Χίλιοι νεκροί στην αιματοβαμμένη ανατολική Γούτα

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στον τελευταίο αντικαθεστωτικό θύλακα της Ανατολικής Γούτα, όπου τουλάχιστον 1.005 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4.829 τραυματίστηκαν μόλις σε τρεις εβδομάδες (18 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου), σύμφωνα με τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των ΓΧΣ για να προσθέσει ότι αυξάνεται καθημερινά η απελπισία. «Οι γιατροί συνάδελφοί μας φτάνουν στα όρια του τι μπορεί να κάνει κάποιος» πρόσθεσε. Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι 15 από τα 20 νοσοκομεία και κλινικές που υποστηρίζουν έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς.

Οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο θύλακα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, θα ήθελαν να φύγουν αλλά αισθάνονται ότι δεν θα καταφέρουν να βγουν από τα καθορισμένα σημεία ελέγχου, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ από την περιοχή.

«Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου τόσο φοβισμένα πρόσωπα όσο εκεί» δήλωσε εκπρόσωπος της δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Βοήθεια με το σταγονόμετρο εν μέσω βομβαρδισμών

Στο μεταξύ μια αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε χθες στον θύλακα διασχίζοντας κατεστραμμένα προάστια της Δαμασκού, παρά τις σκληρές συγκρούσεις και τις νέες αεροπορικές επιδρομές πολύ κοντά στο κομβόι.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει παραδώσει μόνο 2.400 πακέτα τροφίμων, που μπορούν να στηρίξουν 12.000 ανθρώπους για ένα μήνα, καθώς και 3.248 σάκκους αλεύρου σίτου, την ώρα που 400.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Η παράδοση ήταν από προμήθειες που δεν εκφορτώθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής βοηθείας τη Δευτέρα, η οποία είχε διακοπή λόγω βομβαρδισμών.

«Ήμασταν έκπληκτοι από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν, παρά τις εγγυήσεις των εμπλεκομένων ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να εισέλθουν στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού.

«Δεδομένου ότι χρειάζονται περισσότερες ενισχύσεις τις επόμενες μέρες, είναι απολύτως σημαντικό να ανανεωθούν και να γίνουν σεβαστές αυτές οι διαβεβαιώσεις στο μέλλον», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Συμφωνία για μεταφορά φυλακισμένων μαχητών

Χθες η αντάρτικη οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ ότι συμφώνησε για τη μεταφορά μαχητών του Μετώπου Νόσρα που κρατούνται σε φυλακές, τις οποίες ελέγχει στην Ανατολική Γούτα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των μισών εδαφών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συριακής οργάνωσης, η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, έναν αριθμό διεθνών παραγόντων και εκπροσώπων πολιτικής προστασίας από την περιοχή.

Ένας αριθμός μαχητών με τις οικογένειές τους έχουν ξεκινήσουν να αποχωρούν από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Πλάνα έδειξαν ανθρώπους να μπαίνουν σε ένα λεωφορείο και ο δημοσιογράφος είπε ότι οι άνδρες ήταν μαχητές που εξήλθαν από την ανατολική Γούτα από το πέρασμα αλ Ουαφιντίν προς τις περιοχές που ελέγχουν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως οι επιθέσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν παρά την απομάκρυνση των μαχητών. Άλλωστε, οι αντάρτες στην Ανατολική Γκούτα δεν είναι μια συνεκτική ομάδα.

Περιλαμβάνουν πολλές οργανώσεις, όπως η Τζάις αλ Ισλάμ και ο αντίπαλός της Φαιλάκ αλ Ραμάν, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν στο παρελθόν σε απώλειες εδάφους από το καθεστώς Άσαντ.

Η χθεσινή συμφωνία για την εκκένωση μελών της Ταχρίρ αλ Σαμ, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης στην οποία κυριαρχεί το Μέτωπο Νόσρα, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, θυμίζει προηγούμενες συμφωνίες που είχαν συναφθεί στη Συρία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αντάρτες είχαν παραδώσει εδάφη με αντάλλαγμα να τους εξασφαλιστούν ασφαλή περάσματα σε άλλες περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις για τους εαυτούς τους, για συγγενείς τους και άλλους αμάχους απρόθυμους να επιστρέψουν υπό την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Με πληροφορίες από Associated Press, The Guardian, ΒΒC

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy