“Χρειάζεται επιμονή και συνέπειά στη συμφωνημένη βάση λύσης”

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

“Η συνέχιση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης αποτελεί ιστορική ευθύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την οποία πρέπει να υπηρετήσουν με συνέπεια και συνέχεια, ανεξαρτήτως των όποιων δυσκολιών”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τις φερόμενες θέσεις Τσιαβούσογλου.

Αυτούσια η δήλωση

 

Με αφορμή τα όσα μεταδίδονται σχετικά με φερόμενες θέσεις που διατύπωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσιαβούσογλου για λύση συνομοσπονδίας, στη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακκιντζί, σημειώνουμε τα εξής:

1.    Ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, απόψεις και τοποθετήσεις για άλλες λύσεις πέραν από τη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ολοένα και περισσότερο θα βγαίνουν στην επιφάνεια.

2.    Το αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο συνοδεύεται από την αθώωση της Τουρκίας για το ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, το εκμεταλλεύεται η κατοχική δύναμη για να προωθήσει τους σχεδιασμούς της για μονιμοποίηση της διχοτόμησης.

3.    Η καλύτερη απάντηση στις πιθανολογούμενες θέσεις που διατυπώθηκαν από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για λύση συνομοσπονδίας, είναι η επιμονή και η συνέπειά μας στη συμφωνημένη βάση λύσης. Οτιδήποτε άλλο απλά χύνει νερό στην πολιτική της παγίωσης της ντε φάκτο διχοτόμησης, της παράνομης τουρκικής κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου.

4.    Είναι αδήριτη η ανάγκη της συνέχισης της προσπάθειας για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να επιμένουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη γραμμή που έχει χαράξει ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στην Έκθεσή του.

5.    Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παραμένει –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- σταθερός στη λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, όμως η παρέλευση του χρόνου κάνει την προοπτική της επίτευξης λύσης ολοένα και πιο δύσκολη.

6.    Η συνέχιση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης αποτελεί ιστορική ευθύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την οποία πρέπει να υπηρετήσουν με συνέπεια και συνέχεια, ανεξαρτήτως των όποιων δυσκολιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy