Χρυστάλλα Γιωρκάτζη: Κακόπιστη κριτική και πίσω… αλλότρια συμφέροντα

Συνέντευξη στους Νεόφυτο Νεοφύτου και Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

«Δέχτηκα ανοίκειες επιθέσεις σε δύσκολες στιγμές για την οικονομία»

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τοποθετείται για πρώτη φορά μετά την πολύκροτη υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τοποθετείται για πρώτη φορά μετά την πολύκροτη υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους. Επίσης τοποθετείται για την κριτική που δέχτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και για την εμπλοκή του ονόματος της θυγατέρας της, αλλά και για τις σχέσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή της στη «Χαραυγή» η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υποστηρίζει ότι δέχτηκε «ανοίκειες και άδικες επιθέσεις» και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές για την οικονομία του τόπου. Μάλιστα αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κριτική είναι «κακόπιστη και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων», ενώ σε σχέση με την εμπλοκή του ονόματος της θυγατέρας της αναφέρει ότι «τέτοια συμπεριφορά είναι ακόμα πιο κατακριτέα όταν συμπαρασύρει ό,τι πολυτιμότερο έχει η κοινωνία, τα παιδιά».

Κυρία Γιωρκάτζη, είχατε δεχτεί κριτική για την αντικατάσταση του δικηγορικού γραφείου του κ. Νεοκλέους στις υποθέσεις που αφορούν τον Α. Βγενόπουλο. Η έρευνα για τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ξεκίνησε μετά από κάποιες αναφορές σας στη Βουλή, όπου τότε είχατε δεχτεί έντονη κριτική. Σήμερα υπάρχει δικαστική απόφαση. Νιώθετε δικαιωμένη ότι είχατε τότε πει την αλήθεια;

Δεν θεωρώ ότι το θέμα είναι κατά πόσο νιώθω δικαιωμένη ή όχι. Ενεργήσαμε συλλογικά ως Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας με τον τρόπο που κρίναμε καλύτερο για την προστασία των συμφερόντων της Λαϊκής Τράπεζας και κατ’ επέκταση των καταθετών της.

giorkatzi (3)Δεχθήκατε, θα λεγάμε, και πισώπλατα μαχαιριές. Νιώθετε πικρία για το γεγονός ότι ενεπλάκη και το όνομα της θυγατέρας σας;

Κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσια θέση αναπόφευκτα γίνεται αντικείμενο κριτικής, που δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και κακόπιστη και να αποβλέπει στην εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Τέτοια συμπεριφορά είναι ακόμα πιο κατακριτέα όταν συμπαρασύρει ό,τι πολυτιμότερο έχει η κοινωνία, τα παιδιά.

Η σχέση σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέρασε υπό δοκιμασία. Νιώθετε φίλο και συνεργάτη τον κύριο Αναστασιάδη; Ζητά ενημέρωση από εσάς για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας;

Η συνεργασία Προέδρου της Δημοκρατίας και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι και αυτονόητη και δεδομένη.

Αβολα θα έπρεπε να νιώθει ο κ. Χασαπόπουλος

Έχετε ακούσει και έχετε δει πολλά, τόσο από τη θέση της Γενικής Ελέγκτριας όσο και από τη θέση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν και δρουν στον τόπο μας κατεστημένα με οικονομικές διαπλοκές;

Είναι πεποίθησή μου ότι το θεσμικό και νομικό μας σύστημα έχει τα εργαλεία να εντοπίσει και να χειριστεί τυχόν διαπλοκές και παρανομίες.

Είστε στο στόχαστρο αναφορών των τελευταίων μηνών και από τη νέα ηγεσία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πού αποδίδετε αυτή την κριτική που δέχεστε;

Δεν θεωρώ σκόπιμο να σχολιάζω τους διαδόχους ή τους προκατόχους μου. Πάντως, κατά τη δική μου άποψη, κύριος στόχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας είναι μέσα από εισηγήσεις να συμβάλλει στον καλύτερο τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Βέβαια, ο έλεγχος σχεδιάζεται με τρόπο ώστε αν υπάρχουν παρανομίες να εντοπίζονται και, αφού τεκμηριωθούν, να αναφέρονται όπου δει σε κάθε περίπτωση, χωρίς υπερβολές και διασυρμό προσώπων.

Δεν νιώθετε άβολα ότι ένας πρώην στενός σας συνεργάτης, όπως ήταν ο κ. Χασαπόπουλος, σήμερα σας επικρίνει ότι υπήρχαν πράγματα που δεν αφήνατε να διερευνηθούν;

Δεν είμαι σίγουρη ότι προέβαλε ένα τέτοιο ισχυρισμό, ο οποίος, εν πάση περιπτώσει, θα ήταν εντελώς αβάσιμος. Θεωρώ, πάντως, ότι όχι εγώ αλλά ο ίδιος θα έπρεπε να νιώθει άβολα. Εγώ απλώς απορώ με την πρόσφατη στάση του έναντί μου, όπως την είδα μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Και το λέω γιατί η συνεργασία μας, κατά τη μακρά μου υπηρεσία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ήταν άψογη. Αλλά και μετά, όταν είχα ήδη φύγει, εξακολουθούσε να επικοινωνεί μαζί μου και να διατυπώνει την εκτίμησή του για την καλή δουλειά που είχαμε επιτύχει ως Ελεγκτική Υπηρεσία, σε μεγάλα και σημαντικά θέματα, όπως, για παράδειγμα, για να αναφέρω ένα επίκαιρο, το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Τι να πω; Δεν ξέρω από πού εκπορεύεται η αλλαγή της στάσης του.

giorkatzi (5)Κυρία Γιωρκάτζη, με τα όσα έχουν συμβεί με επίκεντρο το πρόσωπό σας, αντιλαμβανόμαστε ότι νιώθετε πικραμένη. Έχετε μετανιώσει που αποδεχθήκατε διορισμό στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας;

Η σταδιοδρομία μου δεν ήταν ποτέ εύκολη και χωρίς προσωπικό κόστος. Ο διορισμός μου στη θέση του Διοικητή αποτελεί μεγάλη ευθύνη και με τιμά. Δεν είχα ποτέ την ψευδαίσθηση ότι η εκτέλεση των καθηκόντων μου θα ήταν εύκολη. Ομολογώ, όμως, ότι δεν ανέμενα, σε δύσκολες στιγμές για την οικονομία του τόπου μας, να δεχόμουν τέτοιες ανοίκειες και άδικες επιθέσεις.

Με τα όσα βιώσατε και βιώνετε ως δημόσιο πρόσωπο και αξιωματούχος του κράτους, νιώσατε ποτέ να σας συμπεριφέρονται απαξιωτικά γιατί είστε γυναίκα; Ποιο το μήνυμά σας προς τις γυναίκες που διεκδικούν καταξίωση στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου;

Σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, που δεν αξίζουν αναφοράς. Ως προς τη θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή έχουν γίνει τεράστια βήματα μπροστά, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Πάντως, εγώ υποκλίνομαι με εκτίμηση σε κάθε γυναίκα, μάνα, κόρη, αδελφή. Δεν υπάρχει πιο σημαντική ιδιότητα. Ας πιστέψουμε σε αυτή την τιμή που μας έκανε η φύση.

Κυρία Γιωρκάτζη, μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει στην οικονομική πολιτική που ασκεί το Υπουργείο Οικονομικών;

Η Κεντρική Τράπεζα είναι σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και εγώ με τον Υπουργό Οικονομικών. Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση θεμάτων που αφορούν την οικονομία, χωρίς όμως να γίνεται εκ μέρους μας οποιαδήποτε παρέμβαση στην πτυχή της οικονομικής πολιτικής που καθορίζεται και ασκείται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Κεντρική Τράπεζα νιώθει ανεξαρτησία, όπως θα έπρεπε, ή υπάρχει πίεση από την εκτελεστική εξουσία;

Η Κεντρική Τράπεζα είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητη και αυτή η ανεξαρτησία προστατεύεται πλήρως θεσμικά. Σας διαβεβαιώνω ότι, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον της δικής μου θητείας, για την οποία μπορώ να μιλώ, οι όποιες τυχόν ενδεχόμενες πιέσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ενέργειες ή αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπάρχουν ανοικτά θέματα στον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας που απαιτούν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις;

Σε ένα μεγάλο οργανισμό όπως η Κεντρική Τράπεζα, πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις. Σίγουρα υπάρχουν θέματα, τα οποία χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης και αυτά εξετάζονται στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα θέματα αυτά αφορούν κυρίως στη διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας, στην αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων λήψης αποφάσεων, με κύριο στόχο την εκτέλεση των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων της, στη βάση ενός εκσυγχρονισμένου και λειτουργικού νομικού πλαισίου.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει προς τούτο λάβει τεχνοκρατική στήριξη από συμβούλους καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διαθέτει εμπειρογνωμοσύνη σε τέτοια θέματα και ύστερα από συζήτηση των διαφόρων επιλογών το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Αυτές ενσωματώθηκαν σε προσχέδιο τροποποιητικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών, που είναι το αρμόδιο Υπουργείο για προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζω ότι οποιοδήποτε νομοσχέδιο αγγίζει θέματα διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας χώρας κράτους μέλους, πρέπει να αποστέλλεται, προτού υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για λήψη γνώμης.

giorkatzi (9)

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το τραπεζικό σύστημα στα κατεχόμενα

Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα έχουμε μια Κεντρική Τράπεζα;

Ναι, είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα υπάρχει μια μόνο Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα είναι μέλος του Ευρωσυστήματος.

Έχετε εικόνα για το τραπεζικό σύστημα στα κατεχόμενα; Υπάρχουν μελέτες από διεθνείς οργανισμούς και τι λένε;

Έχουμε μια γενική εικόνα για το τραπεζικό σύστημα στα κατεχόμενα αλλά όχι σε βαθμό ευκρίνειας που να μας επιτρέπει να το αξιολογήσουμε επαρκώς.

Συνεπώς, στα πλαίσια μιας ενδεχόμενης λύσης καταβάλλονται προσπάθειες και από διεθνείς οργανισμούς ως προς την αποτύπωση μιας πιο καθαρής εικόνας, καθώς αυτό είναι και προαπαιτούμενο στην προσπάθεια διαφύλαξης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας σε όλο το νησί και για την απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος μετά τη λύση.

Θεωρώ όμως ότι δεν είναι, στο παρόν στάδιο, δόκιμο να γίνουν περαιτέρω δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος, καθώς διανύουμε μια πολιτικά ευαίσθητη περίοδο.

Τιμητικές οι προτάσεις για την προεδρία… αλλά παραμένω τεχνοκράτης

Κυρία Γιωρκάτζη, παλαιότερα ακούστηκε και το δικό σας όνομα για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αν σας γίνει μια τέτοια πρόταση θα δείχνατε ενδιαφέρον;

Ουδέποτε επεδίωξα την ανάμειξή μου στην πολιτική με τη στενή της έννοια, αν και είχα στο παρελθόν πολλές τιμητικές προτάσεις. Ήμουν και θα παραμείνω τεχνοκράτης.

Ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής δανείων

Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα με τις υπερχρεώσεις σε δάνεια; Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εκτιμά ότι είναι «πολλές εκατοντάδες» αυτά τα δάνεια…

Ως Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε αρμοδιότητα ή και δικαίωμα να εμπλακούμε στις διμερείς συμβάσεις μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και πελατών τους.

Ωστόσο, έχουμε υποχρέωση να εξετάζουμε το λειτουργικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω αυτών των συμβάσεων και γενικότερα αν συμμορφώνονται με τους εκάστοτε νόμους και οδηγίες.

Όσον αφορά την εκτίμηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για «πολλές εκατοντάδες» δανείων, θα πρέπει να μιλήσετε στον ίδιο.

Υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στο ενδεχόμενο μαζικής διαγραφής των υπερχρεώσεων;

Θεωρητικά, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος αυτός. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν λάθη και παραλείψεις προηγούμενων ετών και είμαστε σε επαφή με τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα για εκτίμηση της πιθανής ζημιάς. Δεν θα πρέπει όμως να μιλούμε για κεφαλαιακές ανάγκες και να δημιουργούμε εντυπώσεις χωρίς να έχουμε καθαρή εικόνα του ενδεχόμενου προβλήματος.

Άγνωστο πότε θα αποκλιμακωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Δοκιμάστηκαν διάφορες πρακτικές όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά παραμένουν στα ύψη. Ποια η άποψή σας για την πώληση αυτών των δανείων σε ιδιωτικούς οίκους;

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θεωρεί ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί πρωταρχικό στόχο, εφόσον μάλιστα, μεταξύ άλλων, το σημερινό μεγάλο ύψος τους περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μέσω της χορήγησης νέου δανεισμού.

Θα ήθελα επί του προκειμένου να διευκρινίσω ότι η επίλυση αυτού καθ’ εαυτού του προβλήματος αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των ίδιων των τραπεζών. Επειδή, όμως, το πρόβλημα δημιουργεί εποπτικές ανησυχίες και κινδύνους, η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να καθοδηγεί τις τράπεζες, καθορίζοντάς τους, για παράδειγμα, στόχους, να παρακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνονται προς επίτευξη των στόχων, να επιβάλλει, αν χρειάζονται, εποπτικά μέτρα και να εισηγείται μέτρα για καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος.

Συναφώς, οι αλλαγές και οι προσθήκες που έχουν γίνει στο νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο έχουν ως στόχο την παροχή των σωστών κινήτρων προς τις τράπεζες και τους δανειολήπτες για να καταλήξουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Επιπρόσθετα, στόχος των εν λόγω αλλαγών είναι η επίσπευση της μείωσης του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η δυνατότητα για πώληση δανείων αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί, ώστε να επιτευχθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι γιατί, παρά τις πιο πάνω προσθήκες και βελτιώσεις στο νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο, η μέχρι σήμερα μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καίτοι αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν είναι αρκούντως ικανοποιητική.

Ένας σημαντικός λόγος, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας, είναι το γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Εκποιήσεις, Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, Πώληση Δανείων) έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο, λόγω του μεγάλου αριθμού των διαφοροποιήσεων που επενέχθησαν.

Η Κεντρική Τράπεζα ήδη επεξεργάζεται εισηγήσεις για τροποποίηση των νομοθεσιών στα σημεία που η ίδια θεωρεί ότι εμποδίζουν την εφαρμογή των προνοιών τους, τις οποίες θα υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την προώθησή τους στη Βουλή.

Πότε τοποθετείται χρονικά η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε αποδεκτά επίπεδα;

giorkatzi (2)Αποτελεί παραδοχή από διεθνείς οργανισμούς ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι χρονοβόρα.

Η επιτυχής κατάληξη της διαδικασίας αυτής στηρίζεται στην οικονομική ανάπτυξη, στην ύπαρξη ενός σύγχρονου πλαισίου αφερεγγυότητας αλλά και στην αποτελεσματικότητα των δικαστικών διαδικασιών.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να προβούμε σε ακριβείς προβλέψεις ως προς τη χρονική διάρκεια που ενδέχεται να διαρκέσει η εν λόγω διαδικασία. Προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας είναι όπως η περίοδος είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη.

Εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού

Υπάρχει κάποια άλλη φόρμουλα που θα μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία; Π.χ. μία κοινή πλατφόρμα;

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίσπευση της διαδικασίας.

Η κοινή πλατφόρμα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο, το οποίο θα μπορούσαν οι τράπεζες να εξετάσουν και, αν κρίνουν ότι θα είναι αποτελεσματικό, να προχωρήσουν στην εφαρμογή του. Μια άλλη λύση που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (asset management company).

Μέσα από τη διαδικασία των διακανονισμών οι τράπεζες βρέθηκαν να κατέχουν πολλά ακίνητα. Από τράπεζες έγιναν γραφεία ακινήτων. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη;

Η ανταλλαγή χρέους με ακίνητα είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε από τις τράπεζες, κυρίως εντός του 2016.

Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί από τις τράπεζες ειδικές μονάδες διαχείρισης ακινήτων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη διατήρηση της εμπορευσιμότητάς τους καθώς και της προώθησής τους, ώστε τελικά να επιτευχθεί η πώλησή τους.

Η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί την εν λόγω πρακτική των τραπεζών και εκεί όπου κρίνει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από την εφαρμογή της παρεμβαίνει, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οποιαδήποτε ενέργεια ή πρωτοβουλία των τραπεζών που έχει ως στόχο την υποβοήθηση της προσπάθειας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, είναι πάντα ευπρόσδεκτη υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται κάτω από σωστή και στενή εποπτεία.

Δάνεια στη βάση ικανότητας αποπληρωμής και όχι της εξασφάλισης

Οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα;

Η ροή καταθέσεων προς τις τράπεζες είναι το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα ικανοποιητική, γεγονός που καταδεικνύει την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών, Κυπρίων και ξένων, προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενδυνάμωση του εποπτικού πλαισίου και η κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών που έχει επιτευχθεί, έχουν αναντίλεκτα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε η εμπιστοσύνη προς το σύστημα να μην διασαλευτεί.

Είστε ικανοποιημένη από τη ροή και τις εγγυήσεις για παραχώρηση νέων δανείων ή νιώθετε να έχετε θέσει αυστηρά κριτήρια, κλείνοντας τη στρόφιγγα ρευστότητας στην αγορά;

Η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε οδηγία για τη χορήγηση νέων διευκολύνσεων, η οποία θέτει ως κύρια προϋπόθεση την αξιολόγηση της ύπαρξης ικανότητας αποπληρωμής του δανείου από τον υποψήφιο δανειολήπτη.

Στόχος της εν λόγω οδηγίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα επανέλθουν στην εφαρμογή των δανειοδοτικών πρακτικών του παρελθόντος, σύμφωνα με τις οποίες ο δανεισμός εγκρινόταν στη βάση της εξασφάλισης, αντί στην ικανότητα αποπληρωμής.

Είναι αυτές οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στα πολύ υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους που βιώνουμε σήμερα, το οποίο αποτελεί έναν από τους λόγους του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προβεί σε εκείνες τις αλλαγές στη σχετική οδηγία, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις. Σε καμία περίπτωση υπάρχει όμως η πρόθεση από την Κεντρική Τράπεζα να επιτραπεί να επαναφερθούν οι πρακτικές του παρελθόντος, με κίνδυνο τη διασάλευση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

* Διαβάστε αύριο στη Χαραυγή τι δηλώνει η κα Γιωρκάτζη για την ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά και για την ένταξη του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy