«Χάσιμο χρόνου» η συζήτηση για ΜΟΕ υποστηρίζει ο Χάσικος

Η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για επιστροφή σε συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν υποδηλώνει διάθεση για λύση, αλλά ροκάνισμα του χρόνου και διαιώνιση του προβλήματος, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι αν ο στόχος του κοινωνικού δείπνου μεταξύ των ηγετών στις 2 Απριλίου είναι η συζήτηση ΜΟΕ, τότε η προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 1955, στο σωματείο «ΠΑΡΙΔΕΙΟΝ – ΔΡΟΣΙΑΣ» Λάρνακας, ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι «προκλήθηκε μια αδικαιολόγητη κατ’ εμάς κρίση, στις συνομιλίες για το Κυπριακό, την οποία οφείλουμε να ξεπεράσουμε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα».

Στις 2 Απριλίου, είπε, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα έχουν την ευκαιρία σε ένα κοινωνικό δείπνο να αποφασίσουν πώς διασπούμε το αδιέξοδο και πώς προχωρούμε μπροστά.

«Θα υπενθυμίσω τη σαφή από κάθε άποψη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρο πως εάν ο στόχος είναι η συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τότε η προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Εκείνοι που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ξαναρχίσει, επιτέλους, ένας γόνιμος διάλογος θα αποτύχουν πλήρως», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Η θέση του κ. Μουσταφά Ακιντζί, συνέχισε, «ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε συζήτηση ΜΟΕ και να σπρώξουμε το Κυπριακό άλλα ένα – δύο χρόνια πίσω ξεκινώντας πάλι από την αρχή, δεν υποδηλώνει αποφασιστικότητα και διάθεση λύσης, αλλά ροκάνισμα του χρόνου και διαιώνιση του προβλήματος».

Το Κυπριακό, είπε ο Υπουργός, ενόσω διαρκούσαν οι συνομιλίες είχε φτάσει σε οριακό σημείο. «Είχε φτάσει στην ώρα των αποφάσεων και της ανάληψης ευθυνών και από τις δυο πλευρές, αλλά κυρίως από την Τουρκία. Φτάσαμε στην ώρα που η Τουρκία έπρεπε να πάρει αποφάσεις για τις εγγυήσεις, για τα στρατεύματα και την ασφάλεια. Φτάσαμε στην ώρα της υποβολής χάρτη από μέρους της τουρκικής πλευράς, αλλά και της από μέρους μας αποδοχής της συμμετοχής των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων στην εξουσία του κοινού μας κράτους. Εκεί πρέπει να επιστρέψουμε και όχι σε διαδικασίες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα παραπέμψουν τις ευθύνες και τις αποφάσεις στον άγνωστου βάθους χρόνο», υπέδειξε.

Ο Σωκράτης Χάσικος εξέφρασε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό που να απαντά στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, να δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο και προκοπή στον τόπο και στον κόσμο και να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να νιώθουμε και εμείς και οι Τουρκοκύπριοι πραγματικά Ευρωπαίοι πολίτες.

«Είμαστε έτοιμοι, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, την περασμένη Τρίτη, με απλωμένο το χέρι για την ειρήνη, για την συνύπαρξη και τη δημιουργία ενός κράτους που να ανταποκρίνεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, στις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου» είπε.

Όπως ανέφερε, η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά και αμετάκλητα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Ο Υπουργός μίλησε για πολύ κρίσιμη ώρα για την Κύπρο και το εθνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται ομοψυχία, ενότητα, φρόνημα και ακλόνητη πίστη στο μέλλον του λαού και του τόπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy