«Χρυσή» η Λεοντία Καλλένου

Η αθλήτρια μας πέρασε τον πήχη στα 1.93μ. στους Παναμερικανικούς Αγώνες

Νέο Παγκύπριο ρεκόρ στο κλειστό στίβο πέτυχε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Λεοντία Καλλένου!

Η 20χρονη αθλήτρια πέρασε τον πήχη στα 1.93μ., ένα άλμα που της έδωσε την πρωτιά στους Παναμερικανικούς για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η κατάκτηση ξανά του χρυσού μεταλλίου στους τελικούς κλειστού του NCAA (μετά το «νταμπλ» που πέτυχε το 2014 σε ανοικτό και κλειστό) αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του κυπριακού στίβου.

Στους τελικούς του NCAA στην πολιτεία Άρκανσο των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν οι 15 κορυφαίες αθλήτριες του ύψους στον κολεγιακό αθλητισμό, η Καλλένου πέρασε χωρίς απώλειες μέχρι το 1.90μ., ισοφαρίζοντας το (δικό της) Παγκύπριο ρεκόρ κλειστού.

Ακολούθως δοκίμασε στο 1.93μ., περνώντας τον πήχη στην τρίτη προσπάθεια. «Την ώρα της τρίτης προσπάθειας στο 1.93μ. είπα στον εαυτό μου πως είναι ‘η τελευταία μου ευκαιρία, καλά θα κάνεις να το περάσεις’», δήλωσε με χαμόγελο η Λεοντία στα αμερικάνικα ΜΜΕ, που την περικύκλωσαν μετά τη νίκη της. «Δεν ήταν καθόλου εύκολη η νίκη. Ήρθα με θετική σκέψη, προετοιμάστηκα καλά και όλα πήγαν τέλεια. Βελτίωσα την ατομική μου επίδοση κατά τρία εκατοστά. Δεν έχω λόγια να περιγράψω πως νιώθω», τόνισε η Κύπρια πρωταθλήτρια και κάτοχος του Παγκυπρίου ρεκόρ στο κλειστό (1.93μ.) και στον ανοικτό (1.92μ.) στίβο.

Η Καλλένου φρόντισε να ευχαριστήσει τους δικούς της για την επιτυχία: «Ο προπονητής μου (σ.σ. Πέτρος Κυπριανού) με στήριξε πολύ και είμαι πολύ χαρούμενη που είναι προπονητής μου και προσπαθεί να με βοηθήσει και να με κάνει καλύτερη αθλήτρια. Πέρασα κάποια προβλήματα στην προπόνηση (σ.σ. η Λεοντία δούλεψε πολύ στην off season, για να ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα) και ήθελα να έρθω και να αποδείξω τι μπορώ να κάνω. Δεν κέρδισα όμως μόνο για μένα αλλά και για τους ανθρώπους που με στηρίζουν», δήλωσε.

Τι σημαίνει το 1.93μ.

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τη Λεοντία Καλλένου στους Παναμερικανικούς Αγώνες του NCAA αποτελεί τεράστια επιτυχία για τον κυπριακό αθλητισμό, αφού ο ανταγωνισμός στον αμερικάνικο στίβο είναι ο ψηλότερος στον κόσμο. Απόδειξη της επιτυχίας της Λεοντίας είναι το γεμάτο κλειστό, αλλά και οι δεκάδες δημοσιογράφοι που κυνήγησαν μια δήλωση της Κύπριας, μετά τη νίκη της.

Όσον αφορά την Παγκύπρια επίδοση, το 1.93μ. όχι μόνο θα έβαζε τη Λεοντία στον τελικό του πρόσφατου Πανευρωπαϊκού Κλειστού στην Πράγα, αλλά θα την έφερνε και κοντά στα μετάλλια, τα οποία κρίθηκαν στο 1.94μ.

Το 2015 είναι προ-Ολυμπιακή χρονιά, με την πρόκριση για το Ρίο σε ό,τι αφορά τον στίβο, να ξεκινά την 1η Μαΐου. Η IAAF δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα όρια πρόκρισης (θα το κάνει τον Απρίλη), όμως αξίζει να τονιστεί πως στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το ψηλό όριο ήταν στο 1.95μ. και το χαμηλό στο 1.92μ., επιδόσεις που η Λεοντία κατέχει.

Με την κατάκτηση του χρυσού στους Παναμερικανούς κλειστού, πλέον η Λεοντία συγκεντρώνεται στη σεζόν του ανοικτού στίβου, που ξεκινά αυτό το διάστημα. Ο πρώτος στόχος είναι η διατήρηση των κεκτημένων στους Παναμερικανικούς ανοικτού, αλλά και η βελτίωση της Παγκύπριας επίδοσης ανοικτού (1.92μ.) που θα φέρει -κατά πάσα πιθανότητα- την πρόκριση στη Βραζιλία για το 2016.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy