Χρέη, μεσιτείες και ένα ταξίδι της συζύγου του δημάρχου

Εργα και ημέραι της δημαρχίας Λουρουτζιάτη μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

Του Τάσου Περδίου

Την ημέρα που η Λάρνακα επιλέγει το νέο της δήμαρχο, αξίζει να ανατρέξουμε στη θητεία του ανθρώπου που σήμερα παραδίδει – και τυπικά – τη σκυτάλη. Η ανασκόπηση είναι όσο πιο επίσημη μπορεί, καθώς βασίζεται σε εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για τη διαχείριση του Δήμου Λάρνακας από τη δημαρχία Ανδρέα Λουρουτζιάτη κατά τα έτη 2013 και 2014. Τα έργα και ημέραι του απερχόμενου δημάρχου είναι ένα ανθολόγιο κακοδιαχείρισης, σκανδάλων και ευνοϊκής μεταχείρισης επιχειρηματιών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Το… μενού περιλαμβάνει χρέη, ξεπουλήματα, μεσιτείες προς όφελος εταιρειών και ως κερασάκι στην τούρτα, ένα ταξίδι της συζύγου του δημάρχου, με… σπόνσορες τους φορολογούμενους!

Τρύπα 24 εκατομμυρίων στο Ταμείο Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων

louroutziat

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, μια χαώδης τρύπα της τάξης των 24,1 εκατομμυρίων ευρώ δεσπόζει στο Ταμείο Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων του προσωπικού, αφού ο δήμος αδυνατεί να καταβάλει ετήσια εισφορά για κάλυψη των ελλειμματικών προσφορών οι οποίες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, ανέρχονταν στο πιο πάνω… ιλιγγιώδες ποσό.

Η αδυναμία καταβολής των εισφορών για τις συντάξεις και τα φιλοδωρήματα των δημοτικών υπαλλήλων δεν είναι άσχετη με την ανικανότητα είσπραξης καθυστερημένων οφειλών προς το δημαρχείο, οι οποίες επίσης συμποσούνται σε εκατομμύρια ευρώ. Οι ανείσπρακτοι φόροι, τέλη και δικαιώματα στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανέρχονταν σε 12,3 εκατομμύρια ευρώ με την κατάσταση αντί να βελτιώνεται, να επιδεινώνεται κατά μισό εκατομμύριο ευρώ σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, όταν οι οφειλές προς το δήμο ανέρχονταν σε 11,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν τούτων, ο Ελεγκτής σημειώνει επίσης την ανεξήγητη παράλειψη του Δήμου Λάρνακας να επιβάλει δικαιώματα για ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, για την κατασκευή και λειτουργία των οποίων εκδίδει απαιτούμενες άδειες. «Ο δήμος θα μπορούσε να ασκήσει με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και οικονομικό τρόπο τις εξουσίες που του παρέχει η σχετική νομοθεσία και να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση», παρατηρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παίρνει από τις συντάξεις και βάζει αλλού

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι ο Δήμος Λάρνακας όχι μόνο δεν καλύπτει το έλλειμμα των 24 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων αλλά το διευρύνει χρησιμοποιώντας λεφτά από τις αποκοπές των εργαζομένων προς το Ταμείο, για άλλους σκοπούς. Ο Ελεγκτής σημειώνει συγκεκριμένα ότι από το 3% επί των μικτών απολαβών, που αποκόπηκε από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων για τα έτη 2012 μέχρι 2014, συνολικού ύψους €218.069, ο δήμος κατέθεσε στο εν λόγω Ταμείο Συντάξεων μόνο €65.446. Τα υπόλοιπα, δηλαδή ποσό 152,623 ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση άλλων αναγκών του δήμου, κάτι έκδηλα παράνομο, όπως ξεκαθαρίζει ο Ελεγκτής.

Χάος με εισιτήρια και τέλος θεάματος και απώλεια εσόδων

ANTREAS LOUROUTZIATHS

Oργιο κακοδιαχείρισης το οποίο προκαλεί απώλεια σημαντικών εσόδων για το δημαρχείο επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και σε ό,τι αφορά στο τέλος θεάματος και στη σήμανση εισιτηρίων για κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις. Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι για τις παραστάσεις συγκεκριμένου κινηματογράφου δεν ακολουθείται η διαδικασία υποβολής των εισιτηρίων στον δήμο, πριν από τις παραστάσεις, για χαρτοσήμανση ότι το τέλος θεάματος πληρώθηκε. Αντ’ αυτού, το τέλος θεάματος υπολογίζεται και καταβάλλεται στο δήμο βάσει μηχανογραφημένων καταστάσεων πώλησης εισιτηρίων που ετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου, την ορθότητα των οποίων, λόγω έλλειψης των απαραίτητων στοιχείων, ο δήμος αδυνατεί να επιβεβαιώσει.

Υποδεικνύεται συγκεκριμένα ότι στα 13 χρόνια λειτουργίας του κινηματογράφου ο Δήμος Λάρνακας εισέπραξε τέλος θεάματος 441,770 ευρώ, το οποίο αναλογεί σε εισιτήρια συνολικής αξίας 2,989,125 ευρώ. Ο Ελεγκτής όμως αφήνει να εννοηθεί ότι ο αριθμός των εισιτηρίων που δηλώθηκαν στο δημαρχείο για σήμανση είναι υπερβολικά μικρός και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς την ορθότητά του.

Στην έκθεση παρατηρείται επίσης ότι για τις παραστάσεις θεατρικών σχημάτων που χρησιμοποιούν συγκεκριμένο θέατρο, δεν ακολουθείται οποιαδήποτε διαδικασία για υποβολή των εισιτηρίων εισόδου στο δήμο για σήμανση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από την έναρξη της λειτουργίας του θεάτρου εδώ και μερικά χρόνια μέχρι και την ετοιμασία της Εκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο δήμος δεν είχε εισπράξει οποιοδήποτε ποσό τέλους θεάματος.

Εκτός από την αδυναμία ή ηθελημένη παράλειψη είσπραξης τέλους θεάματος, ο Δήμος Λάρνακας εγκαλείται και για την πλήρη απουσία ελέγχου παραστάσεων, θεαμάτων και οποιουδήποτε είδους ψυχαγωγίας στο οποίο προσέρχεται το κοινό.

Εκπτώσεις για διαφημιστικές πινακίδες

Παρά την τραγική οικονομική του κατάσταση, ο Δήμος Λάρνακας, αυτοβούλως, περιορίζει τα έσοδά του όπως π.χ. με την παραχώρηση εκπτώσεων στα δικαιώματα για τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Oπως υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ο δήμος είχε συνολική απώλεια εσόδων 110 χιλιάδων ευρώ από μειώσεις που παραχωρήθηκαν σε δικαιώματα τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων.

Πέραν τούτου, κατά την περίοδο 2013-2014 παραχωρήθηκαν, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετική έγκριση του Επάρχου για διαγραφή των ποσών, εκπτώσεις σε δύο συγκεκριμένες εταιρείες, ύψους €26.700 και €127.586 αντίστοιχα. Επίσης, χωρίς την έγκριση του Επάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε στις 25.6.2015 έκπτωση ύψους €12.000 σε τρίτη εταιρεία παρόλο που η εταιρεία αυτή τοποθετεί ανεξέλεγκτα, χωρίς έγκριση, διαφημιστικές πινακίδες στα δημοτικά όρια.

Εκατοντάδες χιλιάδες ανείσπρακτα ενοίκια

Η παντελής ανικανότητα ή αμέλεια του Δήμου Λάρνακας να ενισχύσει τα έσοδά του από τις σταθερές πηγές επεκτείνεται και στον τομέα των εισπρακτέων ενοικίων. Σύμφωνα με τον Ελεγκτή, ο δήμος δεν εφαρμόζει οποιαδήποτε πολιτική λήψης μέτρων για την είσπραξη των ενοικίων που του οφείλονται από φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τα έτη που έληξαν στις 31.12.2014 και 31.12.2013, τα ανείσπρακτα ενοίκια ανέρχονταν σε €469.811 και €269.663, αντίστοιχα, σε σύγκριση με €232.977 στις 31.12.2012, δηλαδή κατά το 2014, σε σύγκριση με το 2013, οι χρεώστες ενοικίων σημείωσαν αύξηση €200.148 ή ποσοστό 74%.

dimos larnakas

Μεσάζοντας προς όφελος εταιρειών!

Ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας του Δήμου Λάρνακας επί θητείας Λουρουτζιάτη είναι και η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή ότι το δημαρχείο αντί να μεριμνά για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, λειτουργούσε ως μεσάζοντας προς όφελος τρίτων. Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στο ανέβασμα του μιούζικαλ “ΑNNIE” στο πλαίσιο του φεστιβάλ 2014, στο οποίο ο δήμος εμμέσως επιχορήγησε την εταιρεία παραγωγής. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, στα πλαίσια του εν λόγω φεστιβάλ για το 2014, συγκεκριμένη εταιρεία πρότεινε το ανέβασμα του μιούζικαλ «ΑΝΝΙΕ». Σύμφωνα με την πρόταση, η εταιρεία είχε την αποκλειστική ευθύνη κάλυψης των εξόδων των παραστάσεων, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο δήμος βοήθησε την εταιρεία να καλύψει τα έξοδα αγοράζοντας 750 εισιτήρια εισόδου, αξίας €10.000, για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο διάθεσής τους και επιχορηγώντας, έμμεσα, την εν λόγω εταιρεία.

Δεν έφτανε αυτό όμως αλλά στη συγκεκριμένη εταιρεία, ο Δήμος Λάρνακας κατέβαλε και χορηγία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς το δήμο, ύψους €20.000, ποσό το οποίο δεν καταχωρίστηκε στα έσοδα και στα έξοδα του δήμου. «Οπως φαίνεται, κατά την είσπραξη συγκεκριμένων χορηγιών ο δήμος ενεργεί ως μεσάζοντας προς όφελος τρίτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελεγκτής.

Λεφτά των φορολογουμένων για ταξίδι της συζύγου του δημάρχου!

elena louroutziati

Από τα πιο εξοργιστικά ευρήματα για τη θητεία Λουρουτζιάτη στο Δήμο Λάρνακας είναι το κεφάλαιο για το ταξίδι εκπροσώπων του Δήμου Λάρνακας και της Επιτροπής Ανάπτυξης στη Ραβένα της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2014 για σκοπούς εξέτασης του λιμανιού της πόλης στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη μορφή του λιμανιού της Λάρνακας. Στην αποστολή συμμετείχαν 18 πρόσωπα, 17 εκπρόσωποι του δήμου και της Επιτροπής Ανάπτυξης και η σύζυγος του δημάρχου Ελενα Λουρουτζιάτη. Το σκανδαλώδες διαπιστώνεται στο γεγονός ότι ενώ για την πληρωμή του αεροπορικού εισιτηρίου της… πρώτης κυρίας της Λάρνακας εισπράχθηκε από την ίδια ποσό 360 ευρώ, τα έξοδα διαμονής, διατροφής και διακίνησής της ως συμμετέχουσας στην αποστολή (χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο) καλύφθηκαν από τους φορολογουμένους!

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται από το δήμο έγινε έμβασμα ποσού €11.474 στις 18.11.2014 σε συγκεκριμένη εταιρεία, για την εξόφληση τιμολογίου ημερομηνίας 13.6.2014, το οποίο αφορούσε σε έξοδα διαμονής, διατροφής και διακίνησης 17 μελών της αποστολής, καθώς και της συζύγου του δημάρχου στη Ραβένα, την περίοδο από 19 μέχρι 21 Μαρτίου 2014.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy