Χωρίς πιστοποιητικά τα ανυψωτικά της ΑΗΚ

Κενά στη διαδικασία συντήρησης έφερε στο φως το θανατηφόρο ατύχημα

Κενά στη συντήρηση και στην πιστοποίηση της καταλληλότητας των ανυψωτικών της μηχανημάτων φαίνεται ότι έχει εντοπίσει η ΑΗΚ και για να γίνει αυτό το κόστος ήταν η ζωή του 42χρονου υπαλλήλου του οργανισμού, ο οποίος σκοτώθηκε στη Λάρνακα.

 

Όπως πληροφορούμαστε, η ΑΗΚ έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο τη διενέργεια επιπρόσθετου και πιο ενδελεχούς μηχανικού και τεχνικού ελέγχου των 50 καλαθοφόρων οχημάτων της. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι η ΑΗΚ ζητά πλέον την έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας των ανυψωτικών τα οποία δεν εκδίδονταν πριν λόγω νομοθετικού κενού, όπως ανέφερε στη «Χ» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Δημήτρης Ναθαναήλ. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Ναθαναήλ, οι πρώτες 8 πλατφόρμες έχουν παραδοθεί στην εταιρεία με την οποία έγινε η συμφωνία για να γίνει ο έλεγχος και να εκδοθούν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Για τα υπόλοιπα 42 έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός. Ερωτηθείς για το κενό στην πιστοποίηση της καταλληλότητας, ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ παραδέχθηκε ότι με βάση τη μέχρι πρότινος διαδικασία συντήρησης των ανυψωτικών οχημάτων από εξωτερικούς συνεργάτες δεν προβλεπόταν η εξασφάλιση τέτοιου πιστοποιητικού. Ο τραγικός θάνατος του Γιώργου Γεωργίου στις 2 Ιουλίου όμως, αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή ότι τουλάχιστον ο συγκεκριμένος γερανός ήταν ελλιπώς συντηρημένος, αφού η σκηνή έδειξε ότι το πάνω μέρος του γερανού κατέρρευσε όταν κόπηκε φθαρμένος πίρος.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εντοπίστηκε κατά την τακτική συντήρηση η οποία είχε γίνει σε εξωτερικό συνεργείο μόλις μερικές εβδομάδες πριν το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα. Η εξόφθαλμη αμέλεια στη συντήρηση ήχησε συναγερμό στην ΑΗΚ που αποφάσισε να ενισχύσει τις διαδικασίες πιστοποίησης καταλληλότητας αυτών των οχημάτων.

 

 

Στοιβάζονται προβλήματα και παράπονα πολιτών λόγω της καθήλωσης

Ο φριχτός θάνατος του 42χρονου πατέρα τριών παιδιών στη Λάρνακα οδήγησε σε απόφαση για άμεση απόσυρση όλων των ανυψωτικών μηχανημάτων από την ίδια μέρα. Εδώ και 16 μέρες, τα καλαθοφόρα παραμένουν εκτός υπηρεσίας και θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι πιο πάνω έλεγχοι, τους οποίους, αξίζει να σημειωθεί, απαίτησαν και οι εργαζόμενοι. Έχοντας ενημερωθεί για την εικόνα και τα αίτια του θανάτου του συναδέλφου τους, οι εργάτες που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες αρνούνται να ανέβουν στα ανυψωτικά μέχρι να δοθούν σαφείς εξηγήσεις αλλά και αποδείξεις επαρκούς συντήρησης. Η καθήλωση ολόκληρου του στόλου των ανυψωτικών μηχανημάτων από την ΑΗΚ άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στη διεκπεραίωση των συγκεκριμένων εργασιών.

Λόγω της αναστολής όλων των εργασιών που απαιτούν ανύψωση εργατών, όπως κλαδέματα δέντρων ανάμεσα σε καλώδια της ΑΗΚ και τοποθετήσεις και αφαιρέσεις πασσάλων, άρχισαν να στοιβάζονται εκκρεμότητες και προβλήματα.

 

Τις τελευταίες μέρες η ΑΗΚ δέχεται παράπονα από πολίτες για την αναστολή όλων των εργασιών οι οποίες γίνονται έξω από κατοικίες χωρίς όμως να μπορούν να δοθούν απαντήσεις, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιπλέον ελέγχου των καλαθοφόρων δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

 

 

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy