Χωρίς αρχή και τέλος το σύμπαν

Ούτε αρχή υπήρξε, ούτε τέλος θα υπάρξει ποτέ στο σύμπαν. Αυτό αναφέρει μια νέα θεωρία της κβαντικής φυσικής η οποία συμπληρώνει τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Άινσταϊν.

Η νέα αυτή θεωρία μπορεί να εξηγήσει επίσης τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια επιλύοντας διάφορα προβλήματα της φυσικής ταυτόχρονα.

Η κοινώς αποδεκτή ηλικία του σύμπαντος υπολογίζεται από τη γενική θεωρία της σχετικότητας στα 13.8 δισεκατομμύρια έτη. Στην αρχή όλη η ενέργεια ήταν συγκεντρωμένη σε ένα μικροσκοπικό και πυκνό σημείο (μοναδικότητα/singularity). Μετά σημειώθηκε η λεγόμενη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που σηματοδότησε την αρχή του σύμπαντος.

Αν και η θεωρία αυτή προκύπτει άμεσα από τις μαθηματικές εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του `Αινσταϊν, κάποιοι επιστήμονες την θεωρούν προβληματική καθώς τα μαθηματικά εξηγούν μόνο το τι συνέβη αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη και όχι πριν ή κατά τη διάρκειά της.

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα phys.org, ο Φυσικός Αχμέτ Φαράζ Αλί από το Πανεπιστήμιο Μπένχα της Αιγύπτου είπε ότι αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της θεωρίας του `Αινσταϊν καθώς οι νόμοι της φυσικής φαίνεται να μην έχουν ισχύ στην στιγμή της μοναδικότητας (singularity).

Ο Καθηγητής Αλί μαζί με τον Καθηγητή Σ. Ντας του Πανεπιστημίου Λεθμπριτζ του Καναδά δημοσίευσαν μια έκθεση σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με ένα νέο μοντέλο σύμφωνα με το οποίο το σύμπαν υπήρχε και θα υπάρχει πάντα, χωρίς αρχή και χωρίς τέλος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy