ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Φτάνει διαπιστώσεις, ώρα για υλοποίηση αποφάσεων

Θέλουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί

Νέους ορίζοντες στη ζωή και δράση της επαρχιακής του οργάνωσης επιδιώκει το ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας με τη Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Ο επαρχιακός γραμματέας Χρίστος Χριστοφίδης σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» αναλύει τους στόχους και τις επιδιώξεις και αναφέρεται, ταυτόχρονα, στα βήματα που έγιναν για αναβάθμιση της δουλειάς του Κινήματος.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Η Επαρχιακή Οργάνωση Λευκωσίας έχει εντοπίσει και έχει καθορίσει την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει;

Βασικός στόχος είναι η 26η Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ Λευκωσίας- Κερύνειας να λάβει τέτοιες αποφάσεις που να αποτελέσει σταθμό στην πορεία του κόμματος στη μεγαλύτερη επαρχιακή οργάνωση της Κύπρου. Είναι δύσκολες οι συνθήκες; Είναι πολύ δύσκολες, όντως! Εκεί που υπάρχουν όμως προβλήματα και κίνδυνοι, υπάρχουν και ευκαιρίες. Υπάρχουν και δυνατότητες. Τι θέλουμε να κάνουμε στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη; Τα προβλήματα του κόμματος τα ξέρουμε. Τα διαπίστωσε και το τελευταίο Παγκύπριο Συνέδριο. Άρα δεν θέλουμε να επαναλάβουμε διαπιστώσεις. Φτάνει διαπιστώσεις! Θέλουμε να δούμε πώς υλοποιούμε μέτρα για επίλυση των προβλημάτων. Πώς ανανεώνεται η κομματική βάση. Πώς φέρνουμε περισσότερες γυναίκες στο ΑΚΕΛ. Πώς οι κομματικές ομάδες βάσης λειτουργούν ως ζώντες πολιτικοί οργανισμοί στο χώρο ευθύνης τους. Πώς παράγουν πολιτική με την κοινωνική, πολιτιστική, ιδεολογική και πολιτική τους παρέμβαση. Θέλουμε να συζητήσουμε πώς οι σύλλογοί μας σε όλη τη Λευκωσία μετατρέπονται σε πραγματικούς χώρους επιμόρφωσης και δημιουργίας. Να λάβουμε αποφάσεις για το πώς θα έχουμε μια πιο στενή επαφή με τους πρόσφυγες της Κερύνειας και της κατεχόμενης Λευκωσίας (περιφέρεια Μόρφου) σε όλη την Κύπρο. Πώς ισχυροποιούμε την επαφή μας με τον κόσμο και τα προβλήματά του. Πώς θα περνούμε λιγότερες ώρες στα γραφεία και περισσότερες στην επαφή με το λαό, που είναι το οξυγόνο της Αριστεράς. Θέλουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Πιο παραγωγικοί. Να παράγουμε πιο συγκεκριμένες, καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας. Να επαναβεβαιώσουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές μας κατευθύνσεις.

Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός…

Στη βάση σχεδίου που καταρτίσαμε και με μεθοδευμένη δουλειά, στην οποία εμπλέκονται πλέον και μέλη της κεντρικής ηγεσίας, βουλευτές και μέλη των τοπικών κοινωνιών, αρχίσαμε σιγά-σιγά να φέρνουμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών ήταν αρκετά καλό, αφού είχαμε αύξηση τόσο στους δημάρχους που εκλέξαμε όσο και στα μέλη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Αναβαθμίζουμε τις σχέσεις και τη λειτουργία των ΚΟΒ. Αργά, αλλά σταθερά, ανατρέπουμε την εικόνα του «απόμακρου κόμματος» που «θυμάται τον κόσμο μόνο στις εκλογές». Καινοτομήσαμε με νέες επαρχιακές δράσεις (διακοινοτικές εκδηλώσεις, αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο, συναυλίες Αντωνοπούλου κ.ά.). Χρειάζεται υπομονή και μεθοδικότητα, χρόνος και πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Έχει παρατηρηθεί παγκύπρια, αλλά και στη Λευκωσία, σε εκλογικές αναμετρήσεις, μια μεγάλη τάση αποχής, θέμα το οποίο αφορά και το ΑΚΕΛ. Φαίνεται να ατονεί κάπως η εμπλοκή των μελών στην πρακτική δουλειά. Αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν τη Συνδιάσκεψη;

Η αποχή είναι ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο. Το φαινόμενο πλήττει το ΑΚΕΛ και την Αριστερά, γιατί σχετίζεται άμεσα με την κοινωνική βάση του κόμματος: τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, τα οποία χάνουν εισοδήματα, ο άνεργος, ο απογοητευμένος νέος, νιώθει ότι δεν τον αφορά η συστημική λειτουργία ενός πολιτικού συστήματος που παράγει φτώχεια, ανέχεια, ανισότητα, αδικία. Η αποχή στη Λευκωσία είναι μεγαλύτερη, γιατί η κοινωνική αποξένωση είναι εντονότερη. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για αντιμετώπιση του φαινομένου. Μια απάντηση υπάρχει: συνεχής δουλειά και επαφή για να πείθουμε με τη δουλειά και την παρέμβασή μας ότι εμείς, η Αριστερά, που εκφράζουμε τα συμφέροντα του λαού, διαφέρουμε. Κοιτάξτε το κατεστημένο στην Κύπρο. Αποφάσισαν ότι θέλουν να τελειώνουν με την Αριστερά. Η πλουτοκρατία, η αριστοκρατία των λίγων οικογενειών που νέμονται για χρόνια την πραγματική εξουσία στην Κύπρο, ο δεξιός και ακροδεξιός- φασιστικός βραχίονάς τους, νιώθουν ότι ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουν με αυτούς που για δεκαετίες τους βάζουν εμπόδια. Το ΑΚΕΛ και την Αριστερά. Η τεράστια ανακατανομή πλούτου που έκανε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού, η αφαίμαξη του λαού στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, σε πολιτικό επίπεδο έπρεπε να συνοδευτεί με το γονάτισμα της πολιτικής έκφρασης των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, του λαού, δηλαδή του ΑΚΕΛ. Μπροστά σε αυτή λοιπόν τη μεγάλη εικόνα θέλουμε να κόψουμε τη γάγγραινα των προσωπικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, που στερούν από το κόμμα δυνάμεις, χρόνο, στόχους. Που αποπροσανατολίζουν από τις κορυφαίες πολιτικές μάχες.

Μια άλλη αδυναμία που εντοπίζουν πολλοί αφορά την προβολή των θέσεων του κόμματος προς τα έξω, ώστε να γίνουν κτήμα όλου του λαού. Κι αυτό επιβάλλεται λόγω του πεδίου που υπάρχει στα ΜΜΕ. Αυτό θα απασχολήσει το κόμμα;

Στο χώρο των μίντια παίζουμε μπάλα με «πιασμένο» τον διαιτητή. Δυστυχώς, σε αντίθεση με την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι τα ΜΜΕ έχουν γραμμή, συμφέροντα, άποψη και επιδιώξεις, ο λαός στην Κύπρο δίνει πολύ μεγάλη πίστη. Όσο «καλός» και να είναι κάποιος στην τηλεόραση, το αν θα ξεκινήσουν να τον χτυπούν δημοσιογράφοι και ΜΜΕ δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Άμα εγώ λέω κάτι στο Κυπριακό που δεν τους αρέσει, δεν θα γράψουν για το πόσο ωραία τα είπα. Ο ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ συνήθισε με τα εύσημα στα στελέχη του την εποχή της μεγάλης ανοχής προς την Αριστερά, λόγω συνεργασιών, συγκυριών κ.λπ.. Αυτή η εποχή δυστυχώς τέλειωσε στην παρούσα συγκυρία.
Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία. Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες προβολής της δράσης και των θέσεών μας ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Αυτές οι δυνατότητες πρέπει να αξιοποιηθούν. Στο μάξιμουμ. Να επαναλάβουμε επιτυχημένες συνταγές, αλλά ταυτόχρονα να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα.

Θεωρείτε ότι στον κατάλογο όλων αυτών των θεμάτων που έχετε θίξει διαδραματίζει ρόλο η επιμόρφωση των στελεχών, των μελών, ακόμα και των ψηφοφόρων του κόμματος; Το ΑΚΕΛ Λευκωσίας ανταποκρίνεται προς αυτή την κατεύθυνση ή πρέπει κι εδώ να υπάρξουν αλλαγές;

Η μορφωτική δουλειά είναι πολύ βασική παράμετρος για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους πολιτικούς μας στόχους. Η καλύτερη επιμόρφωση γίνεται μέσα από την ανάπτυξη πολύπλευρης πολιτικής και κοινωνικής δράσης. Το καλύτερο Πανεπιστήμιο είναι ο αγώνας και η καθημερινή τριβή. Η συνειδητοποίηση δεν είναι θέμα δύο διαλέξεων το χρόνο. Έχοντας πει βέβαια τούτο, δεν υποβαθμίζουμε καθόλου τη σημασία της ιδεολογικής δουλειάς με σεμινάρια, σχολές, διαλέξεις, όπως και μέσα από δράσεις. Η τεχνολογία προσφέρει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα συνεχούς διοχέτευσης ανακοινώσεων, αναλύσεων, πολιτικών και ιδεολογικών κειμένων, άρθρων ακόμα και βιβλίων προς τα μέλη και στελέχη του κόμματος σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αν κάποιος έχει δεκάδες πολιτικά ερεθίσματα καθημερινά, από την τηλεόραση, το facebook, τα διάφορα σάιτ ειδήσεων, δεν είναι με μια διάλεξη το εξάμηνο μόνο που θα επενεργήσεις στη συνείδησή του.

Θα προκύψει κάτι καινούριο σε αυτή τη Συνδιάσκεψη;

Θα έλεγα ότι η μεγάλη καινοτομία που θα επιχειρήσει να εισαγάγει η 26η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη είναι η δημιουργία, στα πλαίσια του καταστατικού μας, μια «άτυπης γραμματείας» για την επαρχία Κερύνειας και την κατεχόμενη περιφέρεια της Μόρφου, σε καθεστώς, προς το παρόν, βοηθητικών γραφείων. Η δουλειά τους θα είναι να οργανώσουν την επαφή μας ολόχρονα με τους Κερυνειώτες και τους Μορφίτες σε όλη την Κύπρο. Είμαστε επαρχιακή οργάνωση ολόκληρης της επαρχίας της Λευκωσίας και της Κερύνειας και αυτό δεν θα το απεμπολήσουμε ποτέ. Δεν χαρίζουμε τις κατεχόμενες περιοχές μας σε κανένα κατακτητή. Κρατούμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη. Δεν χαρίζουμε την Κερύνεια σε κανένα εθνικιστή- διχοτομιστή, που με τις θέσεις του η Κερύνεια θα μετατραπεί σε άλλη μια «χαμένη πατρίδα». Έχουμε την Κερύνεια και τη Μόρφου προτεραιότητά μας. Μας λύπησε πολύ η μεγάλη πτώση των ποσοστών μας στην Κερύνεια στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Αυτή η εικόνα θα ανατραπεί.

Η στροφή του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό θα έχει πιστεύετε αρνητικά αποτελέσματα;

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό χρειάζονται μια σφαιρική και ισορροπημένη ανάλυση, η οποία να στηρίζεται στο πώς είναι τα πράγματα και όχι στο πώς θα θέλαμε να είναι. Η τελευταία ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι ο βασικός λόγος της διαφαινόμενης κρίσης στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες είναι η τουρκική προκλητικότητα. Δυστυχώς και οι πολλές φορές στήριξη του κ. Ακιντζί στη στάση αυτή. Δυστυχώς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν βοήθησαν καθόλου οι παλινωδίες του κ. Αναστασιάδη. Απέτυχε να αντιμετωπίσει την τουρκική στάση και θα έλεγε κάποιος ότι, αντίθετα, την υποβοήθησε. Πολύ φοβούμαστε ότι με τη στάση του, ακόμα και σε ένα απευκταίο αδιέξοδο, η ελληνοκυπριακή πλευρά κινδυνεύει να γίνει τουλάχιστο συνυπεύθυνη στα μάτια του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό. Την ίδια στιγμή, η για τέσσερα χρόνια «παγωμενη» πολιτική στα ενεργειακά, αφήνει την Κύπρο χωρίς ουσιαστικά όπλα σε μια κρίσιμη καμπή και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να καρκινοβατεί. Αν ο κ. Αναστασιάδης προχωρούσε το τερματικό LNG και τις γεωτρήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σήμερα θα είχαμε άλλες γεωστρατηγικές συνθήκες στο Κυπριακό.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια σωστή λύση. Χρειάζεται επιτέλους μια συνολική συζήτηση όλων των εκκρεμούντων σοβαρών ζητημάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy