Μπάροου αντί Ρότζερς στην πρεσβεία του ΗΒ στην ΕΕ

Ο μέχρι σήμερα πολιτικός γενικός διευθυντής στο Foreign Office και μέχρι το Μάρτιο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία σερ Τιμ Μπάροου θα είναι ο νέος πρέσβης της χώρας στην ΕΕ.

Ο διορισμός του σερ Τιμ έρχεται μετά από την απρόσμενη παραίτηση του σερ Άιβαν Ρότζερς, ο οποίος αποχώρησε αφήνοντας αιχμές για «αβάσιμα επιχειρήματα και θολωμένο σκεπτικό» από κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με το Brexit.

Η επιλογή του σερ Τιμ Μπάροου έγινε εν μέσω αιτήματος των Εργατικών της αντιπολίτευσης για εμφάνιση του αρμοδίου Υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ενώπιον των βουλευτών ώστε να ξεκαθαρίσει με αφορμή τις αιχμές του παραιτηθέντος διπλωμάτη ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την ΕΕ και πότε θα δημοσιοποιηθεί.

Ο σερ Τιμ εντάχθηκε στην υπηρεσία του Foreign Office το 1986 και έχει διατελέσει δύο φορές στο παρελθόν μέλος της μόνιμης βρετανικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ.

Επικριτές της κυβέρνησης της καταλογίζουν αθέμιτες πιέσεις κατά του σερ Άιβαν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να πάρει ακόμα και μία δεκαετία για να οριστικοποιηθεί. Υποστηρίζουν επίσης ότι η βρετανική ομάδα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους θα είναι αποδυναμωμένη.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι η αποχώρηση του σερ Άιβαν ήταν απαραίτητη ώστε να παρουσιαστεί μία συμπαγής βρετανική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, η Daily Telegraph επικαλείται ανώτερη βρετανική κυβερνητική πηγή που επισημαίνει τη «βασικά ανύπαρκτη» σχέση μεταξύ της Πρωθυπουργού Μέι και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ.

Η ίδια πηγή μεταφέρει την ανησυχία που φέρεται να επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους ότι αυτή η έλλειψη θερμής σχέσης με την κα Μέρκελ θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στις προσπάθειες του Λονδίνου να κερδίσει παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy