Bραβείο στη λίμνη Ορόκλινης

Ευρωπαϊκή διάκριση εξασφάλισε το έργο της αποκατάστασής της

Ευρωπαϊκή διάκριση εξασφάλισε το έργο της αποκατάστασης της λίμνης Ορόκλινης.

Το τριετές πρόγραμμα LIFE το οποίο υλοποιήθηκε από το 2012 μέχρι το 2015 και έφερε εις πέρας την αποκατάσταση του υδροβιότοπου και την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης, έχει επιλεχθεί ανάμεσα στα καλύτερα πρότζεκτς “LIFE” και προτάθηκε για το βραβείο “Το καλύτερο από τα καλύτερα” στις κατηγορίες Περιβάλλον και Φύση.

Οι δικαιούχοι του έργου στην Κύπρο που είναι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, ενημερώθηκαν ότι η τελετή βράβευσης θα γίνει στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Μάιο στις Βρυξέλλες.

Στην τελετή, εννέα νικητές θα βραβευτούν στις κατηγορίες Περιβάλλον, Φύση και Κλιματικές Δράσεις και άλλος ένας νικητής θα λάβει το βραβείο στην κατηγορία Πράσινες Πόλεις-Επιλογή του Κοινού.

Ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιήθηκαν ήταν περίφραξη της λίμνης ώστε να σταματήσει η όχληση που προκαλείται από την είσοδο οχημάτων διαφόρων τύπων όταν πέφτει η στάθμη του νερού, απομάκρυνση ξενικών εισβλητικών ειδών (όπως ακακίες), φύτευση γηγενών ειδών θάμνων και δέντρων, διαχείριση του νερού και αποκατάσταση της περιοχής.

Η λίμνη της Ορόκλινης ανήκει στο Δίκτυο Φύση 2000 (περιοχή Natura 2000) και είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο είδη πουλιών τα οποία φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά (η λίμνη Ορόκλινης αποτελεί την καλύτερη περιοχή φωλιάσματος παγκυπρίως για το είδος) και την Πελλοκατερίνα για τα οποία έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (ΖΕΠ) του Δικτύου Φύση 2000. Επίσης, η λίμνη έχει καθοριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), για την προστασία της αλοφυτικής βλάστησής της.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy