ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ: Δύο νέες καταθέσεις μαρτύρων

Με την κατάθεση δύο μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, για την υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Πρόκειται για τους Λουκά Παπαλλή, εγγεγραμμένο λογιστή ελεγκτή, το γραφείο του οποίου τηρούσε τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας A.P. WASTE PLAN και Τάσο Κατσικίδη, Λοχία του ΤΑΕ Αρχηγείου, ο οποίος είναι μέλος της ανακριτικής ομάδας, που διερευνά την παρούσα υπόθεση. Ο μάρτυρας Λουκάς Παπαλλή αναγνώρισε και υιοθέτησε κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία στις 13/04/2016, με την οποία αναφερόταν στη σχέση που είχε το γραφείο του S.E. PAPALLIS με την εταιρεία A.P. WASTE PLAN.

Όπως εξήγησε στο δικαστήριο ο κ. Παπαλλής η A.P. WASTE PLAN ιδρύθηκε από το γραφείο του στις 07/11/2007, κατόπιν οδηγιών του Παναγιώτη Αλαβέρα από την Ελλάδα, σημειώνοντας πως στην εν λόγω εταιρεία είναι γραμματέας και κατέχει μια μετοχή.

«Ο λόγος που είμαι γραμματέας και μέτοχος», είπε ο μάρτυρας, «είναι τυπικός και έγινε διότι οι κανονισμοί του εφόρου εταιρειών τότε προνοούσε να είναι δύο πρόσωπα για να μπορεί να ιδρυθεί η εταιρεία».

Σημείωσε πως τον κ. Αλαβερά τον γνώρισε τυχαία το 2006 στα γραφεία της GreenDot, ενώ περίμενε για μια συνάντηση, προσθέτοντας πως είχαν ανταλλάξει τηλέφωνα και μετά από λίγο καιρό επικοινώνησαν και ιδρύθηκε η εταιρεία.

Ακολούθως, ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι ο ρόλος του στην εταιρεία ήταν τυπικός και δεν ασχολείτο με οποιεσδήποτε εργασίες της εν λόγω εταιρείας, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος τηρούσε μόνο τα λογιστικά βιβλία.

«Από ότι γνωρίζω και σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας η φύση των εργασιών της εταιρείας A.P. WASTE PLAN ήταν οι περιβαλλοντικές μελέτες και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, για διάφορα έργα που γίνονται», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι κατά την έρευνα της αστυνομίας το 2016 στα γραφεία της εταιρείας παραλήφθηκαν με τη συγκατάθεση του κάποια έγγραφα που αφορούσαν μια κατάσταση χρεωστών της εταιρείας A.P. WASTE PLAN, μια κατάσταση της εν λόγω εταιρείας για χρηματικό ποσό ύψους 24 χιλιάδων ευρώ, που αφορά δάνειο της από την εταιρεία Enviroplan, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της A.P. WASTE PLAN και της Helector Cyprus, 16 τιμολόγια που εκδόθηκαν από την A.P. WASTE PLAN προς την Helector Cyprus και ένα τιμολόγιο προς την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε, φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου του Παναγιώτη Αλαβέρα, καθώς επίσης φωτοαντίγραφο του ιδρυτικού εγγράφου και καταστατικού της εταιρείας A.P. WASTE PLAN.

Ο μάρτυρας δήλωσε ενώπιων του δικαστηρίου πως δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου, που εμπλέκεται η εταιρεία Helector, για να επαναλάβει ότι ο ίδιος τηρούσε μόνο τα λογιστικά βιβλία της A.P. WASTE PLAN.

«Δεν γνωρίζω αν οι εργασίες που αναφέρονται στα τιμολόγια της A.P. WASTE PLAN προς την Helector γίνονταν ή αν ήταν εικονικές. Εμείς στο γραφείο τηρούσαμε τους λογαριασμούς και τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Δεν γνωρίζω αν είχαν οποιαδήποτε άλλη σχέση οι δύο εταιρείες, παρά μόνο την επαγγελματική», είπε ο κ. Παπαλλής.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν γνωρίζει τη σχέση που είχε η Enviroplan με την της A.P. WASTE PLAN και το λόγο που έγινε το δάνειο…Δεν γνωρίζω αν τα χρήματα που αναφέρονταν στα τιμολόγια ήταν για εικονικές εργασίες και αν τα χρήματα προορίζονταν για μίζες.

Στην αντεξέταση του, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Enviroplan, Κρις Τριανταφυλλίδης υπέβαλε στο μάρτυρα ότι ο λόγος που η εταιρεία που εκπροσωπεί δανείστηκε το πόσο των 24 χιλιάδων ευρώ από την A.P. WASTE PLAN, ήταν για την έκδοση μια εγγυητικής στην Ελλάδα, για να σημειώσει ότι αργότερα η Enviroplan τα επέστρεψε.

Σε ερώτηση προς το μάρτυρα αν γνωρίζει οποιαδήποτε άλλη σχέση μεταξύ των εν λόγω εταιρειών, ο κ. Παπαλλής ανέφερε πως γνωρίζει μόνο για το δανεισμό των 24 χιλιάδων, με τον συνήγορο υπεράσπισης να του υποβάλλει ότι «καμιά σχέση δεν είχαν εκτός από αυτό».

Ο 2ος μάρτυρας Τάσος Κατσικίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του ιδίου, ως μέλος της ανακριτικής ομάδας για την υπόθεση, ανάμεσα στις οποίες ήταν και θεληματικές καταθέσεις της Σκεύης Πρωτόπαπα, της Παντελίτσας Μαππούρα και του πρώην Δημάρχου Πάφου, Σάββα Βέργα, καθώς και η σύλληψη του πρώην Δημάρχου Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, παρατήρησε ότι ενώ «σε αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν άτομα που ήταν ύποπτα για την αστυνομία και είχαν προκύψει εναντίον τους σωρεία αδικημάτων, εντούτοις έχουν απολυθεί, για να κληθούν αργότερα ως μάρτυρες».

Σε ερώτηση ποιος αποφασίζει ποια άτομα θα απολυθούν και ποια άτομα θα παραμείνουν υπό κράτηση, ο κ. Κατσικίδης απάντησε πως δεν αποφασίζει η αστυνομία, αλλά η Νομική Υπηρεσία.

Επιπρόσθετα, απαντώντας σε ερώτηση αν κατά πόσο πιστεύει ότι έγινε καθαρή διερεύνηση της υπόθεσης, ο  μάρτυρας είπε πως δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα να απαντήσει και καλύτερα να ρωτηθεί ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας, Γιαννάκης Γεωργίου, ο οποίος είναι αυτός που ερχόταν σε επαφή με την εισαγγελία για να αποφασιστεί ποιοι θα ήταν οι μάρτυρες που θα κλητεύονταν.

Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε στο μάρτυρα πως η έρευνα που έκανε η αστυνομία πάσχει και ότι στοχευμένα λαμβάνονταν καταθέσεις, ώστε να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα.

Παρόμοια θέση πρόβαλε και ο δικηγόρος υπεράσπισης, Άθως Κανναουρίδης, ο οποίος υπέβαλε στο μάρτυρα ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να κατηγορηθούν κάποιοι άνθρωποι και ότι αδιαφόρησε πλήρως, για τις νενομισμένες διαδικασίες.

Σε σχέση με την κατάθεση του τέως Διευθυντή της Helector Cyprus στην Αστυνομία, ο συνήγορος του το Αντρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος υπέβαλε στο μάρτυρα ότι η Αστυνομία λειτούργησε πλημμελώς, αφού δεν προέβη σε καμιά ενέργεια, ώστε να διαψεύσει τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Κοκότσης για τον πελάτη του.

«Δεν σας ένοιαζε η αλήθεια και ο μόνος τρόπο της Αστυνομίας ήταν να βρει στοιχεία για να επιβεβαιώσει τον κ. Κοκότση», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, με το μάρτυρα να του απαντά ότι ο ισχυρισμός του είναι άστοχος.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Σάββα Βέργα για το προσωπικό όφελος των 310 χιλιάδων ευρώ, ο δικηγόρος της Helector Cyprus, Γιώργος Παπαϊωάννου, υπέβαλε στον κ. Κατσικίδη ότι η αστυνομία καθοδήγησε το Σάββα Βέργα να πει αυτό το ποσό, για να σημειώσει πως δεν είναι σύμπτωση που λέχθηκε από τον Σάββα Βέργα αυτό το ποσό.

«Τον καθοδηγήσατε να πει αυτό το ποσό, για να επιβεβαιωθούν τα λεγόμενα του κ. Κοκότση», είπε ο κ. Παπαιωάννου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00, με την εξέταση νέου μάρτυρα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy