Brexit, Πολωνία, Σύνοδος Κορυφής στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

H κατάσταση με τον κράτος δικαίου στην Πολωνία, η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου και το Brexit θα βρεθούν στο επίκεντρο των δύο συνεδριάσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Οι 28, αρχικά, υπουργοί θα ξεκινήσουν τη συνεδρίασή τους με την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της εσθονικής Προεδρίας και στη συνέχεια θα προετοιμάσουν την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης και 20ης Οκτωβρίου 2017 στις Βρυξέλλες. Ως 28 θα εξετάσουν επίσης τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και θα ανταλλάξουν απόψεις για την επιστολή προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία περιλαμβάνει σχέδιο προγράμματος εργασιών της Επιτροπής έως τα τέλη του 2018 και μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν μέχρι το 2025.

Στη συνέχεια προβλέπεται πως η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά τον διάλογο με την Πολωνία για το κράτος δικαίου, μετά τις σοβαρές παρατυπίες της κυβέρνησης που προσπάθησε να περιορίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας θα αποχωρήσει και το Συμβούλιο, συνερχόμενο σε σύνθεση ΕΕ-27, θα συζητήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit καθώς την ίδια εβδομάδα θα ξεκινά και ο τέταρτος γύρος συνομιλιών. Ο  επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την όποια σημειωθείσα πρόοδο.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο και οι γενικές θέσεις και αρχές της ΕΕ που διέπουν τις συνομιλίες καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017. Εκεί καθορίζονται και τα στάδια των διαπραγματεύσεων. Το πρώτο στάδιο των συνομιλιών αποσκοπεί στο να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου και να αποφασισθούν οι διατυπώσεις για την αποδέσμευση του ΗΒ από την ΕΕ.

Όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σύνθεση ΕΕ-27, εκτιμήσει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος κατά την πρώτη φάση, οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση, κατά την οποία μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις για γενική συμφωνία ως προς την μελλοντική σχέση. Ωστόσο, η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτήσει καθεστώς τρίτης χώρας.
 
Τέλος με βάση τα παραπάνω οι 27 υπουργοί θα προβούν στις προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει του ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο 27, για το άρθρο 50.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy