Μπροστά με απώλειες η Μέρκελ και τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς

Οι κάλπες στη Γερμανία έκλεισαν στις 7 ώρα Ελλάδος και αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα exit polls όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι προβλέψεις για την Άνγκελα Μέρκελ έκαναν λόγο για ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία.

H δημόσια γερμανική τηλεόραση ανακοίνωσε πριν από λίγο πως το κόμμα της Μέρκελ προηγείται με 32,5, το SPD του Μάρτιν Σουλτς είναι δεύτερο με 20% σημειώνοντας πολύ κακές επιδόσεις. Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό #AFD με τρομακτική άνοδο που φτάνει στο 13,5% και πλέον γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και εισέρχεται για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή βουλή. Το πρώτο σχόλιο που έκανε το εθνικιστικό κόμμα AfD είναι πως δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα».

Αναλυτικά:

η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%

το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20 %

η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)13,5 %

οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%

οι Πράσινοι 9,5%

και η Αριστερα 9%.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy