Bελτίωση αεροπορικών συνδέσεων στην ΕΕ

Στους τρόπους διασφάλισης καλύτερων συνδέσεων πτήσεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, επικεντρώθηκαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Μεταφορών κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στο Ταλίν και σήμερα θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για να καταγράψουν τις πολιτικές και τις επενδυτικές ανάγκες για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών κατά την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο, από το 2020. Οι 28 έκαναν κάποια πρώτα βήματα σε σχέση με τη βελτίωση των συνδέσεων, αλλά η προεδρία διαπίστωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού υπάρξουν προτάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν αποτελέσματα απτά για το επιβατικό κοινό.

Σύμφωνα με την Εσθονική Προεδρία θα δοθεί έμφαση στα αποτελέσματα των προηγούμενων έργων του δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), στην ενδιάμεση αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου και στη συζήτηση σχετικά με τη χρήση πιθανών πηγών χρηματοδότησης (συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων πηγών) για την κατασκευή του δικτύου ΔΕΔ-Μ κατά την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης.
 
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε χθες για τις αεροπορικές μεταφορές, η Εσθονική Προεδρία ανέλυσε τη δυνατότητα παροχής διεθνών αεροπορικών υπηρεσιών με συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας στα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί με πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να διακυβεύεται το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κατά την Προεδρία Η σημερινή προσέγγιση είναι πιο κατάλληλη για τοπικές, και όχι διεθνείς συνδέσεις.
 
“Επομένως, χρειαζόμαστε μια λύση που θα εξασφαλίζει επαρκείς αεροπορικές συνδέσεις χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά αερομεταφορών της ΕΕ. Παραμένει να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να δημιουργήσει ευκαιρίες που θα παρέχουν σε όλα τα κράτη μέλη λύσεις για να εξασφαλίσουν καλές συνδέσεις”, δήλωσε σχετικά ο προεδρεύων Υπουργός Kadri Simson.
 
Από την πλευρά της η Επίτροπος για τις Μεταφορές Violeta Bulc επιβεβαίωσε ότι οι καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την Κομισιόν. “Πιστεύω ότι μόνο όταν συμπεριλάβουμε άλλους τρόπους μεταφοράς (εκτός από τις αεροπορικές συνδέσεις) μπορεί η παροχή των συνδέσεων να γίνει βιώσιμη”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy