Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ηγέτη

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*

Ο συγγραφέας Robin Sharma, στο βιβλίο του «Η σοφία του Ηγέτη», δίνει αρκετές σημαντικές συμβουλές σ’ όσους κατέχουν ηγετικές θέσεις. Αυτό που μας συστήνει ως μοναδικό σκοπό της ζωής, είναι: να είμαστε αυτό που είμαστε και να γίνουμε αυτό που είμαστε ικανοί να γίνουμε. Το να παραμείνει κάποιος απλός, προσιτός και προσγειωμένος αποτελεί σημαντικό προτέρημα για τους οραματιστές ηγέτες που ενδιαφέρονται περισσότερο για το σωστό παρά για να φανούν έξυπνοι ή ανώτεροι από τους άλλους. Θα πρέπει λοιπόν να νοιαζόμαστε λιγότερο για το αν φαινόμαστε σωστοί και περισσότερο για το αν κάνουμε το σωστό.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των οραματιστών ηγετών όπως μας υποδεικνύει ο Sharma είναι: να μην αντιμετωπίζουμε την ηγεσία ως διαγωνισμό δημοτικότητας, γιατί είναι αδύνατο να ικανοποιήσουμε τους πάντες.

Για τον πραγματικό ηγέτη τα σημαντικά δεν είναι η δημοτικότητα, η εξουσία και ο τίτλος, αλλά η ακεραιότητα, ο σκοπός και το ταλέντο. Ο οραματιστής ηγέτης θα πρέπει να εστιάζει στη μεγαλύτερη εικόνα, στον σημαντικό σκοπό που υπάρχει στο όραμά του. Η ειλικρίνεια αποτελεί επίσης μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες για ένα ηγέτη όπως η αλήθεια και η εμπιστοσύνη.

Αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να εφαρμόσουμε το όραμά μας, θα πρέπει να έχουμε στρατηγικές για αλλαγή. Χωρίς την αλλαγή δεν μπορεί να επέλθει ανάπτυξη, ούτε βελτίωση και πρόοδος. Οι άνθρωποι χρειάζονται την αλλαγή για να μην γίνεται η ζωή τους μονότονη, αφού μέσω της αλλαγής εξελίσσεται ο πολιτισμός μας και προχωράμε μπροστά. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων θα πρέπει να εφαρμόζονται σταδιακά, με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις. Οι συνηθισμένοι ηγέτες, όπως λέει ο Sharma, πολεμούν την αλλαγή, οι οραματιστές όμως την απολαμβάνουν.

Ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε μας λέει εξάλλου: Ό,τι μπορείς να κάνεις και ονειρεύεσαι ότι μπορείς να κάνεις, άρχισέ το. Η τόλμη έχει ευφυΐα, δύναμη και μαγεία. Σίγουρα το να τολμάς και να παίρνεις ρίσκο αποτελεί μια πολύ σημαντική δεξιότητα για την επιτυχία. Οι πραγματικοί ηγέτες θα πρέπει να τολμούν και να ρισκάρουν αν θέλουν να επιτύχουν και να εφαρμόσουν καινούρια πράγματα και καινοτομίες. Όσοι ρισκάρουν εκτίθενται και πολύ πιθανόν να πέσουν, αλλά μόνο όταν εκτίθεσαι μπορείς να δρέψεις καρπούς.

Σ’ ένα άλλο κεφάλαιο του βιβλίου, γίνεται αναφορά στην απλότητα και στην ανθρωπιά του ηγέτη. Οι οραματιστές ηγέτες είναι ευγενικοί, καλοί, ανθρώπινοι και όπως είπε ο Σωκράτης: Το κλειδί του μεγαλείου είναι να είμαστε στην πραγματικότητα αυτό που δείχνουμε ότι είμαστε. Με τις μικρές μας πράξεις μπορούμε να έχουμε μεγάλα αποτελέσματα, να συνδεόμαστε βαθιά με τους ανθρώπους, να νοιαζόμαστε γι’ αυτούς και να τους καταλαβαίνουμε. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουμε αυστηρά τις πρακτικές τήρησης των υποσχέσεων, της επιθετικής ακρόασης, της συστηματικής συμπόνιας και της ειλικρίνειας.

Η εμπλοκή μας στα κοινά αλλά και η συναναστροφή μας με τους απλούς ανθρώπους θέτει σε εφαρμογή ένα αρχαίο ρητό της Ανατολής που λέει: Πήγαινε στους ανθρώπους, Ζήσε ανάμεσά τους, Μάθε από εκείνους, Αγάπησέ τους. Όταν δίνουμε στους ανθρώπους, θέτουμε σε κίνηση τη διαδικασία του να παίρνουμε. Όσο περισσότερο δίνει ένας ηγέτης, τόσο περισσότερο παίρνει και οι πραγματικοί ηγέτες θα πρέπει μετά το πέρας της θητείας τους να αφήνουν έργο και κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Η ηγεσία που συνδέεται με την κληρονομιά αποτελεί το πιο ισχυρό είδος ηγεσίας, αφού μέσα από ένα επιτυχημένο παρόν, ο ηγέτης χτίζει ένα λαμπρό μέλλον.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ηγέτη, είναι η γνώση, η οποία αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για τον φόβο. Οι σημερινοί ηγέτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι, μελετημένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι, για να εισηγηθούν και να εφαρμόσουν το όραμα και τους στόχους τους.

Ο ανθρωπιστής Άλμπερτ Σβάιτσερ είπε: Δεν υπάρχει ανώτερη θρησκεία από το να υπηρετείς τον άνθρωπο. Το να δουλεύεις για το κοινό καλό είναι το ανώτερο δόγμα. Οι ηγέτες θα πρέπει να εμπνέουν τους ανθρώπους να ρισκάρουν και να θέτουν στόχους χωρίς να φοβούνται πως θα υποπέσουν σε λάθη. Τα λάθη, μας επιτρέπουν να ωριμάσουμε και να γίνουμε σοφότεροι.

Ας κρατήσουμε λοιπόν τις σημαντικές συμβουλές του συγγραφέα Robin Sharma και να προσπαθήσουμε «να διοικούμε με το μυαλό και να ηγούμαστε με την καρδιά».

*Δήμαρχος Δερύνειας

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy