Χάνι του Ππάντζιαρου το παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού

 

Γιατροί και άλλο προσωπικό, αλλά και ασθενείς αντιμέτωποι

με τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως και την

έλλειψη ασφάλειας

 

Ξέφραγο αμπέλι… μπάτε σκύλοι αλέστε… ανεξέλεγκτο κέντρο διερχομένων… χάνι του Ππάντζιαρου… αχούρι…

Αυτούς και άλλους χειρότερους χαρακτηρισμούς δίνουν στο παλιό νοσοκομείο της Λεμεσού, γιατροί και άλλο προσωπικό όπως και πολίτες που αναγκάζονται να καταφεύγουν εκεί για να εξυπηρετηθούν.

Προσπαθώντας να περιγράψουν, με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες, τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο κρατικό νοσηλευτήριο, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο να πουν. Σε τόσο κακό χαλί έχει αφεθεί το ίδιο το κτίριο που σε συνδυασμό με τα πολλαπλά λειτουργικά και άλλα προβλήματα που καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, καταγράφονται και συνεχώς διαιωνίζονται, μόνο οργή και θυμό μπορούν να προκαλούν για την αναλγησία του Υπουργείου Υγείας και γενικότερα του κάθε αρμόδιου κρατικού φορέα.

Το τελευταίο περιστατικό βίας που εκτυλίχθηκε στους χώρους του παλιού νοσοκομείου της πόλης, με την περίπτωση νεαρής γιατρού η οποία κατέληξε η ίδια στις Πρώτες Βοήθειες με σοβαρά τραύματα, μετά τον ξυλοδαρμό της από επισκέπτη (επειδή για κάποιους ουσιαστικούς λόγους δεν ήταν δυνατή η εξυπηρέτησή του), έγινε αφορμή να έρθουν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο καθιστώντας απόλυτα δικαιολογημένες τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες εργαζομένων και ασθενών.

«Τέτοια ή ακόμα και πιο σοβαρά περιστατικά αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα, αλλά κανενός δεν ιδρώνει τ’ αυτί», ανέφεραν γιατροί και άλλο προσωπικό, μιλώντας στη «Χαραυγή», επισημαίνοντας με φανερή αγανάκτηση ότι «παρά τις επανειλημμένες επιστολές, υπομνήματα και άλλες αναφορές και καταγγελίες που έχουν γίνει προς τους αρμοδίους του Υπουργείου, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν… Αντίθετα άφησαν το νοσοκομείο στο έλεος του Θεού».

Όπως μας εξήγησαν, πρόκειται για προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε εξοπλισμό και ιατρικό και άλλο προσωπικό που είναι αναγκαίο για τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζουν καθημερινά τα εξωτερικά ιατρεία και το Τμήμα Αιμοληψίας. Υπάρχει, όπως τονίζουν, εξίσου σοβαρό πρόβλημα με την παντελή έλλειψη ασφάλειας και την ανύπαρκτη αστυνόμευση των χώρων του νοσοκομείου κι αυτό είναι κάτι που αποδείχτηκε μέσα και από το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης.

Το κτίριο λειτουργούσε αποκλειστικά σαν νοσοκομείο της Λεμεσού μέχρι τη δημιουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου, οπότε οι χώροι του μοιράστηκαν για διάφορες χρήσεις. Το ισόγειο συνέχισε να λειτουργεί σαν νοσοκομείο με συγκεκριμένο πεδίο ιατρικών υπηρεσιών, ενώ ο όροφος παραχωρήθηκε σε άλλους οργανισμούς και φιλοξενεί προγράμματα απεξάρτησης και άλλες υπηρεσίες.

Οι νοσοκομειακοί χώροι και ειδικότερα τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν από νωρίς το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό, όπως αναφέρεται, γίνονται καθημερινά 2.000 περίπου εγγραφές ασθενών, συνταγογραφήσεις, αιμοληψίες και άλλες εξυπηρετήσεις ασθενών. Πρόκειται κυρίως για άτομα μεγάλης ηλικίας προερχόμενα από τα χωριά, αφού το παλιό νοσοκομείο βολεύει καθώς στην είσοδό του λειτουργεί τα τελευταία 8 χρόνια και ο σταθμός των λεωφορείων που εκτελούν καθημερινά 2-3 δρομολόγια από την πόλη προς όλη την επαρχία της Λεμεσού.

Αυτό το συνονθύλευμα υπηρεσιών που λειτουργούν στον ευρύτερο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κτιρίου, από μόνο του γίνεται πηγή και πρόξενος συνεχών προβλημάτων που αφορούν ιδιαίτερα ζητήματα ασφαλείας. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, το ισόγειο όπου στεγάζονται οι νοσοκομειακές υπηρεσίες προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον θα το επιθυμούσε και για οποιονδήποτε λόγο, γεγονός που προσθέτει στα ήδη σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι τουαλέτες του νοσοκομείου έχουν μετατραπεί σε δημόσιες, αφού χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον κόσμο που περιμένει το λεωφορείο ή άλλους περαστικούς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy