμοί σκαλώνουν.

Όπως προκύπτει, τα μαθήματα πρόσβασης στα οποία θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις οι φετινοί τελειόφοιτοι, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί και με τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, δεν συνάδουν με τα επιστημονικά πεδία που προσφέρει η Ελλάδα. Μάλιστα ως προσωρινή λύση είχε προταθεί όπως δίδονται περισσότεροι από ένας βαθμός πρόσβασης, ένας για κάθε επιστημονικό πεδίο, για τους Κύπριους υποψηφίους, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέση κάτι, όμως, που απέρριψε αμέσως το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Ελλάδα απαιτούν ένα βαθμό πρόσβασης μόνο για κάθε υποψήφιο, καθώς και επίλυση του σοβαρού ζητήματος που προκύπτει το συντομότερο. Την ίδια ώρα το ζήτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους υποψηφίους των επόμενων χρόνων, αφού στη σχετική νομοθεσία για τις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης που θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη γίνεται λόγος για πλαίσια πρόσβασης τα οποία ανέρχονται στα 32. Το όλο θέμα, όπως πληροφορούμαστε, απασχόλησε πρόσφατα σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, όπου οι αρμόδιοι τα έχουν χαμένα ψάχνοντας απεγνωσμένα για λύσεις. Καθυστέρηση παρουσιάζεται και στην έκδοση του Οδηγού Εξετάσεων, ο οποίος, υπό κανονικές συνθήκες, κυκλοφορεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, όμως, αναμένεται ότι θα υπάρξει καθυστέρηση. Όλα αυτά, όπως μας αναφέρθηκε από καλά ενημερωμένες πηγές, οφείλονται στην προχειρότητα που για άλλη μια φορά επέδειξε η κυβέρνηση, η οποία στην προσπάθειά της να χρεωθεί μεταρρυθμίσεις χρεώνεται με ακόμη ένα μπάχαλο!

Παράλληλα, όπως τονίστηκε, αυτό είναι μόνο ένα δείγμα, αφού και μέσα στα Λύκεια οι μαθητές είναι συνεχώς αντιμέτωποι με αλλαγές διαμόρφωσης της ύλης, όπως για παράδειγμα στα Νέα Ελληνικά για τη Γ’ Λυκείου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy