Casus belli η οδηγία για έξτρα εφημερία

Στα χαρακώματα οι καρδιολόγοι του νοσοκομείου Λάρνακας με Υπ. Υγείας

Παράνομη αύξηση των ωρών εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στο ζωτικό τομέα της καρδιολογίας καταλογίζουν οι καρδιολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας στο Υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες μέρες, μαίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στο Καρδιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Λάρνακας και το Υπουργείο Υγείας με αφορμή απόφαση του Υπουργείου για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου με απόσπαση καρδιολόγου από τη Λάρνακα.

Όπως πληροφορούμαστε, στις 5 Απριλίου, οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου ενημέρωσαν τη Λάρνακα ότι ένας από τους έξι καρδιολόγους της κλινικής θα εκτελεί ένα πρωινό ιατρείο αλλά και μια εφημερία στην Αμμόχωστο.

Η οδηγία για έξτρα εφημερία όμως, αποτελεί casus belli για τους καρδιολόγους της Λάρνακας οι οποίοι καταγγέλλουν ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους, το Υπουργείο τούς υποχρεώνει σε αύξηση των ωρών εργασίας, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από το σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό.

Οι έξι καρδιολόγοι του Γ.Ν. Λάρνακας απάντησαν αυθημερόν στην επιστολή του Υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας ότι αποδέχονται την εκτέλεση ενός πρωινού ιατρείου, αλλά απορρίπτουν την επιπρόσθετη εφημερία με το αιτιολογικό ότι ήδη έχει ξεπεραστεί ο επιτρεπόμενος αριθμός εργάσιμων ωρών με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Όπως πληροφορούμαστε, οι γιατροί, επανήλθαν με νέα κοινή επιστολή τους στις 10 Απριλίου, ουσιαστικά θέτοντας το Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών του για ό,τι ήθελε προκύψει, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας των γιατρών εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού κανονισμού περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας γίνεται λόγω υποχρεωτικής οδηγίας του Υπουργείου Υγείας και χωρίς τη συγκατάθεση των γιατρών.

Η οδηγία από το Υπουργείο Υγείας δόθηκε με επιστολή της αναπληρώτριας διευθύντριας Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρος Ελισάβετ Κωνσταντίνου στον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρνακας δρα Μιχάλη Μυριανθέα. Η δρ Κωνσταντίνου επικαλέστηκε εξαιρετικά επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες στην Αμμόχωστο εισπράττοντας όμως αρνητική απάντηση από τους καρδιολόγους με υπόμνηση της παραβίασης των επιτρεπόμενων ωρών εργασίας.

Οι καρδιολόγοι, κάλεσαν επίσης το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τις ανάγκες της Αμμοχώστου με μετακίνηση γιατρού από το Παθολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αφού το τμήμα που χρειάζεται ενίσχυση στην Αμμόχωστο είναι μικτό Παθολογικό-Καρδιολογικό. Στο θέμα παρενέβη ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου με τηλεφωνικά αλλά και γραπτά διαβήματα προς τον Υπουργό Υγείας. Ο κ. Γεωργίου, με επιστολή του προς τον Υπουργό, επισημαίνει ότι ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας παρουσιάζει ήδη σε αρκετές κλινικές ελλιπή στελέχωση, επιχειρείται, όχι για πρώτη φορά, με τελεσίγραφα η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τη Λάρνακα στην Αμμόχωστο.

Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με τον βουλευτή, αποβαίνει εις βάρος και του επιτελούμενου ιατρικού έργου και των ασθενών της επαρχίας Λάρνακας. Όπως σημειώνει προς τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, η κυβέρνηση, με αυτές τις μετακινήσεις, όχι μόνο δεν ενισχύει τα δημόσια νοσηλευτήρια πριν την αυτονόμησή τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αλλά υποσκάπτει την αυτονόμηση.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy