ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ: Ενώπιο Κακουργιοδικείου η καταστροφή τεκμηρίων από την φωτιά στο Δικαστήριο

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου τέθηκε σήμερα το θέμα της καταστροφής συγκεκριμένων τεκμηρίων της υπόθεσης ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ Πάφου, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πυρκαγιάς στο κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 26 Φεβρουαρίου του 2018.

Πριν την έναρξη της σημερινής δικάσιμου της υπόθεσης, η οποία να σημειωθεί ξεκίνησε αργοπορημένα, λόγω λειτουργικών προβλημάτων στο κτίριο από την πρόσφατη  πυρκαγιά, δόθηκε χρόνος στους συνήγορους υπεράσπισης, ώστε να επιθεωρήσουν τα αντίγραφα των τεκμηρίων που έχει στην κατοχή του το δικαστήριο και τα οποία, όπως εισηγήθηκε χθες ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Λεωνίδας Καλογήρου, θα δοθούν για τη συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης.

Ωστόσο, κάποιοι εκ των δικηγόρων υπεράσπισης, ανέφεραν στο Δικαστήριο πως χρειάζονται χρόνο, ώστε να μπορέσουν να αγορεύσουν επί του ζητήματος, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρο» θέμα, που χρήζει επισταμένης μελέτης.

Συγκεκριμένα, όπως είπαν στο δικαστήριο, πρόκειται για θέμα που δεν έχει απασχολήσει ξανά τη δικαιοσύνη, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις τους ως προς το πως επηρεάζονται τα δικαιώματα των πελατών τους.

Ο δικηγόρος του πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, έκανε λόγο για «τεράστια καταστροφή» και τεκμήρια που ήταν πολυσέλιδα, ζητώντας χρόνο τουλάχιστον μια εβδομάδα, για να το μελετήσει.

Η συνήγορος του Μιχάλη Πάντη, Ειρήνη Ανδρέα, ζήτησε επίσης μια εβδομάδα περιθώριο από το δικαστήριο για να τοποθετηθεί, λέγοντας πως υπάρχουν ερωτήματα σε σχέση με την πορεία της δικής.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος, είπε πως ο χρόνος της μιας εβδομάδας δεν είναι αρκετός για τον ίδιο, σημειώνοντας πως δεν έχει κατανοήσει την όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, παρόλο που την εξήγησε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι αν και δεν αμφισβητεί το Δικαστήριο, εντούτοις, διατηρεί επιφυλάξεις σε σχέση με τα αντίγραφα των τεκμηρίων που θα κατατεθούν και αν εκλείπουν από αυτά πράγματα.

«Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο θέμα και θέλει πολλή μελέτη. Είναι καθήκον μου να υπερασπιστώ τον πελάτη μου. Ο όγκος των αντιγράφων είναι πολύ μεγάλος και θέλω να τα μελετήσω με προσοχή», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος.

Σημείωσε, δε, ότι από το σημείωμα του Πρωτοκολλητίου προς το Δικαστήριο προκύπτουν ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν, ως προς το πως επηρεάζονται τα δικαιώματα του πελάτη του.

Οι δικηγόροι Άθως Κανναουρίδης, Ευριπίδης Μάνουλλος εκ μέρους του Κρις Τριανταφυλλίδη και Γιώργος Παπαϊωάννου δεν έφεραν ένσταση στο χρόνο που ζήτησαν οι συνάδελφοι τους, ωστόσο, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αργότερα.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Νίνος Κέκκος, συμφώνησε στο να δοθεί περαιτέρω χρόνος για μελέτη του ζητήματος και επιθεώρηση, σημειώνοντας ωστόσο πως από την πλευρά της η εισαγγελία έχει δώσει στο δικαστήριο πιστά αντίγραφα των τεκμηρίων.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου εξήγησε πως με την κατάθεση των τεκμηρίων έχουν δοθεί τρία σετ αντιγράφων τόσο στον ίδιο όσο και στους δύο πάρεδρους, σημειώνοντας πως τα ίδια αντίγραφα έχουν δοθεί και στην υπεράσπιση.

Εξήγησε πως αυτό που είχε προτείνει χθες το δικαστήριο ήταν όπως δοθεί το ένα σετ αντιγράφων του Δικαστή, Σταύρου Σταύρου, για συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης, προτείνοντας όπως οι συνήγοροι τα επιθεωρήσουν με τη βοήθεια του πρωτοκολλητή.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε τελικά περισσότερο χρόνο στους δικηγόρους, καλώντας τους εκ νέου στις 2 Απριλίου, στις 09:00, να τοποθετηθούν επί του ζητήματος που έχει εγερθεί.

Ως εκ τούτου, η δικάσιμος που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου ακυρώνεται.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί μετά τις 2 Απριλίου, με την προσκόμιση τριών νέων μαρτυριών  εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής.
 
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy