Χάπια σε… τιμή ευκαιρίας

•Ανθεί το παράνομο φαρμακείο του ίντερνετ. Κίνδυνος-θάνατος για τη δημόσια υγεία

«Χάστε πολλά κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα». «Αποκτήστε αναλογίες μοντέλου». «Το μπλε χάπι σε τιμή σοκ». «Στυτική δυσλειτουργία τέλος». Μόνο μερικά από τα spam mail που βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Η διαφήμιση χαπιών αδυνατίσματος και άλλων «αθώων» σκευασμάτων διά πάσαν νόσο αποτελεί φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Κι αυτό διότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση των σκευασμάτων αυτών και οι οποίοι βεβαίως αποκρύπτονται τεχνηέντως από τους επιτήδειους που μετρούν εκατομμύρια από το παράνομο φαρμακείο του ίντερνετ, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Της Μαρίνας Κουμάστα

Αποτελούν ίσως τη μεγάλη πλειοψηφία των «ενοχλητικών» ηλεκτρονικών μηνυμάτων που κατακλύζουν το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Υπόσχονται φούρνους και παξιμάδια, από κορμί-λαμπάδα σε λίγες μόνο μέρες μέχρι… τρομερές επιδόσεις στο σεξ που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο νεαροί άνδρες. Χαπάκια για όλους, σε… τιμή ευκαιρίας με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.

Κι όμως! Πίσω από τις ελκυστικές διαφημίσεις και τις δελεαστικές τιμές κρύβεται μια παράνομη αγορά με κέρδη δισεκατομμυρίων. Και αυτή η αγορά αποκρύπτει σε όλους εμάς ότι πρόκειται για φάρμακα «μαϊμού», αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, τα οποία ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι καταγγελίες από πολίτες, που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και οδηγήθηκαν ακόμη και σε μονάδες εντατικής από τη χρήση των, κατά τα άλλα, «θαυματουργών» φαρμάκων, ολοένα και αυξάνονται. Ακόμη και θάνατοι σημειώθηκαν στο εξωτερικό λόγω της χρήσης τέτοιων σκευασμάτων, τα οποία δυστυχώς χρησιμοποιούνται ακόμη και από εφήβους.

Τα συμπληρώματα διατροφής (αυτά τα οποία υπόσχονται μυική μάζα) πλασάρονται με πάσα ευκολία στους εφήβους μέσω των γυμναστηρίων, ενώ δεν είναι μυστικό ότι κάποια απ’ αυτά περιέχουν αναβολικές ή άλλα απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Το ότι πολλά απ’ αυτά τα σκευάσματα αφορούν διαδικτυακές αγορές δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των αρμοδίων με τον αναπληρωτή διευθυντή Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστο Χρίστου, να απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν από τον εντοπισμό τέτοιων σκευασμάτων στην κυπριακή αγορά, όταν υποτίθεται ελέγχονται πριν τοποθετηθούν στα ράφια…

Πάντως οι ειδικοί ανά το παγκόσμιο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση πέραν του 400% στις κατασχέσεις απομιμήσεων φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κοινωνικό άμεσο και έμμεσο κόστος της μη δράσης θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 9,5 και 116 δισ. ευρώ έως το 2020.

Δημόσιος κίνδυνος

Ο αναπληρωτής διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών τόνισε ότι η προμήθεια συμπληρωμάτων διατροφής μέσω διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερο προσεκτικό ή να προτιμά να αγοράζει τέτοια προϊόντα από καταστήματα, τα προϊόντα των οποίων είναι ελεγχόμενα. Ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι η αλόγιστη χρήση τέτοιων παράνομων σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διεξάγουν διαφόρους έλεγχους, οι οποίοι επεκτείνονται μέχρι και στους χώρους όπου εκτίθενται τέτοια προϊόντα, ενώ όσον αφορά την προμήθεια συμπληρωμάτων διατροφής από το διαδίκτυο ο κ. Χρίστου είπε πως μόλις πρόσφατα έχει νομοθετικά ρυθμιστεί αυτό το θέμα, στη βάση κοινοτικού κανονισμού, ο οποίος εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2014.

«Είναι όμως ένα αρκετά δύσκολο θέμα για το οποίο ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει δυσκολίες στους ελέγχους», είπε για να προσθέσει ότι «αυτό το γνωρίζουν οι διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται παράνομα μέσω του διαδικτύου και ως εκ τούτου εντοπίζουμε -και στην Κύπρο- συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιέχουν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες».

Ο κ. Χρίστου διαβεβαίωσε ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, σε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες -όπως είπε- διερευνούν ακόμη και περιστατικά πρόκλησης θανάτου από συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιείχαν φαρμακευτικές ουσίες σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Σε σχέση με τους ελέγχους στην κυπριακή αγορά, είπε πως έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου πωλούνταν παράνομα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είχαν ενδείξεις ότι έφεραν κάποιες φαρμακευτικές ουσίες «γι’ αυτό και είχαμε κατάσχει και αποσύρει αυτές τις ποσότητες.

Παράλληλα, υπήρχαν περιπτώσεις όπου σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του κράτους προβήκαμε σε εργαστηριακές εξετάσεις συγκεκριμένης κατηγορίας συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία, ενώ στην ετικέτα δεν αναφερόταν ότι περιείχαν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες, εντούτοις μετά από εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν και τις είχαν αποκρύψει οι κατασκευαστές».

Επεσήμανε επιπρόσθετα πως οι κυπριακές Αρχές ειδοποιούνται για ακατάλληλα για κατανάλωση συμπληρώματα διατροφής από το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης της ΕΕ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. «Ακόμη και βράδυ λάβαμε μήνυμα ότι έγινε διανομή στην κυπριακή αγορά συμπληρώματος διατροφής που εγκυμονούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρίστου.

Ψευδεπίγραφα το 50% των φαρμάκων του διαδικτύου

medicamentobrasil_not1262

Τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω του διαδικτύου δεν διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά τους ή την ποιότητά τους, λέει από τη δική της πλευρά η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ. Επικαλούμενη τα διεθνή στατιστικά δεδομένα αναφέρει ότι πάνω από το 50% των φαρμάκων που διακινούνται μέσω διαδικτύου είναι ψευδεπίγραφα, ενώ μόλις το 2% των διαδικτυακών φαρμακείων λειτουργούν νόμιμα.

Πίσω από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα βρίσκεται μια αγορά δισεκατομμυρίων είπε η κα Ισσέγιεκ για να προσθέσει ότι όσον αφορά τα φάρμακα «μαϊμού» είναι δύσκολο ακόμα και οι επαγγελματίες υγείας, να ξεχωρίσουν τα νόμιμα από τα πλαστά φάρμακα. Είπε πως εντοπίζονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία συμπληρώματα διατροφής. «Αρχικά η παράνομη αγορά φαρμάκων του διαδικτύου ανθούσε από τα lifestyle φάρμακα (φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, αύξηση μυικής μάζας, απώλεια βάρους κ.ά.). Σήμερα όμως βρίσκεις στο διαδίκτυο όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, από παυσίπονα μέχρι αντικαρκινικά φάρμακα», είπε.

Προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει το παράνομο φαρμακείο του ίντερνετ για την υγεία και ενδεικτικά αναφέρθηκε σε συμπλήρωμα διατροφής στη Βρετανία στο οποίο εντοπίστηκε ποντικοφάρμακο. Θα είναι τυχεροί οι αγοραστές φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής από το διαδίκτυο αν χάσουν μόνο τα λεφτά τους και όχι την υγεία τους, τονίζει η κα Ισσέγιεκ λέγοντας ότι αυτό το «μότο» αναφέρεται σε έντυπο που εξέδωσαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει το σχεδιασμό ενός κοινού λογοτύπου για τα νόμιμα διαδικτυακά οπόταν ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι αυτά δεν είναι ψευδεπίγραφα. Τα νόμιμα φαρμακεία θα φέρουν το έμβλημα του σταυρού και στη μέση θα υπάρχει η σημαία της χώρας όπου δραστηριοποιούνται. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι στην κυπριακή αγορά, η προμήθεια φαρμάκων μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη και κανένα φαρμακείο δεν έχει εξασφαλίσει άδεια διαδικτυακής λειτουργίας.


Οι έλεγχοι του Κρατικού Χημείου κατά το 2014:

•Εξετάστηκαν συνολικά 67 δείγματα συμπληρωμάτων διατροφής για 1.145 παραμέτρους.

•Εγινε έλεγχος για παρουσία αναβολικών στεροειδών και διεγερτικών ουσιών σε 20 δείγματα που περιείχαν πρωτεΐνες και αμινοξέα και δεν βρέθηκε κανένα δείγμα θετικό.

•Αναλύθηκαν 20 δείγματα φυτικής προέλευσης για παρουσία βαρέων μετάλλων, μόλυβδου, καδμίου και υδράργυρου, με όλα τα δείγματα να είναι εντός των νομοθετικών ορίων. Αρνητικά σε παράνομη παρουσία απαγορευμένων ουσιών βρέθηκαν 5 δείγματα που βάση της σήμανσής τους προορίζονται για αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και άλλα 5 δείγματα που προορίζονται για απώλεια βάρους.

•Αναλύθηκαν 6 δείγματα (στα πλαίσια έκτακτων ελέγχων) ως ύποπτα για παράνομη παρουσία απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για αύξηση της σεξουαλικής επίδοσης. Σε τρία δείγματα βρέθηκε η φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη και σε άλλο δείγμα επιβεβαιώθηκε η παράνομη παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας levodopa που αναγραφόταν όμως και στη σήμανση του προϊόντος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy