Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο πάει η κυβέρνηση στη σύσκεψη Αρχηγών

Ο ΥΠΟΙΚ θα προτάξει την έκθεση της Κομισιόν – Κλήθηκε και η Διοικήτρια

Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταβαίνει η κυβέρνηση στη σημερινή σύσκεψη Αρχηγών, αφού το σχέδιο «Εστία» βρίσκεται ακόμη στα σκαριά.

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα προτάξει στη σύσκεψη την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αλλά και τις υπό εξέλιξη αξιολογήσεις των τραπεζών από τις εποπτικές Αρχές.

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να βάλει πίεση προς τα κόμματα για προώθηση αλλαγών στις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Στη σύσκεψη κλήθηκε να συμμετέχει επίσης η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε γραπτώς εδώ και μέρες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως: «Η κυβέρνηση να προσέλθει στη συζήτηση παρουσιάζοντας συνολικό σχεδιασμό, που μεταξύ άλλων θα έχει ως προτεραιότητα την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης».

Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε η κυβέρνηση δεν έχει ετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο, πέραν από κάποιες «κατευθυντήριες γραμμές» τις οποίες θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση κάνει αναφορά σε τέσσερις αδυναμίες στις νομοθεσίες που αφορούν τις εκποιήσεις και άλλες τρεις στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Οι πιο σημαντικές αδυναμίες που εντοπίζει η Κομισιόν και για τις οποίες ζητά να γίνουν αλλαγές είναι, η οριακή τιμή για την πρώτη δημοπρασία αφού θεωρεί ότι το ποσοστό είναι «υψηλό» (80% επί της αγοραίας αξίας), το θέμα με τους εγγυητές, και οι παλαιές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει δικαστική απόφαση που εκδόθηκε βάσει προγενέστερης νομοθεσίας.

Επίσης η Κομισιόν ζητά αλλαγές στο δικαστικό σύστημα για διευκόλυνση των εκποιήσεων, καθώς και τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για δάνεια και την προώθηση του πλαισίου τιτλοποίησης δανείων.

Ακόμη για το πλαίσιο αφερεγγυότητας η Κομισιόν αναφέρει ότι «χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα μόνο μέχρι σήμερα, λόγω εμποδίων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «για την αποτελεσματική του εφαρμογή (δηλ. ανεπαρκείς δικονομικοί κανόνες, περιορισμοί στην ικανότητα, νομικά εμπόδια) και ανεπαρκειών του δικαστικού συστήματος».

Η Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο είπε ότι «η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν ήταν η στοχευμένη».

Επίσης ο αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής, Διεύθυνσης Εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου, είπε ότι «ο αριθμός των αναδιαρθρώσεων μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και αυτό ίσως να αποτελεί μία ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής είναι το πιο δύσκολο για επίλυση μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων». Οι δύο πιο πάνω τοποθετήσεις δίνουν και το στίγμα του πώς μεταβαίνει σήμερα στη σύσκεψη η ΚΤ.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι ο CEO της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χουρικάν μετέβη χθες στη Βουλή και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Σώματος, Δημήρη Συλλούρη. Moody’s: Εκποιήσεις 1ης κατοικίας Εν τω μεταξύ λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη στο Προεδρικό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο οίκος Moody’s προχώρησε στη δημοσιοποίηση έκθεσης στην οποία αναφέρει ότι βασική προϋπόθεση για βελτίωση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η επέκταση των εκποιήσεων και στις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.

Ο οίκος σχολιάζει και το υπό ετοιμασία σχέδιο «Εστία», αναφέροντας ότι θα είναι θετικό για τις τράπεζες και περισσότερο για τον Συνεργατισμό που διαθέτει μεγάλο μερίδιο στα στεγαστικά δάνεια. «Ωστόσο», όπως αναφέρει ο οίκος, «κατά την άποψή μας όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους να εκποιήσουν πρώτες κατοικίες για να υπάρξει ποιότητα δανείων στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια πέραν της βελτίωσης που θα προκύψει από αυτή την πρωτοβουλία».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy