Cyprus Energy Oil & Gas: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας

Η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, χαιρετίζοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου “Cyprus Energy Oil & Gas”, στη Λεμεσό, το οποίο απασχόλησαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές του τομέα της ενέργειας.
 
Στην ομιλία του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η Κύπρος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στο νησί, περισσότερο σήμερα με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία “δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την οικονομία μας”.
 
Αυτές οι εξελίξεις διευρύνουν επίσης τους ορίζοντες της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, δημιουργώντας σχετικές συνέργειες, ανέφερε και πρόσθεσε πως μια νέα βιομηχανία αναμένεται να δημιουργηθεί στο νησί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων.  
 
“Πολλές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη βιομηχανία υδρογονανθράκων και κάποιες ήδη άρχισαν να διευρύνουν τις υπηρεσίες και δράσεις τους προς αυτό το σκοπό”, υπέδειξε και σημείωσε πως αναμένεται όπως νέες ξένες ναυτιλιακές εταιρείες θα μεταφέρουν τα γραφεία και τις εργασίες τους στο νησί, ώστε να επωφεληθούν από την αναδυόμενη αυτή αγορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές και προκλήσεις που η μελλοντική χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως καύσιμου στα εμπορικά πλοία, θα φέρει για τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία, αλλά και στη σημασία αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών, ώστε να ικανοποιούν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
 
Η Κύπρος, τόνισε ο Αλέκος Μιχαηλίδης, μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο τη Μεσογείου, υποδεικνύοντας πως νέα και δυναμικά έργα για τη ναυτιλία και την ενέργεια μπορούν να αρχίσουν, ενώ διαβεβαίωσε πως η πολιτική που η Κυπριακή Κυβέρνηση θα υιοθετήσει, θα περιλαμβάνει  τις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες.
 
“Στόχος για το μέλλον είναι να σταθεροποιήσουμε και να αναπτύξουμε περισσότερο το ρόλο μας στην παγκόσμια ναυτιλία και να προσφέρουμε τις απαιτούμενες συνθήκες για αειφόρα ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα της Κύπρου”, κατέληξε στο χαιρετισμό του ο κ.Μιχαηλίδης.
 
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Νικολαΐδης, ενημέρωσε τους ξένους συνέδρους για την πορεία των ενεργειακών σχεδιασμών μας, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το μέλλον.
 
Μετά τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων, είπε, “ένα δυναμικό πρόγραμμα εξερεύνησης έχει προγραμματιστεί και για τα τεμάχια 6,8 και 10, ενώ την ίδια ώρα οι ερευνητικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν” και συγκεκριμένα  “γύρω στις αρχές του 2018 αναμένεται να γίνουν δυο γεωτρήσεις από την ENI και ίδιος αριθμός γεωτρήσεων, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, από την ExxonMobil Qatar Petroleum”.
 
 
Υπέδειξε δε τη σημασία της δημιουργίας ισχυρών διμερών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και πως “αυτή η περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο,  που σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας στη βάση του διεθνούς δικαίου, μαζί με νέες ανακαλύψεις, μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, που θα βοηθήσουν την περιοχή να αναδυθεί ως ένας περιφερειακός εξαγωγέας για την ευρωπαϊκή αγορά”.
 
Ο κ. Νικολαϊδης τόνισε δε πως όραμα είναι η ανάπτυξη του ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med Corridor), που θα αποτελείται από διάφορες υποδομές, ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στον αγωγό φυσικού αερίου East-Med, είπε πως η δημιουργία του θα οδηγήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και της Κρήτης. Σε αυτό το στάδιο, συνέχισε, προγραμματίζονται βαθυμετρικές έρευνες σε Κύπρο και Κρήτη, για να καθοριστεί η διαδρομή του αγωγού, ενώ σημείωσε πως τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, για υπογραφή μνημονίου συναντίληψης “γι’ αυτό το σημαντικό έργο”.
 
Καταλήγοντας, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας αειφόρου και οικονομικά ισορροπημένης Ανατολικής Μεσογείου, με πολιτική σταθερότητα και σταθερές διμερείς σχέσεις, κτίζοντας στις συνέργειες που αναδύονται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του πως η Κύπρος μπορεί να μεταμορφωθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
 
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης, ο οποίος διαμήνυσε πως παρά το γεγονός πως το τεμάχιο 11 δεν έδειξε ποσότητες που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά  και δημιουργούν νέες προοπτικές στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Υποδεικνύοντας δε πως το χειρότερο πράγμα σε μια γεώτρηση που γίνεται σε ανεξερεύνητα τεμάχια είναι οι προβλέψεις, είπε πως οι προβλέψεις που έκαναν όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς, ήταν περισσότερο ευσεβείς πόθοι, ενώ προσκάλεσε όσους έχουν ιδέες γύρω από τις διαδικασίες και τους χειρισμούς που γίνονται, να τις θέσουν ενώπιον του Υπουργείου και της ΕΥΚ.
 
Διατρανώνοντας τη βεβαιότητα του ότι οι έρευνες που γίνονται από την  ExxonMobil , την ENI και την Total θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων ποσοτήτων και κοιτασμάτων στην περιοχή, ο κ. Κελάμης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυπριακή ΑΟΖ μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.
 
Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της ακαδημαϊκής γνώσης γύρω από τον τομέα των υδρογονανθράκων, είπε πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε διαφημιζόμενους κλάδους, ώστε να μην δημιουργήσουμε “ένα στρατό από άνεργους επιστήμονες” και τόνισε πως θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά που πραγματικά μετράνε, τα μαθηματικά, τη φυσική και τη γεωλογία.  

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy