Χρονιά γεμάτη αρχαίο ελληνικό δράμα στα βρετανικά θεατρικά δρώμενα

Μια σειρά παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος σε σύγχρονη απόδοση απολαμβάνει φέτος το βρετανικό θεατρόφιλο κοινό.

Κεντρική θέση σε αυτήν την πολιτιστική προσφορά καταλαμβάνει το δημοφιλές ανεξάρτητο θέατρο Almeida στο δήμο του Islington στο βόρειο Λονδίνο. Η καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου έχει συνθέσει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα παραστάσεων και παράλληλων εκδηλώσεων υπό την ονομασία ‘Almeida Greeks’.

Αναφερόμενος στην απόφαση προβολής των αρχαίων Ελλήνων τραγικών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ρούπερτ Γκουλντ έχει δηλώσει πως με τον τρόπο αυτό «συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε γιατί ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός ακόμα μας συγκινεί, τόσο εμάς τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό».

Το αφιερωμένο στην αρχαία Ελλάδα πρόγραμμα του Almeida έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου και θα συνεχιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Έως τις 19 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι παραστάσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη «Βάκχες», διασκευασμένη από την Αν Κάρσον, σε σκηνοθεσία Τζέιμς ΜακΝτόναλντ, με έναν από τους διασημότερους Βρετανούς ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, τον Μπεν Γουίνσο, στον ρόλο του Διονύσου.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε διασκευή Ρέιτσελ Κασκ και σκηνοθεσία Ρούπερτ Γκουλντ με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Φλίτγουντ.

Είχε προηγηθεί η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Άικ. Η συγκεκριμένη παράσταση μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένη ώστε εξασφάλισε χώρο σε ένα από τα κεντρικά θέατρα του West End του Λονδίνου, το Trafalgar Studios. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 22 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως τις 7 Νοεμβρίου.

Τις θεατρικές παραστάσεις του προγράμματος Almeida Greeks συνοδεύει μία μεγάλη ποικιλία συναφών εκδηλώσεων. Από αυτές ξεχωρίζουν οι αναγνώσεις διασκευών κωμωδιών του Αριστοφάνη από γνωστούς Βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες («Βάτραχοι», «Σφήκες» και «Λυσιστράτη»), μία συντμημένη παράσταση του έργου του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» και η ολοήμερη ανάγνωση της Ιλιάδας του Ομήρου από Βρετανούς ηθοποιούς. Η ανάγνωση άρχισε το πρωινό της 14ης Αυγούστου στο Βρετανικό Μουσείο και ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας στο θέατρο Almeida.

Πραγματοποιούνται επίσης διαλέξεις, κουίζ με ερωτήσεις γύρω από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, εργαστήρια για παιδιά και μουσικές βραδιές.

Πέρα από όλα αυτά, ανάρπαστη έγινε η παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Βέλγου Ίβο φαν Χοβε με πρωταγωνίστρια τη διάσημη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός.

Η «Αντιγόνη» της Μπινός ανέβηκε την άνοιξη στο Barbican του Λονδίνου και έχει μεταφερθεί για τον Αύγουστο (έως τις 22 του μήνα) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy