Bloomberg: Μη συμφωνία με Ελλάδα μπορεί να μας γυρίσει στις μέρες του 2015

Τον φόβο ότι μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία ούτε και σήμερα στο Eurogroup για την 2η Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να ξαναζήσει η χώρα «το δράμα του 2015» με το δημοψήφισμα και τα capital controls, εκφράζει σε σημερινή του ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

«Η Ελλάδα», σημειώνει, «είναι έτοιμη να χάσει ένα ακόμη ένα ημερολογιακό ορόσημο πλησιάζοντας σε επανάληψη του δράματος του 2015».

Η εκτίμηση από πολλές πλευρές, παρατηρεί το πρακτορείο, είναι ότι μεταξύ Αθήνας και δανειστών υπάρχουν ακόμα ουσιώδεις διαφορές, που εάν δεν γεφυρωθούν δεν θα υπάρχει η θετική κατάληξη την οποία προσδοκά το Μαξίμου ώστε, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος, «να αρχίσει να παίρνει επάνω της η οικονομία, έτσι που να την νοιώσει και ο λαός».

Όλες οι πληροφορίες, που επαναλαμβάνονται και στο σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, συγκλίνουν στο ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις είναι κυρίως στον τομέα της ενέργειας, ζητούνται από τους θεσμούς πωλήσεις ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ, στις μεταρρυθμίσεις, που οι δανειστές κρίνουν ότι δεν πραγματοποιούνται με τους αναμενόμενους ρυθμούς, και στα εργασιακά όπου οι θεσμοί επιμένουν στον διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% ενώ δεν αφήνουν περιθώρια για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ανθίσταται σε αλλαγές στα εργασιακά, όπως και σε επιπλέον περικοπές των συντάξεων.

Σχεδόν όλα τα έγκυρα μέσα ενημέρωσης στην Αθήνα σήμερα, έχουν τη πληροφορία ότι η κυβέρνηση προσδοκά από το σημερινό Eurogroup «μια θετική δήλωση προόδου» των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάτι που θεωρεί ότι θα διευκολύνει την επάνοδο των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν, και να αρχίσουν πάλι οι διαβουλεύσεις με χρονικό ορίζοντα συμφωνίας, όπως έγραψε το Σαββατοκύριακο το ΚΥΠΕ, μέσα στον ερχόμενο μήνα, Απρίλιο.

Το Bloomberg παρατηρεί στη σημερινή του ανταπόκριση πως ενδεικτικό της απόστασης που έχουν οι δύο πλευρές στα εργασιακά είναι ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει παραπέμψει το ζήτημα σε «πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί τεχνοκρατικά». Κοινοτικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν στο ΚΥΠΕ ότι «πολιτική διαπραγμάτευση δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες όμως φέρουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη αποφασίσει να επιδοθεί σε πολιτική διαπραγμάτευση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης ( 25 Μαρτίου). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να συνομιλήσει με “Ευρωπαίους συμμάχους” του ( π.χ Φρανσουά Ολάντ), τις επόμενες ώρες, ζητώντας – καταρχάς- «τη στήριξή τους κόντρα στις απαιτήσεις και το “μπλόκο” του ΔΝΤ σε συντάξεις, ασφαλιστικό και εργασιακά».

Πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την 2η αξιολόγηση, που θα ανοίξει τον δρόμο να μπουν χρήματα στο κρατικό ταμείο ώστε να πληρωθούν υποχρεώσεις δανειακές αλλά και να τακτοποιήσει οφειλές της προς ιδιωτικούς φορείς που έχουν πολλούς μήνες να πληρωθούν για υπηρεσίες και προϊόντα τους, σύμφωνα με το πρακτορείο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές του Ιουλίου.

Τέλος, το Bloomberg επαναλαμβάνει ότι «έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα στην οικονομία» παρατηρώντας τη μη αναμενόμενη άνοδο της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Την άποψη ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα εκφράζει στο μεταξύ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy