Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες για την τοπική κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία

Ατελέσφορες μένουν τελικά οι εντατικές διαπραγματεύσεις για το διαμοιρασμό της εξουσίας μεταξύ ενωτικών και ρεπουμπλικανών στη Βόρεια Ιρλανδία, παρά τις προσδοκίες για συμφωνία που είχαν δημιουργηθεί στην αρχή της εβδομάδας.
 
Η ηγέτιδα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP Αρλίν Φόστερ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «δεν υπάρχει για την ώρα προοπτική συμφωνίας» για την αποκατάσταση της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης.
 
Η τοπική κυβέρνηση διαλύθηκε πριν από 13 μήνες μετά από έντονη διαμάχη μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων με αφορμή κατηγορίες σε βάρος της τοπικής Πρωθυπουργού κ. Φόστερ για διασπάθιση κονδυλίων για ένα πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας.
 
Παρά τις προσπάθειες μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχει σταθεί δυνατή μία συμφωνία, με αποτέλεσμα η διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει επιστρέψει προσωρινά στην κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου.
 
Με βάση τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το DUP και το ρεπουμπλικανικό Σιν Φέιν πρέπει να μοιράζονται την εξουσία ως τα μεγαλύτερα κόμματα των δύο αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων στην περιοχή.
 
Το Σιν Φέιν θέτει ως όρο για την επιστροφή του στη συγκυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου για ευρύτερη χρήση της ιρλανδικής γλώσσας και νόμου υπέρ του γάμου ομοφυλόφιλων.
 
Η κα Φόστερ έκανε λόγο για «μη επιτυχείς» συνομιλίες και για «σημαντικές διαφορές» που παραμένουν.
 
Κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση να θεσπίσει προϋπολογισμό για τη Βόρεια Ιρλανδία και να αρχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για τον καθορισμό πολιτικής για τοπικά ζητήματα.
 
Πρόσθεσε ότι το DUP θα συνεχίσει να προσπαθεί για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης, αλλά δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί «μονομερή» συμφωνία, σαν αυτή που κατά τα λεγόμενά της επιδιώκει το Σιν Φέιν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy