Χορηγίες ΕΕ στο Παν. Κύπρου για έρευνα-καινοτομία

Με κύριο άξονα δράσης τη Γνώση την Έρευνα και την Καινοτομία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει να διακρίνεται και να λαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή του ερευνητικού του έργου.

Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι σε μία προσπάθειά της να δώσει ώθηση στους φορείς των χωρών που βαθμολογούνται χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ των 28 στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε 31 νέες χρηματοδοτήσεις της τάξης του μισού περίπου εκατομμυρίου έκαστη.

Τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικής πρόσκλησης του νέου εργαλείου “TEAMING” ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες και η Κύπρος εξασφάλισε τρία από τα 31 προγράμματα TEAMING τα οποία πέρασαν από την πρώτη φάση αξιολόγησης, με προϋπολογισμό περίπου €1.5 εκατομμύριο.

Στα δύο από τα τρία έργα που εξασφάλισε η Κύπρος επικεφαλής είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τους Καθηγητές Μάριο Πολυκάρπου και Κωνσταντίνο Δέλτα αντίστοιχα.

Το τρίτο έργο έχει επικεφαλής εταίρο το Δήμο Λευκωσίας, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπό το συντονισμό του Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Χρυσάνθου, είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Αναφέρεται επίσης ότι το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2008, με το φιλόδοξο στόχο να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένας πυρήνας ερευνητικής αριστείας σε θέματα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, με έμφαση στο σχεδιασμό ευφυών συστημάτων και δικτύων.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» έχει καταφέρει να προσελκύσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 56 ερευνητικά προγράμματα και πέραν των €10 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτή τη στιγμή στο Ερευνητικό Κέντρο Κοίος απασχολούνται πέρα των 80 ερευνητών, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργοδοτούνται από εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα.

Το «Κοίος» αποτελεί κρίκο συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου από την μια και της βιομηχανίας και κρατικών ή ημικρατικών φορέων από την άλλη.

Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα TEAMING της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει την αναβάθμιση του “Κοίος” σε Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας στους τομείς σχεδιασμού ευφυών συστημάτων και δικτύων, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους της τεχνολογίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy