Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στον Συνεργατισμό

Μία χαρακτηριστική περίπτωση αποκάλυψε χθες ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, που έλαβε χώρα σε μεγάλη ΣΠΕ της Λευκωσίας.

Αφορά δάνεια €60 εκατ. για τα οποία ένας συγκεκριμένος εκτιμητής, που συνεργαζόταν με τη συγκεκριμένη συνεργατική, έδωσε παραφουσκωμένες εκτιμήσεις για τα ακίνητα που μπήκαν υποθήκη με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το 2015 η ΣΚΤ να αναγκαστεί να πάρει προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια, ύψους €40 εκατ.

 

Μια δεύτερη υπόθεση που αφορά την ίδια ΣΠΕ έχει σχέση με την ετήσια επιχορήγηση συγκεκριμένου σωματείου με €1 εκατ. τον χρόνο.  Η συνεργατική εταιρεία για να ήταν σε θέση να παραχωρεί τη χορηγία έπρεπε να παρουσιάζει κέρδη. Το 2012 επειδή δεν είχε κέρδη παρουσίασε ψευδείς λογαριασμούς, παραχώρησε τη χορηγία και ύστερα από μερικές εβδομάδες αναθεώρησε τους λογαριασμούς τους σε ζημιογόνους, καταγράφοντας την πραγματική εικόνα.

Όταν μετά το  2013 κόπηκαν οι χορηγίες, έμειναν στον Συνεργατισμό σκέτα τα δάνεια, χωρίς τον πραγματικό δανειολήπτη και χωρίς εξασφαλίσεις. Μάλιστα σε συγκεκριμένη κοινότητα δόθηκε δάνειο 200 χιλ. ευρώ για να μπει γρασίδι στο γήπεδο. Το γρασίδι μπήκε, πλην όμως το δάνειο δεν πληρώθηκε ποτέ.

Πρόσωπα που είχαν σχέση με κόμματα έπαιρναν με τον ίδιο τρόπο δάνεια για τα κόμματά τους και για τις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων και σήμερα πολλά από τα δάνεια αυτά είναι στα κατακόκκινα. Με δάνεια που πήραν άλλοι για άλλους και χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτά ένα ευρώ.

Σε μια άλλη περίπτωση δόθηκε δάνειο €200 χιλ. σε νεαρό κορίτσι με προβλήματα υγείας που αντί υπογραφής μπήκαν στα έγγραφα της συγκεκριμένης συνεργατικής με μελάνη τα δακτυλικά αποτυπώματα της δανειολήπτριας. Το δάνειο δεν πληρώθηκε ποτέ και σήμερα με τους τόκους και τις επιβαρύνσεις έφθασε στις €900 χιλ. «Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τις χιλιάδες περιπτώσεις», ανέφερε στον «Φ» πηγή από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy