Χ. Στυλιανίδης: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει εφαρμογή στην πράξη

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποίαν, δυστυχώς, οι ευρωπαϊκές αξίες δοκιμάζονται και πολλοί εναντιώνονται ακόμα και στην ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι οι δράσεις που προάγουν την αλληλεγγύη και μέσα από τον εθελοντισμό δίνουν μια ισχυρή απάντηση σε όλους όσοι αμφισβητούν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που προβλήθηκε σήμερα στο 26ο Ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) “Εθελοντισμός-ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός Κύπρου”, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι “είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μια αφηρημένη ή θεωρητική έννοια, αντίθετα, έχει ουσιαστικό περιεχόμενο με εφαρμογή στην πράξη, επί του εδάφους, προς όφελος των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης”.

“Για να στηρίξουμε τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα αλλά και όλους όσοι φιλοξενούνται στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά που αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας και του υποσιτισμού στην Υεμένη, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και την ανατολική Αφρική. Για να βοηθήσουμε, επίσης, τους σεισμόπληκτους στην Ιταλία αλλά και στην Αϊτή και στο Νεπάλ. Και σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές ανάγκες πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ο εθελοντισμός αναδεικνύεται σε μέγιστη πράξη αλληλεγγύης. Και ο ρόλος του εθελοντή γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος και σημαντικός”, πρόσθεσε.

Γι` αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητές της την προώθηση του εθελοντισμού και μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, ενισχύουμε ποικιλοτρόπως τον ευρωπαϊκό εθελοντισμό.

Με την πρόσφατη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps), είπε, προσφέρουμε σε νέους Ευρωπαίους νέους μέχρι 30 ετών τη δυνατότητα να προσφέρουν – να κάνουν πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες, να στηρίξουν μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, μέσα από τη δραστηριοποίησή τους στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, οι νέοι αυτοί μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, μια εμπειρία που θα τους είναι χρήσιμη στον επαγγελματικό τομέα ή στις περαιτέρω σπουδές τους.

Από την άλλη, πρόσθεσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Εθελοντές Ευρωπαϊκής Βοήθειας (EU Aid Volunteers) το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας. Πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας σε “τρίτες χώρες”. Κύριος σκοπός του προγράμματος αυτού, σημείωσε, ήταν και είναι να ενισχυθεί το ανθρωπιστικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα εθελοντισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο καθρέφτης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. “Οι Ευρωπαίοι εθελοντές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ευρωπαϊκής ιδέας και των ευρωπαϊκών αρχών. Είναι η αντανάκλαση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώνουμε, λοιπόν, δυνάμεις μας για πολλαπλασιάσουμε τους Ευρωπαίους εθελοντές. Το μήνυμά μου προς τον Κύπριο Ευρωπαίο πολίτη είναι απλό: Δήλωσε συμμετοχή! Γίνε κι εσύ εθελοντής!”, συμπλήρωσε.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως η βαθιά οικονομική κρίση που άρχισε το 2009 και κορυφώθηκε το 2013 δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον πραγματικών προκλήσεων για το σύνολο του λαού, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα για πολλούς συμπολίτες μας.

Οι εθελοντικές οργανώσεις, είπε, ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες ανάγκες και προκλήσεις με την παροχή στήριξης σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας αλλά και πολλές οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη πραγματικής και ουσιαστικής βοήθειας.

Ενόψει της νέας πραγματικότητας στην οποία βρέθηκε η κυπριακή κοινωνία, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, η παρούσα Κυβέρνηση έθεσε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία των απαραίτητων εκείνων δομών, ώστε ως αρωγός και συμπαραστάτης, το Κράτος να σταθεί δίπλα στους πολίτες και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

“Η συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελούσε μια από τις σημαντικές αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης και είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσουμε αμέσως, στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με στόχο την κατοχύρωση σε κάθε άτομο/οικογένεια ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, στη βάση κριτηρίων που αφορούν το εισόδημα, την περιουσία, τη σύνθεση της οικογένειας και τυχόν εξειδικευμένες ανάγκες”, πρόσθεσε.

Ακρογωνιαίο λίθο της νέας πολιτικής πρόνοιας, τόνισε, αποτελεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δικαιούχοι του οποίου είναι όλοι όσων τα εισοδήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών της οικογένειας τους, ανεξαρτήτως εάν τα εισοδήματα προέρχονται από την εργασία ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή αυτοεργοδοτούμενοι.

Το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, σημείωσε, καλύπτει εξίσου όλους όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και όλους όσοι, παρ’ όλες τις προσπάθειές τους, δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Ακολούθως, συνέχισε, με την υλοποίηση της 2ης φάσης της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την υλοποίηση του Σχεδίου παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους, ανάπηρους και παιδιά, το δίκτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες έχει διευρυνθεί και προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, η μεταρρύθμιση του Κράτους Πρόνοιας, είπε η Υπουργός, δεν ολοκληρώνεται με την παροχή χρηματικών επιδομάτων μόνο. Αντίθετα, σημείωσε, η Κυβέρνηση άρχισε την υλοποίηση της 3ης και ίσως πιο ουσιαστικής φάσης της μεταρρύθμισης του Κράτους Πρόνοιας που προνοεί για την ουσιαστική διασύνδεση της παροχής επιδομάτων με την αγορά εργασίας, την κοινωφελή προσφορά των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προς το κοινωνικό σύνολο και την εφαρμογή του θεσμού της Κοινωνικής Παρέμβασης. Επιπρόσθετα, συνέχισε, σύντομα θα ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με στόχο την αμεσότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, έχει αρχίσει η υλοποίηση της πολιτικής της Κυβέρνησης για ουσιαστική συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Μη Κυβερνητικές Εθελοντικές Οργανώσεις για την ενεργοποίηση, κατάρτιση και επανένταξη δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην κοινωνία, ή και στην αγορά εργασίας σε περίπτωση ικανών προς εργασία δικαιούχων. Το σχετικό Σχέδιο για κατάρτιση δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω κοινωφελούς απασχόλησης, σημείωσε, έχει ήδη προκηρυχθεί.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ο ρόλος των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής – από την εθελοντική προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου, μέχρι την προσφορά σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες ή την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, ο εθελοντισμός αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ανθρωπιάς στην κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο.

Κλείνοντας, η Υπουργός διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για αποτελεσματική συμβολή, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται, για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ του λαού και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στο χαιρετισμό του, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκης είπε ότι ο εθελοντισμός είναι μια λέξη που δεν έχει όρια και όλοι κερδίζουν. “Κερδίζει το άτομο κι όχι μόνο επειδή προσφέρει και νιώθει ωραία αλλά συμβάλει στην προσωπική του ανάπτυξη που εμπλουτίζεται από τη συμμετοχή στον εθελοντισμό που αποκτά νέες γνώσεις και δεξιότητες”.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες, “όσοι είναι εθελοντές έχουν 17% περισσότερη πιθανότητα να βρουν εργασία”.

Είπε ότι η συνεισφορά της κοινωνίας μας στον εθελοντισμό και ειδικότερα των νέων, ύστερα από πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι 45% που είναι εθελοντές είναι ηλικίας 16-39 ετών, που αυτό, σημείωσε, είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα.

Σημαντικό επίσης, συνέχισε, είναι ότι ο εθελοντισμός στηρίζει το κράτος, δεν το αντικαθιστά το στηρίζει κι είναι σημαντικός εταίρος του κράτους. Σημαντικό ακόμη, πρόσθεσε, είναι ότι ο εθελοντισμός καλύπτει και προσαρμόζεται εύκολα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και πολλές φορές είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός.

“Στην Κύπρο αυτά τα χρόνια αποδείξαμε το συγκινητικό πρόσωπο της κοινωνίας μας είτε οργανωμένα είτε με ατομικές πρωτοβουλίες, το πόσο ευαίσθητη είναι η κοινωνία μας διότι μπορεί να λέμε τα κακά μας πολλές φορές αλλά νομίζω πρέπει να αναδεικνύουμε και τα καλά μας”, πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού τόνισε ακόμη την ανάγκη για αξιοποίηση καλών πρακτικών του εξωτερικού και τις ευκαιρίες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εθελοντισμό.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Σταύρος Ολύμπιος είπε ότι ο εθελοντής δίνει το χρόνο του, τα συναισθήματα του, τον ίδιο του τον εαυτό χωρίς να περιμένει τίποτα για να υπηρετήσει τον διπλανό του και την κοινωνία. Αυτόν τον εθελοντισμό, σημείωσε, που κορυφώνεται σε περιόδους και σε περιοχές ανθρωπιστικών κρίσεων και εντός και εκτός Κύπρου θέλει να αναδείξει το σημερινό συνέδριο του Εθελοντισμού του τόπου μας.

“Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο εθελοντής όταν υπάρχει μια κρίση, μια πρόκληση, όταν νιώθει μέσα του αυτόν το σεισμό, που δεν μπορεί να εφησυχάσει πλέον και θέλει να δοθεί για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, δεν τον ενδιαφέρει πλέον τον εθελοντή ούτε το χρώμα ούτε η εθνικότητα ούτε η θρησκεία. Αυτό που τον μαγνητίζει, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η απόγνωση που βλέπει στα μάτια των ανθρώπων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Είναι τα σφιγμένα χείλη των κατατρεγμένων ανθρώπων, που παίρνουν τους δρόμους και τις θάλασσες για να σωθούν. Είναι οι φλόγες που κατακαίουν σπίτια, περιουσίες και ζωές. Αυτά ενδιαφέρουν τον εθελοντή, αυτά τον προκαλούν, αυτά του δημιουργούν αμέσως χωρίς κανένα υπολογισμό, χωρίς κανένα δισταγμό να τρέξει και να φανεί βοηθός, συμπαραστάτης στον καθένα που βρίσκεται σε οποιαδήποτε ανάγκη”, είπε.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας Ρένος Χατζηβασίλης είπε ότι ο εθελοντισμός δεν έχει ούτε όρια ούτε σύνορα ούτε φραγμούς. “Στον εθελοντισμό δεν έχει ούτε χρώμα ούτε φυλή ούτε θρησκεία. Είναι μια έκφραση αγάπης που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή, τη συνύπαρξη και προσδίδει στην ύπαρξη μας την πραγματική ουσία για την ζωή μας”, σημείωσε.

Ο εθελοντισμός γενικότερα, ανέφερε, μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. “Αποτελεί μια πολύπλευρη έννοια που περιλαμβάνει πάνω από όλα αλτρουισμό, θυσία, αγάπη, απλοχεριά, ανθρωπιά και ανιδιοτελή συνεισφορά προς εμάς που είμαστε οι τυχεροί προς όλους εκείνους που είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση και μας έχουν ανάγκη”, συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy