Χάος στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Ασθενείς σε φορεία στους διαδρόμους περιμένουν έως και δέκα ώρες μέχρι να μεταφερθούν στους θαλάμους

Πολύωρη αναμονή ασθενών, ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό, περιορισμένες κλίνες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νυχθημερόν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Και μέσα σε αυτό το χάος, γιατροί και νοσηλευτές γίνονται θύματα ανελέητων επιθέσεων από πολίτες που, στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι χρήστες ουσιών εξάρτησης ή είναι μεθυσμένοι.

Εκνευρισμός από τους ασθενείς που περιμένουν πολλές ώρες για να εξυπηρετηθούν, στρες και κάποιες φορές απότομη συμπεριφορά από το προσωπικό που τρέχει και δεν προλαβαίνει.

Τα προβλήματα των Α’ Βοηθειών είναι πολλά και σοβαρά, με τους ίδιους του διευθυντές των Τμημάτων να τα περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα.

Είναι ακόμη πρόσφατος ο θάνατος γυναίκας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λευκωσίας, η οποία έσπευσε στο Τμήμα με κάταγμα στο πόδι και πέθανε περιμένοντας, πολλές ώρες, τον ορθοπεδικό… Το θλιβερό συμβάν υπενθύμισε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κούλουμας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία τη λήψης μέτρων και τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία από την έλλειψη ειδικοτήτων στα νοσοκομεία.

Ενδεικτική όμως της κατάστασης που επικρατεί και η αναφορά του διευθυντή του ΤΑΕΠ του νοσοκομείου της Λάρνακας. Τονίζοντας ότι οι κλίνες είναι περιορισμένες και επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς περιμένουν πάρα πολλές ώρες μέχρι να μεταφερθούν σε θαλάμους (στην περίπτωση που χρήζουν εσωτερικής νοσηλείας) είπε πως στο νοσηλευτήριο «υπάρχει ένας διάδρομος και εκεί τοποθετούνται φορεία με ασθενείς που περιμένουν πολλές φορές περισσότερο από δέκα ώρες μέχρι να αδειάσει κρεβάτι».

Προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το ΤΑΕΠ των Νοσοκομείων Λεμεσού και Αμμοχώστου. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Αμμοχώστου μόνο ένας ιατρός εργάζεται στη βάρδια και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι γιατροί του Τμήματος δεν πήραν ούτε και μια μέρα άδεια το καλοκαίρι. Η δε διευθύντρια του ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λεμεσού αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η έλλειψη κλινών στους θαλάμους που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συμφόρησης στις Α’ Βοήθειες.

Το ίδιο πρόβλημα υπογράμμισε και ο διευθυντής των Α’ Βοηθειών του Νοσοκομείου Λευκωσίας, κάνοντας λόγο για περιορισμένες κλίνες στο Τμήμα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες.

Για ψύλλου πήδημα…

Όλοι πάντως οι διευθυντές, πλην της διευθύντριας των Α’ Βοηθειών της Λεμεσού, συμφώνησαν πως το 70% των περιστατικών που σπεύδουν στα ΤΑΕΠ δεν κρίνονται ως επείγοντα, αλλά ως περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων. Στη Λεμεσό, ωστόσο, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΤΑΕΠ, συμβαίνει το αντίθετο. Το 1/3 των περιστατικών κρίνονται ως επείγοντα και χρειάζονται εσωτερική νοσηλεία. Σημείωσε εξάλλου ότι η υποστελέχωση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που προκαλεί προβλήματα και οδηγεί σε εκνευρισμό και σε ακραίες συμπεριφορές.

Η Αναστασία Ανθούση, διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας, επικαλούμενη στατιστικά δεδομένα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση στην προσέλευση ασθενών στα ΤΑΕΠ, της τάξης του 20%. Συμφώνησε ότι πολλά περιστατικά που καταφθάνουν στις Α’ Βοήθειες δεν είναι επείγοντα και είπε πως έχει ετοιμαστεί ειδικό έντυπο, το οποίο θα διανεμηθεί στους πολίτες, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ορθή χρήση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Άλλος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για στελέχωση των ΤΑΕΠ, ενώ μνεία έγινε και στο ιατρείο «ταχείας εξυπηρέτησης» που άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Έγινε επίσης λόγος για επέκταση του ωραρίου ορισμένων κέντρων υγείας (μέχρι αργά το απόγευμα), ώστε να εξυπηρετούνται και εκεί οι ασθενείς.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy