Brexit: Λεπτομερής εντολή για διαπραγματεύσεις στις 22 Μαΐου

 

 

 

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την κοινή στάση των 27 χωρών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων απέναντι στο Brexit και ζήτησαν η ενότητα αυτή να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση μιας βαθιάς μεταρρύθμισης της ΕΕ προς όφελος των πολιτών της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τις οποίες υιοθέτησαν τα κράτη μέλη κατά τη σύνοδο κορυφής στις 29 Απριλίου. Χαιρέτισε το γεγονός ότι αυτές συμφωνούν με τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η λεπτομερής εντολή για τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο στις 22 Μαΐου.

Συμφωνώντας με τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν την ενότητα μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και μεταξύ των 27 κρατών μελών και την κοινή τους δέσμευση για την επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βασικές αρχές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης: καμία διαπραγμάτευση για το μελλοντικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου προτού επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που πλήττονται από τη απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ομαλή συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Διασφάλιση της τήρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο όλων των οικονομικών του δεσμεύσεων.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε την ανάγκη για διαφανείς διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι αυτές θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου.

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η ενότητα που παρουσιάζουν επί του παρόντος οι 27 χώρες για την επίτευξη μιας βαθιάς μεταρρύθμισης της ΕΕ που θα έρθει ως απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών και θα κάνει πιο ορατά τα οφέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ψηφοφορία υπέρ του Brexit και η άνοδος του λαϊκισμού σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μαθήματα για τους Ευρωπαίους ηγέτες επεσήμαναν πολλοί ευρωβουλευτές. Χαιρέτησαν τις νίκες των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, αλλά ζήτησαν να μην ενδώσει η ΕΕ στη θριαμβολογία καθότι ο «λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν έχουν σβήσει».

Περισσότερο από ποτέ, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, η ΕΕ πρέπει να ακούσει τους πολίτες της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους σκιαγραφώντας την ΕΕ του μέλλοντος: περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, προσαρμογή της αγοράς εργασίας στις τεχνολογικές προκλήσεις, φορολόγηση, ασφάλεια.

Ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών

Η απόφαση για Brexit του βρετανικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή χωρίς εκφοβισμούς ή άσκηση πιέσεων στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις κατευθυντήριες γραμμές  που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε πως η  όποια συμφωνία υπάρξει μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διασφαλίζει πως τα κοινωνικά δικαιώματα, τα εργασιακά κεκτημένα, τα πρότυπα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα υποβαθμιστούν.

      O Ν. Συλικιώτης υπογράμμισε πως η απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, πρέπει να προβληματίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς αντανακλά τα σοβαρά προβλήματα της Ένωσης και εκφράζει την δυσαρέσκεια που κυριαρχεί στους πολίτες για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Όπως επισήμανε, είναι για αυτόν τον λόγο που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το Brexitως πρόσχημα για να νομιμοποιηθεί η εμβάθυνση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου και η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy