Bombino: Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα

Συνέντευξη στον Στέλιο Κερυνειώτη

Ο διεθνούς φήμης αστέρας της world μουσικής, Omara “Bombino” Moctar, θα βρεθεί στην Κύπρο, στο φεστιβάλ Φέγγαρος, που θα γίνει 3 με 5 Αυγούστου στον Κάτω Δρυ – και ανυπομονούμε πολύ να τον ακούσουμε. Με αυτή την αφορμή είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για τη μουσική και τους ήχους της φυλής Τουαρέγκ, την οποία υμνεί μέσα από τις δημιουργίες του. Η έρημος “Tenere”, η ζωή, η αγάπη, η οικογένεια, η αξία του πολιτισμού, κυριαρχούν στη μουσική του Bombino και αναπόφευκτα μέτρησαν και στη δική μας συνομιλία.

BOMBINO

  • Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα
  • Η Αφρική ήταν πάντα η καρδιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου και ο πολιτισμός της κατέχει περίοπτη θέση στον πλανήτη

Καλησπέρα Omara. Κάτι μου λέει με σιγουριά ότι σε πετυχαίνω σε περιοδεία ή σε πρόβα. Πού βρίσκεσαι και τι ετοιμάζεις;

Πρόσφατα γύρισα σπίτι μετά από μία μακριά περιοδεία από τις αρχές του Μάη μέχρι τις αρχές του Ιούνη. Τώρα απλά χαλαρώνω και περνώ χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Πρόσφατα, είχα την τιμή να γνωρίσω τον Πρόεδρο του Νίγηρα, ο οποίος προσκάλεσε στο σπίτι του κάποιους από τους καλλιτέχνες της χώρας στο πλαίσιο της τήρησης του Ραμαζανιού. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα, μιας και μεγάλωσα σαν ένα φτωχό παιδί που εξορίστηκε δύο φορές από τη χώρα του.

Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μουσική σου από κοντά, για πρώτη φορά ζωντανά, εδώ στην Κύπρο, στο Φεστιβάλ Φέγγαρος. Πώς αισθάνεσαι γι αυτό;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα έρθω στην Κύπρο για πρώτη φορά. Έχω πάει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, αλλά ποτέ εκεί. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω και να εξερευνώ καινούρια μέρη.

Πώς θα περιέγραφες τον ήχο σου, τη μουσική σου με λίγα λόγια και τι μηνύματα κομίζει στην παγκόσμια μουσική σκηνή;

Παραδοσιακή Τουαρέγκ μουσική ανακατεμένη με τη δυτική ροκ. Αυτός είναι μάλλον ο ευκολότερος τρόπος να περιγράψω τον ήχο της μουσικής μου. Οι στίχοι των τραγουδιών μου μιλούν για τους Τουαρέγκ, την έρημο -την αποκαλούμε “Tenere”- τη ζωή, την αγάπη, την οικογένεια, για την αξία του πολιτισμού… όλα αυτά.

Τραγουδάς στη μητρική σου γλώσσα, τη γλώσσα ενός υπέροχου λαού, των Τουαρέγκ. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αγγίξεις το διεθνές κοινό, που μπορεί να μην καταλαβαίνει τα λόγια των τραγουδιών, αλλά είναι ανοιχτό στη μαγεία και την ενέργεια των συναυλιών σου;

Για μένα δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν ο κόσμος που έρχεται στις συναυλίες μας δεν καταλαβαίνει τους στίχους που τραγουδώ. Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα την οποία όλοι μιλάμε και καταλαβαίνουμε. Ακόμα και αν δεν ξέρουν τους στίχους, μπορούν να καταλάβουν το αίσθημα μόνο με το άκουσμα. Αυτή την εμπειρία έχω εισπράξει από τις συναυλίες μας σε όλο τον κόσμο.

Από ποιους καλλιτέχνες ή μπάντες εμπνέεσαι, από τα παιδικά σου χρόνια μέχρι σήμερα; Πιστεύεις ότι τα ακούσματά σου αντικατοπτρίζονται στην εργασία σου;

Οι μεγαλύτεροι μουσικοί μου ήρωες όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο Ali Farka Toure, οι Tinariwen, ο Jimi Hendrix και οι Dire Straits. Όλοι τους έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη του δικού μου μουσικού ύφους.

Οι δύο τελευταίοι σου δίσκοι φέρουν τη σφραγίδα δύο σπουδαίων παραγωγών: Dan Auerbach (The The Black Keys) στο Nomad (2013) και Dave Longstreth στο Azel, τελευταίο σου project (2016). Τι θυμάσαι από τη συνεργασία σας; Πόσο καθοριστικός ήταν ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του ήχου σου;

Είναι όντως και οι δυο τους σπουδαίοι παραγωγοί, σπουδαίοι μουσικοί και άνθρωποι. Είναι πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Ο Dan είναι πολύ “καυτός” και αεικίνητος. Σκέφτεται συνέχεια και βρίσκει τρόπους να σπρώχνει τον άλλο, για να δουλέψει σκληρά και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Ο Dave είναι πιο κουλ και χαλαρός, ακούει και βλέπει το τι συμβαίνει γύρω του και επεμβαίνει όταν νιώθει ότι έχει κάτι σημαντικό να πει. Πολύ διαφορετικοί τρόποι, αλλά τους απόλαυσα και τους δύο.

Παραδοσιακή Τουαρέγκ μουσική ανακατεμένη με τη δυτική ροκ. Αυτός είναι μάλλον ο ευκολότερος τρόπος να περιγράψω τον ήχο της μουσικής μου. Οι στίχοι των τραγουδιών μου μιλούν για τους Τουαρέγκ, την έρημο -την αποκαλούμε “Tenere”- τη ζωή, την αγάπη, την οικογένεια, για την αξία του πολιτισμού… όλα αυτά

Εσύ ο ίδιος, τώρα πια, θα αναλάμβανες την παραγωγή ενός project κάποιου άλλου καλλιτέχνη, που θα ζητούσε τα φώτα σου;

Όχι, όχι, αυτό δεν μου ταιριάζει. Δεν είμαι παραγωγός, είμαι απλά ένας μουσικός.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι «η Αφρική δείχνει ένα συναρπαστικό δρόμο», αφού, από τη μια, πολλοί Αφρικανοί καλλιτέχνες γνωρίζουν επιτυχία σε όλο τον πλανήτη και από την άλλη δυτικοί καλλιτέχνες από όλα τα είδη αναζητούν τις αφρικάνικες ρίζες. Ποιο είναι το δικό σου όραμα για τη σύγχρονη μουσική γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο;

Η Αφρική ήταν πάντα η καρδιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου. Δεν αναφέρομαι απλώς στα υλικά αγαθά, όπως ο χρυσός, τα διαμάντια, το καουτσούκ -και στην περίπτωση του Νίγηρα- το ουράνιο και άλλα ορυκτά, αλλά επίσης και σε θέματα πολιτισμού, τα έθιμα, ο χορός, η τέχνη και η μουσική. Τόσο μεγάλο μέρος από την κουλτούρα της Δύσης έχει τις ρίζες του στην Αφρική! Όλοι το ξέρουμε αυτό, παρόλο που πήρε δεκαετίες για τους ανθρώπους της Δύσης να το καταλάβουν. Τώρα, βλέπετε ανθρώπους στην Αφρική να εμπνέονται από καλλιτέχνες της Δύσης. Οπότε πάει μπροστά-πίσω αυτή η επιρροή. Εγώ είμαι ένα παράδειγμα όλου αυτού, αφού η μουσική μου δεν υπάρχει χωρίς την επιρροή της Δύσης. Νομίζω ότι η ανταλλαγή είναι η καλύτερη φάση και για τις δύο πλευρές, αλλά και για την ανθρωπότητα γενικότερα.

Παγκόσμιος σταρ και μπαμπάς! Πώς συνδυάζεις αυτές τις δύο ιδιότητες;

Είναι πολύ δύσκολο. Το να είσαι επαγγελματίας μουσικός από τον Νίγηρα, αυτό σημαίνει να είσαι σε περιοδεία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, κάθε χρόνο. Θα ήθελα πάρα πολύ να περνώ περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα μου και τις δύο μικρές μου κόρες, αλλά το γεγονός ότι τους παρέχω μια καλύτερη ζωή και περισσότερες ευκαιρίες με κάνει να νιώθω πολύ καλύτερα που είμαι τόσο συχνά μακριά τους.

Ευχαριστώ πολύ Bombino. Σε περιμένουμε στην Κύπρο.
Ευχαριστώ! Τα λέμε σύντομα!

To πρόγραμμα του Φέγγαρου 2017 εδώ

Ο Στέλιος Κερυνειώτης είναι μουσικός παραγωγός. Παρουσιάζει στον Άστρα 92,8 την εκπομπή Το καραβάνι φεύγει για την Interlandia κάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.