Brexit: Βρετανοί Υπουργοί υπέρ μεταβατικής περιόδου με ελεύθερη μετανάστευση από την ΕΕ

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ επανέλαβε ότι από την ημέρα εξόδου της χώρας από την ΕΕ, το Μάρτιο του 2019, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο κ. Χάμοντ, υπέρμαχος του ήπιου Brexit, είπε ότι «κυριολεκτικά κανένας» δε θέλει μία απότομη και επισφαλή αλλαγή στους κανόνες μετανάστευσης όταν έρθει το Brexit.

«Έχουμε ένα στόχο σταθερής μείωσης της μετανάστευσης σε βάθος χρόνου. Για την ώρα έχουμε ένα υψηλό επίπεδο εξάρτησης από ξένους εργαζόμενους στη Βρετανία και αυτό δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξένων εργαζομένων κρατά ζωντανό το εθνικό μας σύστημα υγείας, τον τομέα πρόνοιας και κανένας, κυριολεκτικά κανένας, δε θέλει να πέσουμε στον γκρεμό το Μάρτιο του 2019 με υπηρεσίες υγείας που δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν και κοινωνική πρόνοια που δε θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες», ανέφερε ο κ. Χάμοντ. «Πρέπει να προχωρήσουμε με ομαλό και σταθερό τρόπο», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα επιδιώξει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, και ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι δε θα μπορεί να εφαρμόσει νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, ο Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι δεν μπορεί να την ορίσει με ακρίβεια, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το καλοκαίρι του 2022.

Σε γενικές γραμμές, είπε ο Υπουργός, αμέσως μετά το Brexit η σχέση Βρετανίας-ΕΕ θα παραμείνει η ίδια και οι αλλαγές θα εισάγονται σταδιακά.

Οι δηλώσεις του Φίλιπ Χάμοντ αντιμετωπίζονται στη Βρετανία ως μία ακόμα ένδειξη ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να επικρατούν οι φωνές υπέρ ενός ηπιότερου Brexit. Ακόμα και οι πιο ένθερμοι Brexiteers, όπως ο Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, έχουν αφήσει να εννοηθεί, με δηλώσεις τους, πως έχουν αποδεχθεί την ανάγκη μεταβατικής περιόδου ακόμα και υπό τους όρους που θα θέσουν οι Βρυξέλλες.

Η ηπιότερη κυβερνητική γραμμή όσον αφορά τη μετανάστευση από την ΕΕ αμέσως μετά το Brexit περιγράφηκε και από την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ την Πέμπτη. Στην επιστολή ανάθεσης μίας νέας μελέτης για τον οικονομικό αντίκτυπο του περιορισμού της μετανάστευσης από την ΕΕ στην ημικρατική Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης, η κ. Ραντ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής περιόδου θα ισχύει «ένα απλό σύστημα για την καταγραφή και τη χορήγηση εγγράφων των νέων αφίξεων».

Η κ. Ραντ πρόσθεσε ότι «ένα σύστημα καταγραφής που θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να αποδεικνύουν το δικαίωμα διαμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να λειτουργούμε ένα σύστημα μεταναστευτικού ελέγχου».

Σε άρθρο της στους Financial Times, εξάλλου, η κ. Ραντ τόνισε ότι θέλει, παράλληλα, με τη δυνατότητα ελέγχου της μετανάστευσης μετά από το Brexit, να ενθαρρύνει τη συνέχιση της έλευσης Ευρωπαίων στη Βρετανία εφόσον εργάζονται σκληρά και πληρώνουν τους φόρους τους. Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να προτείνει ένα σύστημα αδειών εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες για τη μετά το Brexit εποχή.

Την ίδια ώρα, η ιρλανδική κυβέρνηση, δια στόματος του νέου Υπουργού Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας συνοριακών ελέγχων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit εποχή όχι στα χερσαία σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά σε λιμάνια και αεροδρόμια, καθιστώντας στην ουσία την περίμετρο του νησιού της Ιρλανδίας το νέο σύνορο μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Κόβενι είπε ότι οποιοδήποτε χερσαίο σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας θα υπονόμευσε την ειρηνευτική διαδικασία.

Η προοπτική θαλασσίων συνόρων, ωστόσο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο έχει συμφωνήσει να στηρίξει την Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκπρόσωπος του κόμματος απέρριψε την πιθανότητα αποδοχής θαλασσίων συνόρων, καθώς αυτό θα συνιστούσε στην πράξη το διαχωρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy