ΧΑΚ: Μπάχαλο με μελέτη 200 χιλ. ευρώ

Την εκπόνηση νέας μελέτης για τη στρατηγική του ΧΑΚ, ύψους 200 χιλ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ Μάριος Πηλαβάκης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η εκπόνηση νέας μελέτης καθώς και το κόστος της, εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Και αυτό επειδή το ΧΑΚ είχε εκπονήσει ανάλογη μελέτη το 2013, ωστόσο το κόστος τότε ανήλθε μόλις στις 31 χιλ. ευρώ. Μάλιστα πριν ένα χρόνο (6 Φεβρουαρίου 2017) ο Μ. Πηλαβάκης είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι η πιο πάνω μελέτη θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί με χαμηλό κόστος, αντί να γίνει νέα μελέτη.

Το Φεβρουάριο του 2017 το Υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την Επιτροπή Οικονομικών την αποδέσμευση 300 χιλ. ευρώ, για εκπόνηση μελέτης για το ΧΑΚ στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων. Στην υπό αναφορά συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ο Μ. Πηλαβάκης είχε υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η μελέτη του 2013, αντί να εκπονηθεί νέα, ώστε να μειωθεί το κόστος.

Ωστόσο κατά τη σημερινή συνεδρία ο πρόεδρος του ΧΑΚ έκανε στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας την εκπόνηση νέας μελέτης ύψους 200 χιλ. ευρώ. Μάλιστα είπε ότι έχει προκηρυχθεί ήδη διαγωνισμός, για την πρόσληψη συμβούλου για τη νέα μελέτη.

Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε εξηγήσεις για τη διαφορά στο κόστος μεταξύ των δύο μελετών, αλλά και από που θα καλυφθούν οι 200 χιλ. ευρώ για τη νέα μελέτη.

Όπως αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών το κονδύλι των 200 χιλ. ευρώ περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2018, αλλά είναι σταυρωμένο και απαιτείται η συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για την αποδέσμευση του.

Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε εξηγήσεις γιατί το Υπουργείο προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού, χωρίς την συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για αποδέσμευση των 200 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο οι αρμόδιοι δεν ήταν σε θέση να δώσουν εξηγήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy