Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ΕΕΕ – Έπεα πτερόεντα οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής σε δηλώσεις του επικρίνει την κυβέρνηση οτι, οι δεσμεύσεις της παραμένουν έπεα πτερόεντα σχετικά με το ότι καμιά οικογένεια δε θα μείνει χωρίς επίδομα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Βρισκόμαστε ήδη 15 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε, και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εξετάσει μόνο 2,500 αιτήσεις και έχει καταβάλει επίδομα μόνο σε 640 οικογένειες, ενώ εντός των ημερών υποσχέθηκε ότι θα πληρωθούν άλλα 800 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων.

Λόγω της αδυναμίας να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει επίδομα ΕΕΕ, μέσω προεγκρίσεως σε 8,000 μακροχρόνια ανέργους από τις 16,373 αιτήσεις μακροχρόνια ανέργων που έχουν υποβληθεί.

Εύλογα διερωτόμαστε: Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 8,000 οικογένειες; Είναι αποδεκτό από την κοινωνία να παραμείνουν χωρίς εισοδήματα και να περάσουν μαύρα Χριστούγεννα;

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και την κραυγή απόγνωσης των αιτητών, λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων για παροχή ΕΕΕ, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο με σκοπό την αναδρομική καταβολή του.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι κυβερνώντες, για άλλη μια φορά, κινήθηκαν σε διαφορετική γραμμή από αυτή που είχαν εξαγγείλει. Υποσχέθηκαν ότι η αναδρομική καταβολή του ΕΕΕ θα ξεκινά 30 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης, αλλά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για το σκοπό αυτό στη Βουλή προβλέπει αναδρομικότητα μετά παρέλευση 2 ή και 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και γι΄ αυτό ετοιμάσαμε σχετική τροπολογία την οποία θα θέσουμε αύριο ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Με την τροπολογία μας εισηγούμαστε όπως έκαστος δικαιούχος του ΕΕΕ λαμβάνει το επίδομα του αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του.

Τέλος, καταλήγει, ως ΑΚΕΛ καταθέτουμε για άλλη μια φορά τις έντονες ανησυχίες μας ότι μέσα από το ΕΕΕ επιχειρείται ο τερματισμός ή η μείωση αρκετών επιδομάτων και χορηγιών, καθώς και η περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy