Χρηματοδότηση 46 εκ. ευρώ για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Λιβύης ενέκρινε η Κομισιόν

Πακέτο χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ, προς τις αρχές της Λιβύης, ώστε να ενισχύσει την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα σύνορά τους, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για την πολιτική γειτονίας Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Tα 46 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε νέες δράσεις για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων υποστήριξης των συνοριακοφυλακών και ακτοφυλακών, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητά τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ιταλία.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των ακτοφυλακών της Λιβύης, προβλέπεται υποστήριξη κατάρτισης, εξοπλισμού (λαστιχένια σκάφη, εξοπλισμός επικοινωνίας, εξοπλισμός διάσωσης), επισκευή και συντήρηση του υπάρχοντος στόλου. Οι δραστηριότητες θα ενισχύσουν τις ικανότητες των αρχών όσον αφορά τη θαλάσσια επιτήρηση και τη διάσωση στη θάλασσα. Παράλληλα θα ενισχυθεί ο συντονισμός των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών και θα δημιουργηθεί ένα κέντρο ελέγχου στην Τρίπολη.

Αυτό θα περιλαμβάνει τον πλήρη σχεδιασμό ενός εθνικού συντονιστικού κέντρου διακυβέρνησης, υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών και ενός Κέντρου Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης, υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας, και βοήθειας προς τις αρχές για τον καθορισμό και την κήρυξη Λιβυκής Περιφέρειας Αναζήτησης και Διάσωσης, με κατάλληλες τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των συνοριοφυλακών της Λιβύης κατά μήκος των νότιων συνόρων που πλήττονται περισσότερο από παράνομες διαβάσεις, η δραστηριότητα αυτή θα επικεντρωθεί στη συνοριακή περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Ghat στην περιοχή Fezzan της νοτιοδυτικής Λιβύης, σε σχέση με την επιτήρηση των χερσαίων συνόρων.

Το πρόγραμμα συμπληρώνει το πακέτο των 90 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017 για την ενίσχυση της προστασίας και της ανθεκτικότητας των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες και στην προαγωγή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων για την κράτηση. Συνολικά, 136 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευθεί στη Λιβύη, στο πλαίσιο του Ταμείου Εμπιστοσύνης από τον Ιανουάριο του 2017.

Η κ. Μογκερίνι αναγνώρισε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη είναι καθοριστικής σημασίας για τις προσφυγικές ροές, όμως ακόμα πιο καθοριστική και απαραίτητη είναι η πολιτική λύση στην πολιτική κρίση στη χώρα, που θα φέρει ειρήνη και συμφιλίωση.

Ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεργαζόμενη με τα κράτη μέλη της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αρχές της Λιβύης για τη σταθεροποίηση της χώρας και της περιοχής, “η οποία αποτελεί μέρος της γειτονιάς μας”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy