Χωρίς τη Βουλή προχωρά το ΥΠΠ για το νέο σχέδιο διορισμού στην εκπαίδευση

Tον Σεπτέμβριο του 2018 θα γίνουν και οι πρώτοι διορισμοί εκπαιδευτικών με το νέο σύστημα ξεκαθάρισε χθες με δηλώσεις του στην «Χαραυγή» ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, είτε με τις αποφάσεις της Βουλής είτε όχι. «Αν η Βουλή δεν επιθυμεί να συμμετάσχει με το Υπουργείο Παιδείας στη διαμόρφωση του νέου σχεδίου τότε θα προχωρήσουμε μόνοι μας», δήλωσε ο κ. Καδής κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να ζητήσει σήμερα στην Ολομέλεια την αναβολή δυο εβδομάδων της συζήτησης και ψήφισης της τροποποίησης της νομοθεσίας και των κανονισμών.

Όπως φαίνεται είπε ο κ.Καδής η Βουλή «δεν θέλει να περάσει το νέο σχέδιο με καθαρούς όρους κάτι που ήταν επιθυμία του ΥΠΠ γι’αυτό και προχώρησε στους κανονισμούς». Οπως διαμορφώνεται το σκηνικό και σε περίπτωση που ούτε σε δυο εβδομάδες εγκριθεί ο νόμος και οι κανονισμοί το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει με το ΝΣΔ με το νόμο του 2015. Αυτό που θα αλλάξει είπε ο κ.Καδής θα είναι ενδεχομένως οι ημερομηνίες για παράδειγμα με την δήλωση ενδιαφέροντος να παραμένει η 31η Αυγούστου.

Επίσης ο κ.Καδής εκτιμά ότι μεγαλύτερο θα είναι και το διοικητικό κόστος καθώς και η ταλαιπωρία για τους νέους αφού θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις για όλες τις ειδικότητες και όχι μόνο γι’ αυτές που θα προκύπτουν ανάγκες από έναν συγκεκριμένο αριθμό και πάνω. Ο κ.Καδής εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό αντιμετωπίστηκε με αυτό τον τρόπο από τα κόμματα αφού όπως είπε η αναβολή για δυο εβδομάδες απλά «εξυπηρετεί χρονικά να μην συμπέσουν οι όποιες αποφάσεις με τις εκλογές των εκπαιδευτικών οργανώσεων». Να σημειώσουμε ότι εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη και της ΠΟΕΔ στις 30 Μαίου.

Εντονη η συζήτηση στην Επ.Παιδείας

Νωρίτερα χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όπου το κλίμα ήταν έντονο ο κ.Καδής παρουσίασε 14 βήματα για το πως θα προχωρήσει το ΥΠΠ. Πρώτο η απόφαση του Υπουργικού να καταστούν αορίστου χρόνου οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν εργαστεί στην εκπαίδευση πέραν των 30 μηνών με τις υποδείξεις και της νομικής υπηρεσίας. Ωστόσο εδώ προέκυψε και η πρώτη διαφωνία με τους βουλευτές να ζητούν να μάθουν ποιοι θα αναγνωρίζονται ως αορίστου και την εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας να απαντά «όσοι δικαιούνται βάση νόμου» αφού κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά. Οι σχεδιασμοί του ΥΠΠ προνοούν επίσης εντός Ιουνίου να ανακοινωθεί και ο κατάλογος των εκπαιδευτικών που θα γίνουν αορίστου χρόνου. Τέλος Οκτωβρίου η διεξαγωγή των εξετάσεων και αρχές Μαρτίου τα αποτελέσματα. Σε ότι αφορά το κλείσιμο της στρόφιγγας των αορίστου στην εκπαίδευση ο κ.Καδής είπε ότι αυτό θα γίνει με τροποποίηση της νομοθεσίας όπως υπέδειξε η νομική υπηρεσία. Στη συνέχεια αναφορά του κ.Καδή ότι όλοι (οι βουλευτές) λένε για τους εκπαιδευτικούς και όχι τους μαθητές και ότι «πρέπει να σκεφτούμε πως επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί» και όχι να στείνεται ένα σκηνικό αναβολής προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο Αντρος Καυκαλιάς ζήτησε από τον κ.Καδή να ανακαλέσει την αναφορά του ενώ πρόσθεσε ότι είναι το Υπουργείο που «στήνει τσίρκο και 24 ώρες πριν πάνε στην Ολομέλεια κρίσιμα ερωτήματα μένουν αναπάντητα».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού επανέλαβε ότι το νέο Σχέδιο Διορισμών δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων και αναπάντητων ερωτημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν. Οπως είπε χαρακτηριστικά οι μαύρες τρύπες αυξάνονται μετά από κάθε συνεδρία.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy