«Πολιτικές ευθύνες και σε Τ. Παπαδόπουλο για ΧΥΤΥ Κόσιης»

Πολιτικές ευθύνες στους Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια απέδωσε για το σκάνδαλο του ΧΥΤΥ Κόσιης, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις σήμερα στο περιθώριο σύσκεψης με τις αγροτικές οργανώσεις, και απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως, πέραν των ποινικών και διοικητικών ευθυνών, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

«Η όλη διαχείριση αυτού του θέματος δείχνει ξεκάθαρα ότι από πλευράς των τότε κυβερνώντων υπήρξε αδυναμία παρακολούθησης, αμέλεια – και δεν το συνδέω με οτιδήποτε άλλο – σε σχέση με τους όρους αλλά και την προκήρυξη των προσφορών», ανέφερε.

Έφερε ως παράδειγμα το ότι η παρούσα κυβέρνηση προκήρυξε προσφορές για παρόμοιο έργο στη Λεμεσό και πέτυχε την τιμή των 19 ευρώ ανά τόνο, ενώ, στην περίπτωση της Κόσιης, πληρώνουμε 100 ευρώ ανά τόνο. «Ναι, υπάρχουν κορυφαίες πολιτικές ευθύνες. Όφειλαν να παρακολουθούν. Και είναι το ελάχιστο που μπορώ να αποδώσω», είπε ο κ. Χάσικος.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του στο ΡΙΚ ότι οι όποιες συναντήσεις τυχόν έγιναν μεταξύ του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον κ. Μπόμπολα μπορεί να ήταν για πολιτικούς λόγους, ο κ. Υπουργός επέμεινε πως «οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να έχουν και επαφές αυτής της μορφής με παράγοντες – ιδιαίτερα στην Ελλάδα – οι οποίοι έχουν σχέση με τα ΜΜΕ».

«Δεν βρίσκω τίποτε απολύτως επιλήψιμο σε αυτό. Και διαφώνησα με τους ισχυρισμούς κάποιων που αποδίδουν στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο πράγματα σε σχέση με χρηματισμό, μίζες κλπ. Να επαναλάβω ότι, ναι, είχε πολιτική ευθύνη (ο Τάσσος) όπως και ο επόμενος Πρόεδρος, ο κ. Χριστόφιας. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να υιοθετήσω (τους ισχυρισμούς) ή να ισχυριστώ ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε σχέση με χρηματισμό» σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία διερευνούν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών και υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία στο Δικαστήριο και πως υπάρχουν και διοικητικές ευθύνες που φάνηκαν μέσα από το πόρισμα Σεπτεμβρίου του 2013. Οι λειτουργοί που κατονομάζονται είτε απεβίωσαν είτε αφυπηρέτησαν.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός είπε ότι με βάση γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε άμεση διακοπή του συμβολαίου, δεδομένου ότι υπήρξαν δωροδοκίες από πλευράς του εργολάβου, στη βάση ομολογίας των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.

«Θα διακοπεί το συμβόλαιο, αλλά, την ίδια ώρα, να είμαστε και εμείς έτοιμοι να διαχειριστούμε τα οικιακά απόβλητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ένας τρόπος είναι με διαδικασίες προκήρυξης προσφορών, για να αναλάβει νέος εργολάβος. Ο άλλος τρόπος είναι, το ίδιο το Συμβούλιο Διαχείρισης να προχωρήσει με πρόσληψη διευθυντή, παράλληλα και ταυτόχρονα με τη διαδικασία προκήρυξης για εξεύρεση νέου εργολάβου» ανέφερε.

Ο κ. Χάσικος είπε επίσης πως το γεγονός ότι δεν έχουν ανευρεθεί οι οικονομικοί φάκελοι προσφοροδοτών του έργου του ΧΥΤΥ Κόσιης, που χάθηκαν από το αρχείο του ΥΠΕΣ, δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη διεξαγωγή της αστυνομικής έρευνας.

«Κανονικά, αντίγραφα των φακέλων πρέπει να υπάρχουν και στις (δύο) εταιρείες που είχαν υποβάλει προσφορά» είπε, προσθέτοντας πως «αν η Αστυνομία βρει ότι για την εξαφάνιση των φακέλων από το ΥΠΕΣ ευθύνονται κάποιοι, είναι δουλειά δική της να τους κυνηγήσει, να τους συλλάβει και να τους οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy