Χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου αναλαμβάνει η Μαρίγια Γκάμπριελ

Ξεκινά σήμερα η διαβούλευση για τον επικείμενο διορισμό της νέας Επιτρόπου της Βουλγαρίας στην Κομισιόν, μετά την επίσημη ανακοίνωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος Γιούνκερ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος δήλωσε πως προτίθεται να της αναθέσει μάλιστα το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος Γιούνκερ, δέχθηκε για επίσημη συνέντευξη την υποψήφια Επίτροπο Μαρίγια Γκαμπριέλ, και επιβεβαίωσε ότι η κ. Γκάμπριελ διαθέτει τις ικανότητες που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της Επιτρόπου, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να της αναθέσει το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Η νέα Επίτροπος ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας θα στηρίξει την υλοποίηση της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, την οποία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2015 και βάσει της οποίας παρουσίασε ενδιάμεση επανεξέταση στις 10 Μαΐου. Η Επίτροπος θα συμβάλει στην υλοποίηση μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς ώστε να τεθούν οι βάσεις για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης με διηπειρωτικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες και ένα κύμα καινοτόμων νεοφυών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο επίσημος διορισμός θα γίνει από το Συμβούλιο της ΕΕ, σε κοινή συμφωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, έπειτα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (άρθρο 246 εδάφιο 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αφού η κ.Γκάμπριελ εξεταστεί και από σχετική επιτροπή του ΕΚ.

Ο Πρόεδρος ζήτησε μάλιστα γραπτώς σήμερα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, ενώ παρομοίως ενημέρωσε και την μαλτέζικη προεδρία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy