Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα οι αποφάσεις για διαχείριση σκυβάλων στον ΟΕΔΑ Κόσιης

Αποφάσεις σε στενά χρονοδιαγράμματα καλείται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνθήκες αβεβαιότητας για τη διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων της Λευκωσίας φέρνει η επόμενη μέρα του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων -ΚΕΑΑ- και της ανάδοχου του ΟΕΔΑ Κόσιης- εταιρείας Hellector.

Η ΚΕΑΑ και το Υπουργείο Γεωργίας καλούνται να βρουν άμεσα τρόπους ρύθμισης της μεγάλης εκκρεμότητας για διαχείριση των επιπλέον ποσοτήτων σκυβάλων από τους Δήμους Λευκωσίας, καθώς ο σκυβαλότοπος Κοτσιάτη έκλεισε προ πολλού τον κύκλο του, ενώ την ίδια ώρα επικρέμαται πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία το ζήτημα των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την υπόδειξη για κλείσιμο του σκυβαλότοπου. Αρμόδιες πηγές, οι οποίες έχουν γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αφήνουν στην ουσία να νοηθεί ότι η ελληνική εταιρεία είχε σαν στόχο να διασυνδέσει, με τη λογική ενός επιπλέον νομικού εργαλείου, την όποια νέα συμφωνία θα υπέγραφε με την ΚΕΑΑ με την ποινική υπόθεση στην οποία κατηγορείται και εκδικάζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Όπως πληροφορείται η «Χ» η ανάδοχος ήταν ενήμερη ευθύς εξ αρχής για την περίληψη πρόνοιας στη συμφωνία, με βάση την οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συμφωνία για να τερματιστεί η ποινική διαδικασία που συνεχίζεται εναντίον της στα κυπριακά δικαστήρια. Το ερώτημα που τίθεται πλέον μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, είναι κατά πόσον θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια εναλλακτική «όδευση». Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και της επαναπροκήρυξης προσφορών για τη διαχείριση του ΟΕΔΑ Κόσιης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, σε περίπτωση που το Υπουργείο Γεωργίας προχωρήσει σε άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για ανάληψη του ΟΕΔΑ Κόσιης από νέο ανάδοχο, μπορεί να εξεταστεί μια συνεργασία των ΟΕΔΑ Κόσιης-Πεντακώμου, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με τον επιτυχόντα προσφοροδότη. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεται η «Χ», μια τέτοια απόφαση πρόκειται να φέρει χρονοβόρες διαδικασίες που πιθανόν να κρατήσουν μέχρι και ενάμιση χρόνο, αφού σε τέτοιες προσφορές είθισται να παρατηρούνται προσφυγές στην Αναθεωρητική Επιτροπή Προσφορών.

Σημειώνεται ότι η Hellector διαθέτει συμβόλαιο διαχείρισης του ΟΕΔΑ Κόσιης με την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 31Δεκεμβρίου του 2020 και ως εκ τούτου μια πιθανή απόφαση για τερματισμό της σύμβασης θα είχε σαν αποτέλεσμα τη διεκδίκηση αποζημιώσεων εκ μέρους της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που υπογραφόταν η συμφωνία μεταξύ της Hellector και της ΚΕΑΑ, η Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων Κόσιης θα ελάμβανε επιπλέον 120 χιλιάδες τόνους σκυβάλων από τη Λευκωσία στα 36,60 ευρώ τον τόνο με στόχο την αποσυμφόρηση του σκυβαλότοπου
Κοτσιάτη σε ορίζοντα δέκα μηνών.

 

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy