Χωρίς πλειοψηφία πάει για ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι

Οι νεοσύστατοι Ciudadanos (Πολίτες) συμφώνησαν σήμερα (Κυριακή) να στηρίξουν τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο η υποστήριξή τους δεν αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη αλλά δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση, με συνέπεια η Ισπανία να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες τον Ιούνιο όπου και πάλι το ΡΡ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Ciudadanos, που ήρθαν τέταρτοι και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δήλωσαν την Κυριακή ότι θα προσθέσουν τις 32 κοινοβουλευτικές έδρες τους στις 137 του Ραχόι στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Ωστόσο, για να μπορέσει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία πρέπει να υπάρχει άθροισμα 176 εδρών.

Το PP πρόκεται επίσης να υποστηριχθεί από το συντηρητικό κόμμα των Καναρίων Νήσων, του Συνασπισμού των Καναρίων, φθάνοντας τις 170 έδρες.

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τις 170 έδρες έτσι ώστε η Ισπανία να έχει κυβέρνηση. Είναι ένας μεγάλος αριθμός αλλά δεν είναι αρκετός», δήλωσε ο Ραχόι.

Ο Ραχόι χρειάζεται την αποχή των Σοσιαλιστών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ισπανία με 85 έδρες, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, εκείνοι όμως αρνούνται σθεναρά να ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται οι κύριοι αντίπαλοί τους.

Προκειμένου να δώσουν την υποστήριξή τους, οι Ciudadanos απαίτησαν από το PP να συμφωνήσει σε ορισμένους όρους, περιλαμβανομένης της εφαρμογής μέτρων κατά της διαφθοράς και μιας αλλαγής του εκλογικού συστήματος που στην παρούσα μορφή του ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα.

Εάν ο Ραχόι δεν κερδίσει την ψηφοφορία της Τετάρτης, μια δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή όπου θα χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία, όμως σε αυτή την περίπτωση οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να απόσχουν.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί τη Δευτέρα τον γενικό γραμματέα των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ στην προσπάθεια να τον πείσει να αλλάξει γνώμη.

thepressproject.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy