Μπορεί να λυθεί το θέμα με το όνομα μέχρι το Μάιο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Μπορεί να βρεθεί λύση (στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων) μέχρι τον Μάιο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, με αφορμή την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα μέχρι τον Μάιο που θα αποφασιστεί αν θα δοθεί ημερομηνία στην ΠΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. 

“Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουν λύση στη χώρα. Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να υποβληθεί είναι εάν η λύση θα προστατεύσει το κύρος μας και την ταυτότητά μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “το πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Η Μακεδονία ζητά στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.

Όπως είπε στο Ανατολού, “στην περίπτωση που οι πολιτικοί φορείς στη Μακεδονία αναπτύξουν κοινή στρατηγική και αλληλοενημερώνονται, μπορεί να υπάρξει εθνικός συμβιβασμός”. Όταν βρεθεί λύση, που μπορεί να βρεθεί, πρέπει όλοι μας να τη στηρίξουμε. Για τη Μακεδονία και τους πολίτες της είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα και για την ελληνική πλευρά είναι σημαντικό να υπάρξει λύση. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα προσωρινό, είναι πρόβλημα αιώνων”, ανέφερε.

Ο Ζόραν Σάεφ είπε ότι “μπορεί να υπάρξει τελική λύση μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας αυτό τον Μάιο. Όλοι μας θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Μαΐου επειδή τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η Μακεδονία θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων”.
 
“Τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε αυτόματα να επιβεβαιωθεί ξανά η πρόσκληση εκεί. Αν μέχρι τότε λυθεί θα είναι καλό. Αλλά και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να λυθεί, δεν θα είναι πρόβλημα. Επειδή εμείς έχουμε αυτόματη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Αν το πρόβλημα λυθεί θα τεθεί αμέσως σε ισχύ”, ανέφερε. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy