Υεμένη: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από έκρηξη σε αποθήκη όπλων

Εννέα απανθρακωμένες σορούς ανέσυραν οι αρχές της Υεμένης από την αποθήκη όπλων του στρατού στο Άντεν, όπου σημειώθηκαν νωρίτερα σφοδρές εκρήξεις. Εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς.

«Ανασύραμε έως τώρα εννέα απανθρακωμένες σορούς και υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, και άλλα πτώματα στο εσωτερικό (της αποθήκης) τα οποία δε μπορέσαμε να προσεγγίσουμε εξαιτίας των εκρήξεων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στο Άντεν, Αλ Κέντερ Λασουάρ.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 200 υπάλληλοι του ΟΗΕ και ξένων εταιρειών που εργάζονταν στην Υεμένη απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από την πρωτεύουσα Σαναά- κι ενώ συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση υπό το Ριάντ- σύμφωνα με πηγές των ανθρωπιστικών υπηρεσιών.

«Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, σε πρεσβείες και ξένες επιχειρήσεις αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο της Σαναά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από αυτές τις πηγές, χωρίς να διευκρινίσει τον προορισμό τους.

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε την απομάκρυνση των εργαζομένων του ΟΗΕ και των ειδικών οργανισμών που υπάγονται σε αυτόν, προσθέτοντας ότι έχει μόνο παραμείνει στην Υεμένη «το απαραίτητο προσωπικό (που είναι επιφορτισμένο) με τις επείγουσες ανθρωπιστικές αποστολές».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Τζαμάλ Μπενόμαρ, αναμένεται, επίσης, να φύγει από τη Σαναά, ανέφερε το περιβάλλον του και προσέθεσε ότι θα μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ, της Αιγύπτου για να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Εκτός χώρας και ο Πρόεδρος Χάντι

Ο πρόεδρος εξάλλου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δεν θα επιστρέψει «προς το παρόν» στην χώρα του και αναχώρησε σήμερα, Σάββατο, από την Αίγυπτο με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπεν Άμπντελ Αζίζ για το Ριάντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της διπλωματίας της Υεμένης.

Ο Χάντι αποχώρησε από τη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ αμέσως μετά την ομιλία που εκφώνησε και εκείνη του βασιλιά Σαλμάν και οι δύο άνδρες μετέβησαν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, είπε ο Ριάντ Γιασίν, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης.

«Όχι, προς το παρόν, η κατάσταση πρέπει καταρχάς να σταθεροποιηθεί» απάντησε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε εάν ο Χάντι θα επιστρέψει κατόπιν στο Άντεν, στη νότια Υεμένη.

Νωρίτερα μεταδώθηκε ότι από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων στο Άντεν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 54 άνθρωποι.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των «Λαϊκών Επιτροπών» που αντιστέκονται στους Χούτι.

Εν τω μεταξύ, μαχητικό της Σαουδικής Αραβίας που πετούσε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα αντιμετώπισε «τεχνικό πρόβλημα» με αποτέλεσμα οι δύο πιλότοι να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εγκατάλειψης.

Σκληρή στάση από το Ριάντ

Με την Υεμένη στο επίκεντρο, ξεκίνησε η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ.

O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει «έως ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια» στη χώρα.

«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρώσει τους στόχους της: οι πολίτες της Υεμένης να απολαμβάνουν εκ νέου την ασφάλεια» επισήμανε ο Σαλμάν.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Υεμένης Ράμπο Μανσούρ Χάτι, ξεκαθαρίζοντας ότι η επέμβαση του συνασπισμού υπό το Ριάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη πρέπει να συνεχιστεί μέχρι εκείνοι «να παραδοθούν».

«Απευθύνω έκκληση για την συνέχιση των επιχειρήσεων έως ότου αυτή η συμμορία (οι Χούτι) παραδοθούν και αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που έχουν καταλάβει σε όλες τις επαρχίες» τόνισε ο Χάντι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τους αντάρτες Χούτι «μαριονέτες του Ιράν».

Πάντως, η επιχείρηση του Ριάντ αποδεικνύεται δυσκολότερη από ό,τι είχε υπολογιστεί, καθώς οι Χούτι συνεχίζουν την προέλασή τους στα ανατολικά και νότια της χώρας. ‘Ηδη, κατέλαβαν το λιμάνι Σάκρα, 100χλμ ανατολικά του Άντεν.

Ποιοι είναι οι Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι, που θρησκευτικά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα εντός του σιιτικού Ισλάμ (Ζαϊντίτες), είχαν καταφέρει πρόσφατα να επεκτείνουν την επιρροή τους στις υεμενιτικές δυνάμεις ασφαλείας, προσεταιριζόμενοι και ρεύματα που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ.

Με την προέλασή τους, κατέλαβαν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης (ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά), εκδίωξαν το Φεβρουάριο τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στο Άντεν -το οποίο έφτασαν να βομβαρδίσουν, παίρνοντας τον έλεγχο αεροπορικών μέσων των υεμενιτικών δυνάμεων. Οι Χούτι υποστηρίζονται με κεφάλαια και εξοπλισμό από το (επίσης σιιτικό) Ιράν.

Η (σουνιτική) Σαουδική Αραβία, που θεωρεί την αδύναμη γειτονική της Υεμένη μέρος του «φυσικού της πεδίου επιρροής» παρακολουθούσε με ενισχυόμενη ανησυχία την ενίσχυση παραγόντων που πρόσκεινται στην Τεχεράνη.

Η πολυσυλλεκτικότητα της ομάδας χωρών που πλέον συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία είναι φαινομενικά μεγάλη: Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν δηλώνουν «παρούσες» στις επιχειρήσεις, Μαρόκο, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σουδάν και μέχρι και Πακιστάν δηλώνουν σε ετοιμότητα ακόμη και για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων.

in.g

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy