Χαμπής Τσαγγάρης: Αγάπησα την Μόσχαν, αγάπησα τον κόσμον της, το Σούρικοφ τζιαι τους καθηγητές μου

ΧΑΜΠΗΣ-αυτοπροσωπογραφία-1979-

ΧΑΜΠΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Αγάπησα την Μόσχαν, αγάπησα τον κόσμον της, το Σούρικοφ τζιαι τους καθηγητές μου

Πότε πήγατε για σπουδές; Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να σπουδάσετε Καλές Τέχνες;

Εμπήκα στο Σούρικοφ να σπουδάσω το 1976. Εκρουζα να σπουδάσω που τον τζιαιρόν που ’μουν στο Γυμνάσιον του Βαρωσιού (1960-1966). Επετάχτηκα αμέτρητα εμπόδια που φαίνουνταν αδύνατον να ξεπεραστούν, τζιαι επέτουν που την χαράν μου, άμαν τα κατάφερα. Εσπούδασα Γραφικές Τέχνες, που επεριλάμβαναν, μεταξύ άλλων: Σχέδιον, ζωγραφικήν, χαρακτικήν, αφίσαν, εικονογράφησην βιβλίων, τυπογραφίαν, δημιουργίαν πινάκων, ιστορίαν της τέχνης τζιαι καμπόσα άλλα.

Τι θυμάστε από τη Μόσχα και την Ακαδημία; Κάποιους καθηγητές;

Αγάπησα την Μόσχαν, αγάπησα τον κόσμον της, το Σούρικοφ τζιαι τους καθηγητές μου. Αμέτρητες οι θύμησές μου, με συγκίνησην! Ευτύχησα να μορφωθώ που τον πολιτισμόν της Μόσχας που εξισείλαν παντού! Ευτύχησα να ’χω καλούς καθηγητές, να πειθαρχήσω στες εντολές τους, να νιώσω πολλές δημιουργικές χαρές, να φιλέψω αληθινά μιτά τους! Ξεχωριστός τζιαι πολλά ακριβός μου φίλος ο καθηγητής μου στην χαρακτικήν, Μιχαήλ Νικολάγιεβιτς Αββακούμωβ!

Κάποιο περιστατικό που θυμάστε έντονα;

Πολλά περιστατικά. Αλλα εξαιρετικά ευχάριστα τζιαι άλλα πολλά πικρά!

Πόσο σας καθόρισε εκείνη η εποχή, η πόλη αλλά και η φοίτησή σας στην Ακαδημία;

Εκαμεν με τούτον που ’μαι σήμερα, με το προζύμιν που έβαλεν ο μιάλος μου δάσκαλος Α. Τάσσος στην Αθήναν το 1971. Ο τρόπος που σκέφτουμαι τζιαι η κάθε μου κίνηση στην χαρακτικήν, εν αποτέλεσμαν των όσων ευτύχησα να μάθω στες σπουδές μου. Νιώθω ότι πατώ καλά στην γην, γιατί είχα καλούς δασκάλους τζιαι άκουσα τους.

Νιώθετε να υπάρχει στη δική σας δουλειά, αλλά και των άλλων αποφοίτων κάτι κοινό που ίσως σχετίζεται με τη φοίτησή σας στην Ακαδημία;

Την ημέραν που υπεράσπιζα την διπλωματικήν μου δουλειάν στο Σούρικοφ, το 1982, με την εξάμετρην χαρακτικήν σύνθεσην «η Κύπρος μετά την ανεξαρτησίαν», έπκιασα το τελευταίον μου μάθημαν που τον Πρύτανην μας. Είπεν μας, όσους ευελειώνναμεν τζείντην ημέραν: Μπράβο σας! Τωρά είσαστιν τέλειοι φοιτητές! Ξεχάστε τι εμάθετε δαμέσα τζιαι ξεκινάτε να γινείτε καλλιτέχνες. Που τότε ως τωρά, ακολουθώ την παραντζιελλιάν του πρύτανή μας τζιαι νιώθω σαν τους μιτσιούς που παίζουν τα παιξίμια τους τζιαι δεν θέλουν να τα ξαπολύσουν. Ούλλοι μας, όσοι εξισκολήσαμεν, ανεξάρτητα που την Σχολήν που ακολουθήσαμεν, έχουμεν κοινόν τα σοβαρά μαθήματα που είχαμεν την τύχην να διδαχτούμεν. Παράλληλα, ο καθένας μας έχει την δικήν του γλώσσαν έκφρασης.Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει την προσωρινή έκθεση με τίτλο Πρώτη Γενιά Κυπρίων Καλλιτεχνών της Ακαδημίας Κάλων Τεχνών Σούρικοφ Μόσχας. Η πρώτη γενιά αποφοίτων αποτελείται από τους Ανδρέα Χαραλάμπους, Χρίστο Φουκαρά, Μαριάμ Σουχάνοβα – Φουκαρά, Χαμπή Τσαγγάρη, Ανδρέα Μακαρίου, Κυριάκο Ταμανά και Γιώργο Γαβριήλ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25/01/17.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.