ΜΠΙΛ ΕΪΕΡΣ: Να αντισταθούμε στους «ευπρεπείς βαρβάρους»

Ο 71χρονος πλέον Μπιλ Εϊερς είχε χαρακτηριστεί κάποτε «τρομοκράτης» για τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Weather Underground», από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι «Weather Underground» ήταν η ακραία μορφή του αντιπολεμικού, οικολογικού κινήματος των ΗΠΑ, το οποίο αντιμετωπιζόταν με έντονη καταστολή και μαζικές συλλήψεις από τις Αρχές. Ο Έιερς υπήρξε από τους ιδρυτές της οργάνωσης, ενώ παρέμεινε στην παρανομία, αλλάζοντας ονόματα και ταυτότητες, μέχρι το 1981, όταν παραδόθηκε στο FBI που τον καταζητούσε.

Σήμερα είναι θεωρητικός της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και διδάσκει στο College of Education του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, στο Σικάγο, έχοντας κατακτήσει τις διακρίσεις του Distinguished Professor of Education και του Senior University Scholar.
Μας μιλά για τη βία εναντίον των Αφροαμερικανών και το πολιτικό τοπίο ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ παραθέτει και τις εκτιμήσεις του για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση ανά τον κόσμο.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ριρή

Τον τελευταίο χρόνο, καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι πρόσφατο. Από πού πηγάζει;

Image: Bill Ayers

Η βία ενάντια στους Αφροαμερικανούς, είτε προέρχεται από το επίσημο κράτος είτε υποκινείται από αυτό, είναι τόσο παλιά όσο οι βρετανικές αποικίες και οι ΗΠΑ οι ίδιες. Αυτή η βία -που ξεκινά από το εμπόριο σκλάβων στον Βόρειο Ατλαντικό, το οποίο πλούτισε τους τραπεζοσυμμορίτες (σ.σ. χρησιμοποιεί τον όρο banksters, ο οποίος συνδυάζει τις αγγλικές λέξεις banker και gangster) και τις επιχειρήσεις, συνεχίζει στο σύστημα σκλαβιάς που επικρατούσε στις ΗΠΑ πριν τον Εμφύλιο (chattel slavery) βάσει του οποίου παράγεται ο πλούτος της χώρας, και φτάνει μέχρι τη σύγχρονη σκλαβιά που περιλαμβάνει μαζικές εκτελέσεις προς τρομοκράτηση της κοινωνίας, τις φεουδαρχικές σχέσεις του φυλετικού διαχωρισμού (segregation) και το «redlining» (νομική ευχέρεια στις Αρχές να χρεώνουν περισσότερα χρήματα για την προσφορά κρατικών υπηρεσιών σε μαύρους και Λατίνους) το οποίο οδήγησε στη δημιουργία των γκέτο των Μαύρων στη Βόρειο Αμερική- εκδηλώνεται σήμερα με μαζικές φυλακίσεις μαύρων και μια στρατιωτική Αστυνομία που λειτουργεί ως κατοχική δύναμη σε κοινότητες Αφροαμερικανών. Οι ΗΠΑ έχουν καταντήσει ένα έθνος-φυλακή όπου 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι κρατούνται σε κελιά -το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού κρατούμενων βρίσκεται έγκλειστο στις ΗΠΑ- και περισσότεροι μαύροι βρίσκονται υπό δικαστική επιτήρηση από όσοι ήταν σκλάβοι το 1850. Κάθε 28 ώρες ένας Αφροαμερικανός πέφτει θύμα πυροβολισμού από την Αστυνομία ή τις δυνάμεις ασφαλείας. Κάθε 28 ώρες! Αυτή η βία συντηρεί μια κληρονομιά εκατοντάδων ετών, δεν τελείωσε ποτέ και οι λόγοι είναι σταθεροί: υπερεκμετάλλευση, απανθρωπιά, κέρδος.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και ρατσιστικών οργανώσεων όπως η Κου Κλουξ Κλαν, όπως ισχύει για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου τα μισά μέλη της Αστυνομίας υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή;

Υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην συγχύσουμε την κότα με το αυγό. Η “λευκή υπεροχή” είναι ένα σύστημα προνομίων και καταπίεσης, οργανωμένο στη βάση του χρώματος. Η μη αποδοχή του “άλλου” είναι αποτέλεσμα αυτού του συστήματος και λειτουργεί ως ένα δημοφιλές ιδεολογικό αποκούμπι. Ωστόσο ο ρατσισμός και το αίσθημα της μαύρης κατωτερότητας είναι το αποτέλεσμα της “λευκής υπεροχής”, ενώ το σύστημα εκμετάλλευσης είναι η πηγή οπισθοδρομικών και αδιάλλακτων ιδεών, όχι το αντίστροφο. Οι αστυνομικές δυνάμεις λειτουργούν βάσει του συστήματος της λευκής υπεροχής. Κάποια μέλη τους είναι ρατσιστές, ωστόσο το σύνολο των δυνάμεων καταστολής συνδράμει στο σύστημα καταπίεσης.

Ποια μέτρα εφάρμοσε η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενάντια σε τέτοιες συμπεριφορές; Εχουν φέρει αποτέλεσμα;

Η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα, μάλλον έδινε τη σιωπηλή αποδοχή της, ενώ οι προτάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι εντελώς διακοσμητικές. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτή που εξόπλισε την Αστυνομία σαν άλλο στρατό και καλείται τώρα να την αφοπλίσει. Η ομοσπονδιακή στεγαστική πολιτική είναι αυτή που δημιούργησε τα γκέτο και καλείται σήμερα να τα καταργήσει και να επιδιορθώσει αυτό το διαχωρισμό. Επίσης, η ομοσπονδιακή πολιτική και νομοθεσία οδήγησαν στις μαζικές φυλακίσεις και πλέον καλούνται να χορηγήσουν αμνηστία και να προχωρήσουν άμεσα σε αποφυλακίσεις.

Πώς αποτιμάτε συνολικά τις δύο θητείες του Προέδρου Ομπάμα στον Λευκό Οίκο;

Είναι ακριβώς ο Πρόεδρος που προανήγγειλε πως θα είναι: μετριοπαθής, συμβιβαστικός, πραγματιστής, απεχθάνεται τις συγκρούσεις. Τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων συμφωνούν στις χειρότερες πτυχές της εθνικής πολιτικής: είναι και τα δύο πολεμικά κόμματα, εξαρτώνται από τις τσέπες της Wall Street, λατρεύουν την «Αμερικανική Ιδιαιτερότητα» (American Exceptionalism).

Μπορείτε να μας κάνετε μια πρώτη πρόβλεψη για τους υποψηφίους των ερχόμενων Προεδρικών Εκλογών του 2016;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα βάλει έναν “πολεμιστή” εναντίον ενός άλλου, έναν εθνικιστή εναντίον ενός άλλου και ο κάθε υποψήφιος θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο από τα μεγάλα συμφέροντα. Θα τον αγοράσουν και θα τον πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι. Η λύτρωσή μας δεν επαφίεται στις στημένες και διεφθαρμένες εθνικές εκλογές.

Μετά την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου το 2008, μπορούν οι ΗΠΑ να εκλέξουν και την πρώτη γυναίκα; Ποιες οι πιθανότητες της Ελίζαμπεθ Γουόρεν;

BILL AYERS 2

Εχει πιθανότητες, αλλά ας βάλουμε έναν πιο σοβαρό προβληματισμό: μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ανατρεπτικό κοινωνικό κίνημα που θα αμφισβητήσει το 1% και θα δημιουργήσει χώρο για οικονομική δημοκρατία και παγκόσμια δικαιοσύνη; Είναι εφικτό, αλλά όχι αναπόφευκτο. Η δημιουργία κινημάτων πρέπει να είναι κυρίαρχη στην εποχή μας.

Συμφωνείτε με το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται καλύτερα στη χρηματοπιστωτική κρίση από την ΕΕ; Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν σωστά και πού θεωρείτε ότι η ΕΕ λαθεύει;

Δεν θεωρώ την απάντηση των ΗΠΑ υγιή ή επιτυχημένη. Και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη χρειάζεται αντίσταση και τερματισμός της «λιτότητας». Πρέπει να προωθήσουμε ένα πρόγραμμα μαζικών δημοσίων επενδύσεων και φορολόγησης του πλούτου.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε την άνοδο ακροδεξιών σχηματισμών στην ΕΕ, η οποία όχι μόνο δεν δείχνει να ενοχλείται, αλλά υποστήριξε φασίστες παραστρατιωτικούς για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Θα λέγατε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Η ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα μια κρίση του καπιταλισμού χρειάζεται προοδευτικές απαντήσεις. Οπου αυτές οι απαντήσεις εκλείπουν ή είναι ελλιπείς, μια φασιστική εναλλακτική είναι πάντα εφικτή.

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο στην Ελλάδα δημιούργησε ελπίδες για εναλλακτική λύση στην καταστροφική συνταγή της λιτότητας. Μέχρι στιγμής ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ελάχιστα έγιναν. Είναι νωρίς για να κρίνουμε τη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση;

Ηρθε η στιγμή που οι άνθρωποι με καλή θέληση πρέπει να αποφύγουν τους πυροβολισμούς εναντίον των αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθούν με τα μούτρα στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα, το μεγάλο κεφάλαιο, τους τραπεζοσυμμορίτες και τους φίλους τους στα επενδυτικά ταμεία. Εναντίον όλων αυτών των ευπρεπών βαρβάρων από τις οικονομικές σχολές και των καπιταλιστών ηγεμόνων στην Ευρώπη.

Πιστεύετε ότι ενδεχόμενες εκλογικές νίκες του κινήματος Podemos στην Ισπανία και του Sinn Fein στην Ιρλανδία μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ;

Ναι. Και ένα και δύο και τρία μέτωπα ενάντια στα αρπακτικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy